Ce este Amazon Alexa?
Acasa » Ce este? » Ce este Amazon Alexa?

Ce este Amazon Alexa?

de Andrea Raduly
6 min.

Amazon Alexa sau pe scurt Alexa este un asistent virtual dezvoltat de către Amazon. Alexa este pentru Amazon, ceea ce Siri este pentru Apple. Este pur si simplu vocea pe care o întrebi diverse lucruri precum: ”Cum este vremea?”, ”Ce oră este?”.
Notă: asistentul vocal încă nu este disponibil în limba română.

Deși numele oficial al asistentului virtual este Alexa, acesta poate fi schimbat în Echo, Computer sau Amazon. Prin intonarea numelui, asistentul tău virtual se trezește și este capabil să acceseze diverse informații sau să controleze dispozitivele inteligente din casă.

Daca te întrebi de ce tocmai numele Alexa, ei bine, producătorii au ales numele acesta datorită consoanei ”X” care nu este prezentă în foarte multe cuvinte și tocmai pentru a nu creea confuzii și a trezi dispozitivul în mod accidental.

Amazon Echo

Unde pot folosi Alexa?

Alexa permite oamenilor să interacționeze cu tehnologia prin comenzi vocale. Pentru a putea fi folosit acest servicu, vocea Alexei trebuie integrată fie într-un smartphone, fie într-un dispozitiv inteligent. Ea gravitează în jurul boxelor inteligente de la Amazon: Echo, Echo Plus, Echo Studio, Echo Dot, sau variantele Echo Show care dispun și de un display. La dispozitivele cu display, informațiile se dau și in formă vizuală.

Mai mult de atât, Alexa poate fi integrată și în masina ta, prin Echo Auto. Echo Auto se conectează la Alexa prin aplicația de pe telefon și redă răspunsurile la comenzile vocale prin difuzoarele mașinii. Astfel, te vei simți mai în siguranță în momentul în care vei vrea să pornești muzica preferată, să afli informații despre trafic sau să suni pe cineva, doar transmițând o comandă vocală.

Pe lângă aceste boxe, pe Alexa o mai găsim și în alte dispozitive ale unor companii terțe precum: Sonos, Bose.

Unde pot folosi Alexa

Ce face boxa Alexa?

Acest serviciu dezvoltat și promovat de Amazon, prinde tot mai mult contur și este tot mai îndrăgit de iubitorii de tehnologie, deoarece poate face o serie de lucruri precum:

 • Setează alarme
 • Redă muzică sau posturi de radio
 • Redă podcast-uri
 • Poate să sune persoane din lista ta de contacte
 • Controlează dispozitivele inteligente din casă
 • Îți poate spune ultimile știri
 • Îți poate răspunde la diverse întrebări ale căror răspunsuri se regăsesc pe internet
 • Îți poate spune chiar și glume

Alexa Skills

Alexa Skills sunt o serie de abilități pe care Alexa le poate face. În prezent aceste abilități sunt de ordinul miilor. Toate aceste le poți descoperi direct din aplicație și să le descarci pe cele de care ai tu nevoie. Aceste abilități se îmbunătățesc constant și sunt de genul: inspirații pentru gătit, antrenamente personale sau redarea unor sunete de tipul: white noise, de ploaie sau de relaxare.

Alexa și automatizarea casei

Un alt lucru fascinant la Alexa, este acela că poate crea rutine, prin Alexa Routines. Spre exemplu, dacă îi transmiți comanda de a stinge becul, ea pe urmă poate să seteze alarma pentru a doua zi, să închidă jaluzelele de la geamuri și să închidă ușa de la intrare. Astfel, printr-o simplă comandă, ea face mai multe sarcini conexe legate de rutina ta. Toate aceste comenzi sunt personalizate de tine în aplicație.

Pentru a putea face toate acestea lucruri de care ai tu nevoie, este foarte important de menționat ca acele acțiuni să fie controlate de niște dispozitive inteligente. Ca să întelegi, pentru a putea închide ușa de la intrare, ai nevoie în mod evident de o încuietoare inteligentă.

Alexa este foarte versatilă, putând acționa mai multe dispozitive inteligente din casă. Spre exemplu, îi poți transmite comanda să pornească muzica în toate camerele sau doar într-o cameră. Același lucru este valabil cu aproape toate acțiunile de tipul: încălzirea camerelor, aprinderea luminilor etc.

Aprinderea luminilor prin comenzi vocale este printre cele mai faine lucruri pe care le poate face Alexa. Tot ce ai nevoie este de un bec inteligent compatibil cu ecosistemul Amazon Alexa. Dacă te-am făcut curios, citește mai multe informații despre ”Programare stingere lumini cu Alexa

De altfel, ca să îți ușurez munca, va trebui să afli și care sunt becurile inteligente compatibile cu Amazon Alexa.

Alexa îți permite să alegeți chiar și modul ”Whisper”, adica de șoptire, care este foarte practic în momentul în care dorești să păstrezi liniștea pentru că cineva doarme.

Cum configurezi boxele Echo?

Până acum ar fi trebuit să înțelegem ce este Amazon Alexa și putem trece mai departe. Configurarea difuzorului tău se poate face pe cât se poate de ușor. Trebuie doar să urmezi următorii pași:

 • Descarcă aplicația Amazon Alexa pe telefonul sau tableta ta. Această aplicație este compatibilă cu iOS și Android. Alexa vine preinstalată pe dispozitivele Amazon care rulează sistemul de operare Fire OS.
 • În aplicație, mergi la More >Add a device> Amazon Echo și alege tipul de dispozitiv pe care îl vei adăuga.
 • În timpul împerecherii Alexa va afișa o lumină albastră, iar la finalul procesului una portocalie.
 • Acum esti pregatit să spui Alexa și să ai un asistent virtual pe cinste.

Casa inteligentă cu Alexa

Dacă încă nu te-a impresionat, Alexa poate face mai mult de atât. Alexa te poate ajuta să îți transformi casa într-o casă inteligentă. Cu ajutorul becurilor, prizelor, termostatelor, camerelor de supraveghere, aceasta te poate ajuta să iți automatizezi casa, usurându-ți rutinele de zi cu zi. Este de ajuns să cumperi un bec inteligent și să îl acționezi cu ajutorul aplicației.

Așadar, doar cu ajutorul unei comenzi vocale, poți schimba culoarea luminii, monitoriza camerele din casă, să programezi espressorul să pornească la o anumită oră sau chiar să pornești căldura în casă cu ajutorul termostatelor inteligente.

Preț Amazon Alexa

Cel mai ieftin dispozitiv Alexa este Amazon Echo Dot. Acesta are un preț aproximativ între 200 și 250 lei și cred eu, este un bun început pentru construirea unui sistem cu Alexa.

În schimb, dacă vrei o boxă cu niște calități audio mai bune, poți merge pe varianta Amazon Echo. Aceasta este mai potrivită să acopere o încăpere mai mare și are un preț estimativ de 500-550 lei.

Dacă îți dorești o boxă inteligentă cu display, atunci va trebui să mergi pe gama Echo Show. Este vorba despre Echo Show 5, Echo Show 8, Echo Show 10 și Echo Show 15. Prețurile variază destul de mult în această gama, începând cu 400 lei care este prețul boxei Echo Show 5 până chiar și la 1700 lei pentru Echo Show 10.

Citește și: Review boxă inteligentă Amazon Alexa Echo Dot 4.

Deci, ce este Alexa?

Alexa este un asistent virtual, care te poate ajuta în task-urile zilnice, ușurându-ți viața!
Fie că vorbim despre aprinsul luminilor, pornitul căldurii, cititul știrilor sau chiar pregătitul cafelei în fiecare dimineață, te poți baza pe Alexa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *