Ce este Z-Wave?
În procesul de transformare a casei într-una inteligentă ne lovim de tot felul de termeni, cum ar fi ”Ce este Z-Wave?”. La fel ca ZigBee, și Z-Wave este un protocol wireless care este folosit în principal în dispozitivele inteligente.
În acest articol vreau să îți prezint care sunt avantajele și dezavantajele dispozitivelor care folosesc această tehnologie. Dar și diferențele dintre Z-Wave și principalii săi competitori de pe piață.
Așadar, ce este Z-Wave?
Z-Wave este un protocol wireless care și-a făcut debutul în Danemarca în 1999. Începând cu anul 2002 a început să fie adoptat de marii producători din S.U.A. și Europa. Încă de la început, acest protocol a fost dezvoltat pentru a îmbunătăți conectivitatea în sistemele din casele inteligente.
Citește și: Ce este ZigBee?
În ultimii ani, tot mai mulți oameni au început să adauge dispozitive inteligente în casele lor. Fie că este vorba de un simplu senzor de temperatură sau un bec, acestea emit unde wireless. Rezultatul este inevitabil, rețelele wireless din jurul nostru se încarcă și vitezele transferului de date scad, dar și alte interferențe.
Z-Wave, spre deosebire de ZigBee, rulează la frecvențe radio scăzute, între 800-900+ MHz. Astfel, șansele ca interferențele să apară, sunt mai scăzute. Z-Wave este recunoscut ca fiind protocolul cu cele mai mici interferențe din dispozitivele inteligente. La capitolul noduri, Z-Wave stă ceva mai prost față de colegul ZigBee. Numărul maxim de noduri suportate de Z-Wave fiind 232, față de 65.000 la ZigBee. O altă deosebire este aria acoperită de această rețea, care poate atinge până la 100 metri în interior.
O asemănare între Z-Wave și ZigBee este tipul rețelei. Rețelele de tip Z-Wave sunt rețele mesh, toate dispozitivele din această rețea putând comunica liber între ele, fără a mai fi nevoie de intermediari.
Chiar și așa, trebuie să știi că Z-Wave folosește frecvențe diferite în funcție de țara de destinație a dispozitivelor. Deci trebuie să fii atent la cumpărarea unui dispozitiv inteligent dacă vrei să îl folosești într-o rețea Z-Wave. După cum deja bănuiești, dispozitivele inteligente trebuie să fie pe aceeași frecvență pentru a putea funcționa împreună. Frecvențele la care operează dispozitivele în diferite țări și regiuni sunt:
- S.U.A. – 908.40, 908.42 și 916 MHz
- Europa (și U.K.) – 868.40, 868.42 și 869.85 MHz
Ce este Z-Wave Plus și Z-Wave LR?
Spre deosebire de ZigBee, Z-Wave are mai multe versiuni. Chiar dacă diferențele sunt minore, este mai bine să fii informat înainte de cumpărare. Deci, dacă te-ai lămurit ce este Z-Wave, în continuare îți voi prezenta ce este Z-Wave Plus și LR.
Z-Wave Plus
Probabil ați observat deja pe ambalajele dispozitivelor inteligente acest logo. Z-Wave Plus a fost o actualizare importantă a Z-Wave în urmă cu mulți ani. Singura diferență reală între versiunea standard și Plus, în prezent, este doar numele. A trecut destul de mult timp de la acest update, iar în acest moment toate dispozitivele rulează pe acest standard. În concluzie, Z-Wave Plus este un nume bun pentru marketing.
Este bine de știut faptul că Z-Wave Plus se mai regăsește sub numele Z-Wave 500. A fost lansat oficial în 2004 și a adus îmbunătățiri majore, cum ar fi: creșterea ariei de acoperire, eficiență energetică crescută și suport pentru mai multe canale. Ultima versiune este Z-Wave Plus V2 și vine cu îmbunătățiri majore ale securității, dar și posibilitatea folosirii dispozitivelor plug & play.
Z-Wave LR
Z-Wave LR este un acronim de la Z-Wave Long Range. Z-Wave LR oferă o arie de până la 4 ori mai mare față de versiunea normală. Totuși, încă nu sunt dispozitive care folosesc această tehnologie, fiind anunțată în luna septembrie 2020.
Această versiune va crește numărul de noduri disponibile din rețea de la 232 la 2000. Este mai puțin decât ZigBee, dar sunt sigur că majoritatea dintre noi ne descurcam și cu 232. Z-Wave LR va crește și aria acoperită de 4 ori, adică până la 400 metri. Iar cea mai bună parte este că s-a lucrat foarte mult la autonomie, iar unii senzori vor avea o durată de viață a bateriei de până la 10 ani. Sunt foarte curios ce senzori vor avea o asemenea autonomie, din moment ce nu au fost oferite mai multe detalii.
Ce dispozitive folosesc Z-Wave?
Cu ce este Z-Wave diferit față de ZigBee în privința dispozitivelor smart? Cu aproape nimic! De fapt, cele mai multe dispozitive care suportă protocolul ZigBee, suportă și Z-Wave. Ceea ce ne poate ajuta în alegerea dispozitivelor necesare.
În Europa nu sunt foarte multe dispozitive inteligente care să folosească exclusiv această tehnologie. Cu toate acestea, nu uita să verifici frecvențele pe care rulează în cazul în care dorești să achiziționezi un dispozitiv cu Z-Wave.
În prezent sunt peste 3000 de dispozitive smart certificate Z-Wave, dar numărul acestora crește încontinuu. Conform Z-Wave Alliance, sunt peste 100 milioane de dispozitive vândute care folosesc această tehnologie. Cele mai comune dispozitive sunt: becuri inteligente, sonerii, alarme, senzori de temperatură, dar și camere de supraveghere și multe altele.
Z-Wave și comanda vocală
Este de la sine înțeles că pentru a putea comanda vocal prin intermediul Google Assistant sau Amazon Alexa, ne va trebui un hub smart. Acesta va traduce informațiile provenite de la utilizator sau de la dispozitiv într-un limbaj comun. Trebuie totuși să ții cont că idealul într-o casă inteligentă ar fi ca majoritatea dispozitivelor să ”vorbească” aceeași limbă. Adică, dacă încă nu ai început să îți construiești propriul ecosistem, îți recomandăm să iei în calcul dispozitive care au suport pentru aceleași protocoale.
Sperăm că te-am lămurit cu privire la ce este Z-Wave și cu ce ne ajută această tehnologie. Sperăm ca în viitor toate aceste protocoale să se unească și să ne ușureze alegerile și mai mult.