cele mai bune becuri dimabile
Acasa » Ghiduri » Cele mai bune becuri dimabile

Cele mai bune becuri dimabile

de Andrea Raduly
5 min.

Cele mai bune becuri dimabile? Dar ce-o fi astea? În ultima vreme a tot apărut pe etichetele cutiilor de becuri mențiunea de dimabil. Fiind un cuvânt nou, au tot apărut controverse cât și diverse glumițe în acest sens. Cu toate astea, aceste becuri sunt foarte căutate din motive pe care le voi relata în cele ce urmează.

Lumina este o modalitate foarte eficientă pentru a schimba în mod eficient ambianța unei încăperi. Dacă stai să te gândești, diverse restaurante apelează la aceste trucuri pentru a crea o atmosferă cât mai plăcută. Cele mai mișto restaurante le creează clienților o lumină caldă, difuză. Scopul este de a le face o atmosferă cât mai plăcută și îmbietoare.

Și atunci de ce să nu creezi acest efect și acasă la tine? De aceea, vreau să îți prezint cele mai bune becuri dimabile care să îți mărească confortul zi de zi.

ce este un bec led dimabil

Ce este un bec dimabil?

Să începem mai întâi cu ce este un bec dimabil, pentru cei care nu știu asta. Cu toate că este folosit în specificațiile becurilor, acest termen nu există în limba română. El vine de la termenul ”dimmable” din engleză și se traduce prin ”reglabil”. În practică, acest lucru înseamnă capacitatea de reglare a intensității luminoase.

În ceea ce ne privește, noi suntem adepții becurilor dimabile, deoarece ne place să ne creăm câte o atmosferă diferită în funcție de ce activitate facem. Dacă citesc sau mă relaxez la un pahar de vin, prefer să îmi creez o lumină mai difuză. Pe când dacă lucrez ceva, îmi place ca lumina să fie cât mai intensă, să mă țină în priză.

Lumina chiar are un efect puternic asupra stării oamenilor și de asta și de asta mi se pare facil să mă joc cu ea.

Pe lângă crearea unei ambianțe în interiorul unei camere, aceste becuri pot fi folosite și pentru a evidenția anumite zone sau obiecte de decor.

Cele mai bune becuri dimabile sunt îți permit controlul lor cu ușurință. Pe lângă asta sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, spre deosebire de omologii lor cu halogen sau incandescent.

Citește și: Ce înseamnă bec dimabil?

Categorii becuri dimabile

Atât becurile incandescente, halogene și cât și cele led pot fi dimabile. Însă, noi îți recomandăm să le alegi pe cele LED. Motivul este legat de faptul că acestea au o durată de viață mult mai lungă decât restul. Becurile LED au o viață de până la 25.000 h, unele având chiar și mai multe ore. Cu toate că sunt mai scumpe ca preț ca restul, ele sunt mai economice dar și eficiente. Eficiența este dată și de faptul că sunt mai rezistente la aprinderi și stingeri dese.

Becurile cu intensitate reglabilă pot fi și ele împărțite la rândul lor în becuri smart și non-smart. Cele non smart pentru a fi dimabile au nevoie de un întrerupător dimabil smart sau non-smart.

Becurile dimabile smart, în schimb pot fi controlate foarte simplu de pe telefon. Ele nu au nevoie de un întrerupător dimabil pentru a regla intensitatea luminoasă. Microcipul din interiorul becului smart face toată treaba pentru ele. Acesta este și unul dintre marile avantaje care reduc costurile.

Poți obține un control complet al acestora direct de pe telefon sau tabletă. Aplicația dedicată becului are mai multe setări inclusiv un glisor circular sau liniar pe care îl poți muta.

Dacă îți dorești să îți controlezi becul cu comandă vocală, atunci îl poți acționa cu ajutorul asistenților inteligenți. Comenzile sunt foarte simple și ușor de reținut.

Note icon
”Hey Google, dim the kitchen lights by 50%.”
Note icon
”Alexa, brighten the lights in the living room to 100%.”

Ce becuri dimabile să alegi

Din punctul meu de vedere, cele mai bune becuri dimabile sunt cele smart. Le consider mult mai convenabile. În primul rând datorită confortului, pentru că pot fi controlate de oriunde și nu trebuie să mergi până la întrerupător. Un al doilea avantaj este legat chiar și de cost, deoarece nu va mai trebui să cumperi și un variator care să regleze intensitatea luminoasă.

Dacă mergi pe varianta old, a unui bec normal care să fie dimabil, ia în considerare și faptul că va trebui să recurgi la un electrician care să te ajute cu instalarea dimmer-ului.

În schimb, dacă alegi un bec smart găsești variante între 50-100 lei. Cu câteva click-uri pe telefon, ai acces absolut asupra intensității luminoase.

Dacă te afli printre persoanele care simt nevoia și de un control fizic, am și o variantă pentru tine. Becurile Philips Hue oferă și un controler care poate fi lipit pe perete sau luat lângă tine. Controlerul poate fi achiziționat separat, dar îți recomand să alegi un pachet care vine cu un astfel de variator, deoarece sunt mai convenabile.

Citește și: Cele mai bune becuri Philips Hue

Este folosit pe post de telecomandă care stinge și aprinde lumina dar și de a regla intensitatea luminoasă.

O altă mențiune importantă este că becurile smart nu funcționează bine cu întrerupătoarele dimabile obișnuite. Cele două vor interfera și becul va ajunge să pâlpâie. La ce imaginație bogată am, mie din start îmi displace asta.

Flexibilitatea de a seta un ambient dorit, reducerea consumului de energie sau eficiența sunt doar câteva avantaje importante pe care să le iei în considerare în privința celor mai bune becuri dimabile.

Citește și: Bec led dimabil – De ce să alegi și tu unul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *