Casa inteligentă: ghid pentru începători
Acasa » Ghiduri » Casa inteligentă: ghid pentru începători

Casa inteligentă: ghid pentru începători

de Andrei Russo
5 min.

Dacă ai ajuns aici înseamnă că ai nevoie de ajutor pentru a-ți crea casa inteligentă.
Norocul tău este ca noi suntem aici sa te ajutăm și să îți explicăm toate detaliile care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru casa ta inteligentă.

Pe parcursul articolului veți învăța cei mai importanți termeni și informațiile esențiale pentru a începe să îți automatizezi casa.

I. Ce este o casă inteligentă?

Casa inteligentă este reprezentată de un număr mai mic sau mai mare de dispozitive conectate la o rețea Wi-Fi și/sau la un hub. Principalul avantaj este că puteți controla toate dispozitivele direct de pe smartphone/tabletă, sau chiar vorbind cu o boxă inteligentă.

Un alt beneficiu major este că aveți tot timpul acces la informații în timp real oriunde în lume. De exemplu, puteți accesa istoricul camerelor video, vedea temperatura din casă, porni/opri căldura, etc. Toate acestea fără să fiți în casa voastră inteligentă.

Dar de departe, cea mai mare utilitate o au automatizările. Îți poți „învăța” casa să facă cele mai multe acțiuni fără măcar să fii în apropierea casei. Câteva exemple pot fi: automatizarea luminilor exterioare la apus/răsărit, pornire espressor/filtru cafea cu 5 minute înainte de a te trezi, udarea automată a plantelor, schimbarea tonului de culoare a luminilor din casă în funcție de vreme, etc.

Cea mai bună parte este că după setarea inițială, acești mici roboței din jurul casei nu vor mai avea nevoie de nici o setare din partea noastră. Vor deveni autonomi și iși vor executa task-urile care învățate la infinit.

II. Casa inteligentă. De unde începem?

Acum că știm ce este o casă inteligentă, trebuie să și începem de undeva. Aici lucrurile se complică puțin și trebuie să țineți cont de câteva aspecte: bugetul, timpul și nivelul de cunoștințe. Încă de la început, trebuie să știți că nu este nevoie să automatizați absolut tot în casă sau în jurul acesteia. Puteți să cumpărați un bec inteligent și să îl acționați cu aplicația dedicată, sau Google Assistant, având deja o casă inteligentă.

Sfatul nostru: creați un plan inițial cu toate dorințele pentru casa voastră smart și adăugați dispozitive treptat.

Cele mai accesibile dispozitive pentru început?

După cum spuneam, casa inteligentă este modulară. Putem avea unul sau sute de dispozitive și senzori conectate la sistemul nostru inteligent. În funcție de nevoile fiecăruia, am pregătit o listă cu cele mai utile dispozitive smart pentru casa voastră.

  • Cele mai bune becuri smart
  • Cele mai bune termostate/termometre smart
  • Cele mai bune boxe smart
  • Cele mai bune camere de supraveghere smart
  • Cele mai bune Smart TV-uri
  • Cele mai bune aspiratoare smart
  • Cele mai bune încuietori smart

Noi am intrat pe acest drum datorită unui bec Xiaomi Yeelight 2. Atât de mult ne-a plăcut încât am tot adăugat tot felul de dispozitive care să ne facă viața mai ușoară.
Acum trăim alături de Google Assistant, care a învățat toate tabieturile noastre și ne ține la curent cu tot ce se întâmplă prin casă.

III. Cum vorbești cu casa inteligentă?

Bun venit în viitor! Aici, casa ta smart înțelege ce îi spui și execută fără sa comenteze. Dar cum este posibil acest lucru?

Din păcate, în România nu avem acces la toate funcționalitățile marilor producători de sisteme inteligente. În principiu nu avem acces la cumpărarea lucrurilor și rezervarea serviciilor din marile magazine online, în rest totul este funcțional.

Totuși, pentru a te înțelege cu casa ta inteligentă îți trebuie un smartphone sau o boxă inteligentă. Poti face aproape toate lucrurile direct de pe telefonul tău, însă daca dorești ca mai multe persoane să poată comunica cu casa, vei avea nevoie de boxa inteligentă.

În funcție de preferințe, aici puteți alege dintre doi giganți în domeniu:

Noi am mers pe Google Assistant pentru că avem telefoane cu Android și deja foloseam Google Assistant înainte de a ne cumpăra și boxa inteligentă. Însa pe viitor plănuim să testăm și Amazon Alexa.
Ambii asistenți (Alexa și Google Assistant) sunt compatibili cu extrem de mulți senzori de pe piață și pot fi configurați chiar și de o persoană care nu este neapărat expert în domeniu.

IV. Securitatea datelor și a informațiilor

Trăim în vremuri tulburi, vremuri în care datele noastre au o valoare uriașă pentru companiile din jurul nostru. Oricât de mult ne-am minți, nu vom ști niciodată ce date despre noi vor fi salvate de către toate aceste dispozitive care ne înconjoară (inclusiv smartphone-ul, tableta sau smartwatch-ul).

Ce fac toate aceste companii cu datele noastre?

Din nou, nu știm și nici nu vom ști exact. Totuși, conform legilor în vigoare, putem găsi toate aceste informații în Termenii și condițiile aplicațiilor/dispozitivelor.
În principiu, atât Amazon Alexa cât și Google Assistant, folosesc datele (înregistrări audio, istoricul căutărilor, paginile vizitate, etc.) pentru a vă livra reclame relevante. Dacă mă întrebați pe mine, nimic rău aici. Prefer să văd reclame relevante decât reclame la lucruri care chiar nu mă interesează.

Trebuie să fim conștienți încă de la început că suntem în controlul acestor date și că putem oricând să accesăm ”toate” aceste date și chiar să le ștergem de pe serverele serviciului ales.
Chiar dacă avem această posibilitate, pentru confortul personal, vă recomandăm să limitați tot timpul pe cât posibil informațiile pe care le oferiți sistemelor din jurul casei.


2 comments

  1. Buna seara.
    Felicitari pentru ce faceti. Pornind de la experienta voastra ii ajutati si pe altii in intelegerea multitudinii de dispozitive , situatii, etc. in demersul realizarii unei case cat mai inteligente.
    De fapt asa v-am gasit, cautand diverse dispozitive s intelesuri pentru diversi termeni de care deabia auzisem ( ex. ce este zigbee?).
    Cu amabilitatea dvs o sa va mai deranjez ulterior cu intrbari legate de realizarea propriei case inteligente.
    Cu respect Virgil Sivu

    • Salut Virgil!
      Ne bucurăm foarte tare că ți-au fost de folos informațiile găsite. Asta încercăm să facem, să oferim răspunsuri rapide pentru toate întrebările de la început.

      Nu este niciodată un deranj, vom încerca tot timpul să lămurim în cel mai rapid mod pe oricine are nevoie de ajutor.

      Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *