Acasa » Ce este? » Ce este Apple HomeKit?

Ce este Apple HomeKit?

de Andrea Raduly
5 min.

Ce este Apple Homekit? Apple Homekit este o platformă pentru automatizarea casei, dezvoltată de către cei de la Apple pentru sistemele de operare iOS.

Scopul unei astfel de platforme se explică prin aceea că toate dispozitivele inteligente, să fie integrate într-un sistem și să poată să comunice ușor între ele.

În loc să avem o multitudine de aplicații pe telefon pentru fiecare dispozitiv în parte și care să nu comunice între ele, atunci Apple Homekit poate fi soluția salvatoare.

Apple Homekit este centrul de control al tuturor dispozitivelor inteligente din casă. Acesta poate controla cu ușurință o serie de dispozitive precum: termostate, becuri, încuietori sau camere inteligente.

Apple Homekit nu are atât de multe dispozitive cu care să fie compatibil așa cum are Google Assistant sau Amazon Alexa. Inițial existau foarte puține dispozitive compatibile, sau dificil de configurat. Ulterior Apple și-a extins domeniul de aplicare și pe zi ce trece apar tot mai multe dispozitive compatibile.

De menționat este faptul că toate dispozitivele compatibile cu Apple Homekit sunt etichetate pe ambalaj cu textul ”Works with Apple Homekit”.

Ce este Apple Homekit și ce poate face?

Ca și funcționalități, Apple Homekit oferă în mare parte aceleași servicii pe care le oferă și Amazon Assistant sau Google Assistant. Pe scurt, Homekit este platforma pe care aplicația Home App rulează. Aplicația, în schimb este folosită pentru a adăuga noi dispozitive în sistemul Homekit.

La fel ca și Alexa și Google Home, Homekit este sistemul care reunește dispozitivele din casă, le controleaza, le automatizază și le permite să comunice între ele.

Așadar, controlul dispozitivelor se poate face fie din aplicație, fie prin comenzi vocale. Comenzile vocale se realizează cu ajutorul asistentului virtual numit Siri.

Printre lucrurile pe care le poate face Apple Homekit le menționăm pe următoarele:

 • să aprindă și să stingă luminile
 • să ajusteze temperatura ambientală cu ajutorul termostatului inteligent
 • să închidă sau să deschidă ușa de la intrare
 • să pornească sau să oprească diverse dispozitive electrice cu ajutorul prizelor inteligente
 • să pornească sau să oprească aerul condiționat, dezumidificatorul sau purificatorul de aer
 • să aprindă tv-ul

Apple Homekit și aplicația HomeApp

Aplicația are trei secțiuni: Home unde sunt listate dispozitivele din casă, Room unde puteți grupa dispozitivele în funcție de locația lor și Automation care vă permite să automatizați diverse obiceiuri.

Printre lucrurile cele mai interesante pe care le poate face Homekit sunt chiar aceste scenarii sau diversele automatizări. Astfel că, dacă aveți integrate în sistem mai multe dispozitive inteligente, le puteți acționa să pornească simultan.

Spre exemplu, puteți să activați un scenariu prin formularea ”Noapte bună” și Homekit să știe că trebuie să închidă ușa de la intrare, să stingă luminile și să ruleze pe tv serialul preferat.

Sau un scenariu cu formularea ”Bună dimineața” și Homekit să știe că trebuie să seteze o temperatură ambientală potrivită, să deschidă jaluzelele și să pornească fierbătorul de apă.

În același timp, Homekit este și un standard la care producătorii de dispozitive inteligente trebuie să adere dacă vor ca produsele lor să funcționeze pe aplicația Apple Home.

Un lucru foarte important de menționat, este că fiecare dispozitiv creat pentru sistemul Homekit, este revizuit și aprobat de Apple. Acest lucru este menit pentru a vă asigura securitatea atunci când îl folosiți.

Apple Homekit are nevoie de un hub?

Aplicația cu ajutorul căreia puteți controla dispozitivele inteligente din casă se numeste Apple Home. Aceasta este disponibilă doar pe sistemele de operare iOS. Asta înseamnă că utilizatorii de Android nu o pot folosi.

Dacă sunteți iubitori ai produselor Apple, înseamnă ca dețineți deja un Iphone, un Ipad sau un Mac. Puteți foarte simplu și ușor să vă automatizați casa utilizând aplicația pe aceste produse. Cu toate acestea existența unui hub vă poate aduce caracteristici noi, cum ar fi controlul dispozitivelor de la distanță.

Cei de la Apple nu au un hub propriu-zis. Acest rol poate fi îndeplinit chiar de boxa lor inteligentă HomePod, de AppleTv sau de un Ipad lăsat acasa și conectat la wi-fi și Icloud.

Astfel se creează un gateway între Iphone-ul dumneavoastră localizat în orice parte a lumii și sistemul Homekit de acasă.

Integrarea unui dispozitiv în sistemul Homekit

Integrarea unui dispozitiv în sistemul de automatizare Homekit este pe cât se poate de simplă. Pentru a adăuga un dispozitiv în aplicația HomeApp, aveți nevoie mai întâi de un Iphone, un IPad sau un IPod touch și să respectați următorii pași:

 • Primul pas este să deschideți aplicația și să apăsați pe ”Add Accesorry”
 • Următorul pas este să vă folosiți camera pentru a scana codul Homekit de 8 numere sau QR-codul de pe dispozitiv sau de pe documentația dispozitivului.
 • În momentul în care vă apare în aplicație dispozitivul, îl selectați, iar dacă vi se cere permisiunea să fie adăugat în rețea, apăsați pe ”Allow”
 • Vă denumiți dispozitivul în funcție de ce reprezintă și îl asigniați într-o încăpere (Room), pentru un control mai ușor al întregii case.
 • Apăsați ”Next” și apoi ”Done”.

În concluzie, poate vă întrebați daca Homekit este o alternativă mai bună decât Google Assistant sau Amazon Assistant. Acest lucru depinde în mod special de ce dispozitive aveți sau doriți să vă achiziționați. Așa cum am mai menționat, Homekit funcționează doar pe sistemele de operare iOS. Asta înseamnă că acest sistem se potrivește persoanelor care folosesc produsele de la Apple.

Mai mult de atât lipsa de compatibilitate cu multe produse poate fi un dezavantaj, însă pe zi ce trece se adaugă tot mai multe dispozitive care sî fie compatibile cu acest sistem.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *