ce este o camera inteligenta
Acasa » Ce este? » Ce este o cameră inteligentă?

Ce este o cameră inteligentă?

de Andrea Raduly
6 min.

Ce este o cameră inteligentă? Ei bine, ceea ce face ca o cameră să fie inteligentă, este abilitatea ei de a interpreta imagini și clipuri video și să răspundă cu o acțiune la acea informație. Pentru un plus de siguranță, tot mai mulți oameni apelează la această metodă. Printre aceștia se numără: cei care își doresc să își monitorizeze casa pentru a evita pagubele potențialilor intruși, cei care dețin o mașină sau chiar proprietarii de magazine.

Cum funcționează o cameră de supraveghere inteligentă?

Camerele inteligente urmăresc ceea ce se întâmplă în interiorul locului unde sunt amplasate și se folosesc de rețeaua wi-fi pentru a transmite clipurile pe telefonul posesorului sau le urcă în cloud pentru a le arhiva.

Scopul acestor camere smart sunt de a oferi o anumită securitate, supraveghere constantă dar și liniște sufletească pentru cei care sunt foarte îngrijorați atunci când pleacă de acasă. Camerele de supraveghere te ajută să monitorizezi ceea ce se întâmplă acasă, fie prin înregistrări live, fie prin clipurile înregistrate.

O altă utilitate a acestor camere este îndreptată către părinții care vor sa își supravegheze copii și să vadă în timp real ceea ce fac. Un alt exemplu de folosință ar fi montarea acestor camere la interfon, pentru a vedea cine a sunat la ușă.

Nu toate camerele sunt la fel, dar în funcție de capacitățile acesteia, ele pot face numeroase lucruri precum:

  • Pot recunoaște oameni. Această funcție este una foarte interesantă și utilă deoarece poți uploada poze cu familia și prietenii tăi și atunci camera știe că acele fețe nu reprezintă o amenințare. Când camera detectează fețe necunoscute, atunci vei primi, instant alerte pe telefonul tău. Foarte fain, nu?
  • Funcția de ascultare. Pe lângă capturarea de imagini, unele camere sunt dotate și cu sisteme de monitorizare audio. Scopul este de a asculta eventualele sunete ciudate sau chiar conversațiile posibililor infractori. De regulă, sunt camere audio bidirecționale cu microfon și difuzor încorporate.
  • Pot detecta mișcări cu ajutorul senzorilor de mișcare. Asta înseamnă că atunci când detectează mișcare, camera se îndreaptă să filmeze spre acea zonă. De asemenea, îți poate trimite alerte pe telefon, ori de câte ori există mișcare în aria de interes.
  • Camerele smart moderne au funcția de recunoaștere a obiectelor pe care le filmează. Astfel că, ele au capacitatea de a recunoaște dacă este vorba despre o persoană, un animal sau un vehicul. Din acest motiv, camerele pot fi programate să îți trimită notificări doar atunci când filmează doar ceea ce te interesează.
  • Detectează persoanele care intră într-o anumită zonă de interes.
Cum alegem o camera inteligenta

Cum alegem o cameră inteligentă?

Atunci când vrei să îți cumperi o cameră de supraveghere, este bine totuși să fii atent la anumite caracteristici. Anumiți factori precum amplasarea camerei de supraveghere, stocarea datelor înregistrate vor fi niște factori decisivi în achizița unei camerei. De asemenea, dacă dispozitivul este wireless sau cu fir și rezoluția camerei sunt și ei niște factori importanți de luat în calcul.

Rezoluția camerei

Înregistrările și streaming-ul pe care le pot face camerele Full HD (1920×1080) pot fi decente, mai ales că poți da zoom pe filmare și să observi anumite detalii care te interesează. În schimb, dacă vrei mai mult de atât, dacă ai nevoie de filmări mai precise și mai detaliate, atunci ai nevoie de o cameră cu o rezoluție 2K (2048×1080) sau 4K (3480×2060).

O cameră cu o rezoluție mai mare va avea bineînteles și un cost mai ridicat.

Dispozitiv wireless sau cu fir?

Dacă știi cu exactitate unde dorești să instalezi camera, atunci nu este neapărat ca dispozitivul să fie wireless. În schimb, dacă dorești să o muți dintr-un loc într-altul atunci alegerea ta va trebui să fie o cameră wireless. Mențiunea importantă în cazul acesta, este să ai grijă ca durata de viață a bateriei să fie foarte bună.

De asemenea, camerele wireless sunt mai ușor de instalat, neavând nevoie de ajutorul unui specialist. Acestea trebuie conectate doar la rețeaua wireless din casă pe când cele cu fir trebuie conectate la sistemul electric al casei.

Totodată, camerele wireless pot avea și anumite limitări. Este foarte important să mențină conectarea la rețea pentru a putea înregistra tot timpul și să nu fie la o distanță foarte mare de hub-ul principal.

Dacă conexiunea nu este bună, vei observa timpi semnificativi de întârziere, imagini pixelate în timpul înregistrărilor sau diverse întârzieri.

Cameră de supraveghere Xiaomi Mi Home Security Camera 360 1080P
Cameră de supraveghere Xiaomi Mi Home Security Camera 360 1080P

Cameră de supraveghere inteligentă Full HD, Motion Detection, Night Vision, 360 degree pivot, Suport asistent vocal, Wi-fi

Amplasarea camerei

Acest lucru vizează dacă amplasarea camerei inteligente se face în interior sau în exterior. Dacă instalarea camerei se face în exterior atunci este esențial ca aceasta să fie rezistentă la diverse intemperii: ploaie, zăpadă, vânt, soare sau păsări. Totodată este important ca aceasta să aibă vedere nocturnă, pentru a-ți oferi înregistrări de calitate și pe timpul nopții.

Stocarea datelor

Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați o cameră smart este partea legată de cloud. Fiecare companie are abordări diferite legate de cloud.

Unele dintre ele oferă o capacitate de stocare mai mare, evident la un cost aferent acestui serviciu. Altele oferă un spațiu mai mic de stocare, iar altele nu oferă absolut nimic. Soluția lor în acest caz este stocarea pe un card SD. Soluția poate fi simplă, însă ce facem dacă hoțul este destul de inteligent și fură camera cu tot cu probele incriminatorii? În mod clar, aici nu mai vorbim de securitate.

Camera de supraveghere Smart TP-Link Tapo C200
Camera de supraveghere Smart TP-Link Tapo C200

Cameră de supraveghere inteligentă Full HD cu Wi-Fi, Detecție mișcare, Night Vision, Two -way audio

Spre deosebire de camerele de supraveghere clasice, camerele inteligente au ajuns la cu totul un alt nivel prin funcțiile: wi-fi, detectarea mișcărilor, recunoaștere obiectelor și a oamenilor, two-way audio. De asemenea, cu ajutorul unei aplicații pe telefon, poți controla camera inteligentă de la distanță.

Fie că vrei să te asigurați că totul este în regulă acasă, la muncă sau poate o folosești pentru monitorizarea bebelușului, camerele de supraveghere sunt parte integrantă a unui sistem de securitate și au devenit o necesitate tot mai mare în rândul oamenilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *