Ce este SmartThings
Acasa » Ce este? » Ce este SmartThings?

Ce este SmartThings?

de Andrea Raduly
5 min.

Ce este SmartThings? Ei bine, atunci când vine vorba de automatizarea casei, există șansa să ne lovim de foarte multe dispozitive inteligente care aparțin mai multor producători. Și atunci apare problema că fiecare din aceste dispozitive au nevoie de aplicații, hub-uri sau resurse diferite.

Scopul automatizării casei este în primul rând generarea unui confort ridicat și ușurarea vieții. Pe când, dacă nu luăm în considerare și compatibilitatea acestora, s-ar putea să generăm contrariul.

Din nevoia de a rezolva această problemă, a apărut Samsung SmartThings. Printr-o singură platformă este capabil să controleze majoritatea dispozitivelor din casă, să le facă să comunice între ele.

Cum a apărut SmartThings?

SmartThings a fost dezvoltat de Alex Hawkinson, co-fondator și CEO în iarna anului 2011, atunci când casa familiei sale din Colorado, a fost distrusă din cauza unui accident. Motivul a fost legat de o pană de curent care a condus la înghețarea și spargerea conductelor de apă. Acest lucru a cauzat stricăciuni în valoare de 80.000$.

Pornind de la acest lucru, Hawkinson și-a dat seama că ar fi putut preveni aceste daune, dacă ar fi știut ceea ce se întampla în casa lui. Astfel că, așa a apărut SmartThings.

Ce este SmartThings?

Samsung SmartThings este de fapt un nume de brand larg și cuprinzător, atât pentru partea de software cât și pentru partea de hardware. SmartThings este un brand deținut de Samsung. El nu este un dispozitiv, ci este mai degrabă o etichetă pusă pe anumite produse pentru a indica că funcționează în cadrul configurării.

Creierul sistemului SmartThings este hub-ul SmartThings. Acesta îți permite să monitorizezi, să controlezi și să automatizezi o serie de dispozitive conectate, din casă.

Se conectează wireless cu o gamă largă de dispozitive inteligente și le face să funcționeze împreună.

Cel mai mare avantaj al sistemului SmartThings este acela că au încercat să furnizeze un singur punct de control pentru toate dispozitivele inteligente din casă. Partea bună este că nu face asta doar cu propriile dispozitive SmartThings, ci sunt compatibile și cu o serie de dispozitive, ale altor producători. Toate aceste dispozitive fiind controlate direct de pe aplicația SmartThings.

Aplicația este disponibilă atât pentru utilizatorii Android cât și pentru iOS și nu este necesar să deții un telefon Samsung.

Ce dispozitive funcționează cu SmartThings?

Există foarte multe produse care funcționeaza cu SmartThings. Aici putem include: becuri inteligente, termostate, prize inteligente, camere de supraveghere, boxe, încuietori, detectori de fum, valve de control de apă și lista poate continua. Acesta este un lucru foarte bun, pentru că nu vei fi nevoit să te plafonezi doar pe produsele de la Samsung.

Câțiva producători cu care SmartThings are compatibilitate sunt: Amazon Echo, Google Home, Arlo, Sonos, Philips Hue, Lifx, Bose etc. Întreaga listă cu produse care funcționează cu SmartThings o găsești aici.

Cum funcționează SmartThings?

Pentru a putea folosi SmartThings, vei avea nevoie de un hub. Există o varietate de hub-uri si kit-uri de unde poți alege. Hub-ul este cel care creează o rețea wireless care conectează și comunică cu toate dispozitivele smart fără niciun efort. Îl bagi în priză și apoi îl împerechezi cu orice dispozitiv ZigBee, Z-Wave sau Wi-fi.

Hub SmartThings v3
Hub SmartThings v3

Conectează-ți toate dispozitivele smart cu un hub care suportă ZigBee și Z-Wave.

Hub-ul poate și să monitorizeze anumite dispozitive. Vei putea primi diverse alerte, să setezi anumite declanșatoare atunci când se pun anumite condiții. Spre exemplu, să se aprindă becul atunci când se înserează sau să se ajusteze temperatura chiar înainte să ajungi acasă.

Ce mi-a plăcut tare mult, este Samsung SmartThings Wi-FI. Pentru a scăpa de inconveniența de a avea două dispozitive și wi-fi și hub, dispozitivul acesta le are pe amândouă.

De asemenea, poți activa și funcția voce, cu asistentul vocal Bixby pe dispozitivele Samsung, sau Amazon Alexa sau Google Assistant dacă îi preferi pe aceștia.

După ce ai setat hub-ul, următorul lucru de care ai nevoie sunt dispozitivele SmartThings și evident și aplicația SmartThings. Aplicația o vei folosi pentru a adăuga noi dispozitive, să le controlezi, să setezi Scene, Automatizări, Grupuri și în special să îți gestionezi nevoile de acasă.

Faptul că hub-ul deține și protocoalele ZigBee și Z-Wave este un avantaj major deoarece vei putea conecta foarte multe tipuri de dispozitive. Mai mult de atât, poți să conectezi la hub chiar sute de dispozitive individuale în orice moment.

Poți programa dispozitivele, chiar și din afara casei. Poți seta reguli precum: ”Dacă nu mai există mișcare timp de 15 min, să se stingă becul”.

Totodată poți crea rutine sau șiruri de acțiuni multiple care se declanșează la anumite ore ale zilei.

Cum conectezi dispozitivele la SmartThings?

Procesul este unul foarte simplu și intuitiv. Pur și simplu deschizi aplicația și apeși butonul plus, din partea dreaptă de sus a aplicației.

În al doilea pas, trebuie să scanezi codurile QR de pe dispozitivele inteligente pe care le ai.

Dacă dispozitivul nu are niciun cod, atunci selectezi din meniu ”Device” și cauți după tipul dispozitivului sau după brand. Alegi numele și apoi selectezi tipul dispozitivului pe care îl ai și alegi în ce cameră este. Apoi, trebui doar să urmezi pașii de împerechere.

Un lucru eficient la acest sistem, este acela că atunci când un nou dispozitiv apare în rețea, se va împerechea automat.

În concluzie, sistemul SmartThings poate fi o alegere dacă dorești să îți automatizezi casa, deoarece poți să conectezi eficient foarte multe dispozitive pe care apoi să le controlezi și monitorizezi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *