Acasa » Ce este? » Ce este un aspirator inteligent?

Ce este un aspirator inteligent?

de Andrea Raduly
7 min.

Fie că ne place sau nu ne place, treburile casei și îngrijirea acesteia sunt o necesitate de neglijat. Cu toate astea, ritmul alert al vieții și aglomerarea cu diverse activități, ne împiedică uneori să avem o casă îngrijită, așa cum ne-am dori.

Într-o lume tot mai tehnologizată și cu tot mai multe posibilități, nu ar fi minunat să existe cineva, care să strângă tot timpul după noi? Aici intervine o nouă inovație și anume aspiratorul inteligent. Ce este un aspirator inteligent și cum funcționează, vă voi prezenta în cele ce urmează.

Ce este un aspirator inteligent?

Aspiratoarele inteligente sau aspiratoarele robot, cum sunt mai des denumite, sunt niște aspiratoare care pot fi controlate cu ajutorul unei telecomenzi sau direct din aplicația de pe telefon. Acestea sunt aspiratoare autonome, gândite să curețe covoarele, pardoselile și podelele de praf, mizerie și resturi.

Aspiratoarele inteligente fac treaba singure, iar minimul de efort pe care trebuie să îl faceți este să îl programați să pornească. Totodată un alt lucru care implică efort este golirea cuvei de colectare a mizeriilor.

De regulă, aceste aspiratoare au o formă rotundă, ergonomică, pentru a le face accesul cât mai facil în fiecare colț al casei. Dețin niște roți ajutătoare, tocmai pentru a se putea urca și pe covoare sau mochete. Datorită faptului că au doar câțiva cm înălțime, aceste aspiratoare pot pătrunde și în spațiile înguste, acolo unde aspiratorul convențional nu poate intra.

Pentru o funcționare cât mai bună, cele mai multe dintre aspiratoare dețin o serie de senzori. Acești sensori pot fi:

 • senzori de cartografiere a casei, pentru a se putea orienta în spațiu
 • senzori care să indice faptul că s-a umplut cuva de colectare
 • senzori de atenționare al nivelului bateriei
 • senzori de poziționare, cu ajutorul cărora aspiratorul se oprește în stativul de încărcare
 • senzori de înălțime, pentru a nu cădea de pe scări
 • senzori cu infraroșu, pentru a nu se izbi în pereți sau mobilă.

Avantajele și dezavantajele aspiratoarelor inteligente

Accesibilitatea

Accesibilitatea poate să fie atât un avantaj cât și un dezavantaj. Datorită formei ergonomice, aceste aspiratoare pot pătrunde în fiecare spațiu, chiar și în cele înguste. Așa cum am mai spus, dețin și niste roți ajutătoare să se poată urca și pe covoare sau mochete. Cu toate acestea, unele aspiratoare nu funcționează bine pe covoarele de lână sau blană, cu firele lungi și dese, unele având chiar restricții.

Mărimea aspiratorului

De regulă, aceste tipuri de aspiratoare vin cu mărimi reduse. Acest lucru aduce un plus față de aspiratorul convențional deoarece ocupă un spațiu de depozitare mai mic. Totodată, un dezavantaj al unui aspirator cu dimensiuni reduse, este acela că nu are o capacitate de curățare atât de mare. În mod clar, un aspirator mai mare va avea o capacitate de aspirare a unei suprafețe mai mari și poate avea mai multe funcții de igienizare.

În ceea ce privește cuva de colectare, de regulă, aceasta are o capacitate de 1l.

Confortul

Confortul este unul dintre avantajele principale ale unui astfel de aspirator. Este de ajuns doar să îl programați să pornească și el va face curățenie în toată casa. Cu ajutorul lui, puteți menține curățenia zi de zi. Să nu mai spun de faptul, că economisiți timp. Îl puteți programa să curețe în timp ce gătiți sau vă relaxați la un film.

Gândiți-vă spre exemplu, că sunteți în drum spre casă și vă întâlniți cu o prietenă. În timp ce vorbiți, vă dați seama că aveți multe de vorbit, așa că o invitați acasă, la o cafea.

Cu toate astea, știți că acasă nu este prea curățenie. Motiv pentru care, în drum spre casa, puteți foarte ușor să programați aspiratorul să facă o curățenie rapidă.

Cât de confortabil și util, poate să fie asta!

Robot de aspirare Roborock Cleaner S5 MAX
Robot de aspirare Roborock Cleaner S5 MAX

Aspirator inteligent cu acumulator și putere de 58W. Funcționează perfect pe orice tip de suprafață.

Puteți de altfel să îl programați când și la ce oră să înceapă procesul de curățenie, să setați traseul pe care să meargă și modul de spălare. Poate aveți nevoie doar de curățare în bucătărie, deoarece acolo se face cea mai mare mizerie. Îi setați traseul doar în bucătărie, nemaifiind nevoie să meargă prin toată casa.

Un alt lucru care ține de confortul nostru, este legat de faptul că aspiratoarele robot, se poziționează singure în locul de încărcare. Acest lucru este foarte eficient pentru că veți avea tot timpul la dispoziție aspiratorul. Să presupunem că bateria scade la 20%, atunci acesta se retrage în stativul de încărcare și își va relua apoi activitatea.

Performanța

Cu toate că sunt foarte practice și la îndemâna aceste aspiratoare, ele nu au capacitatea unui aspirator obișnuit. Într-adevăr sunt capabile să curețe praful, resturile, mizeriile dar nu sunt atât de puternice în ceea ce privește capacitatea de igienizare.

O caracteristică a acestor aspiratoare robot este mișcarea pe care o executa, de înainte și înapoi. Această mișcare este foarte eficientă deoarece aveți siguranța că robotul curăță fiecare centimetru pătrat.

Cele mai bune astfel de aspiratoare, au capacitatea de a-și crea o hartă a casei și atunci știu exact pe unde trebuie să treacă și să nu rămână niciun loc neaspirat.

Unele dintre astea, au și funcții de spălare a pardoselilor. Singurul lucru pe care trebuie sa îl faceți, este sa îl alimentați cu apa.

Mai mult de atât, dețin mai multe moduri de curățare: modul de aspirare, modul de spălare sau curățare și spălare în același timp.

Pentru cei care au diverse alergii la praf, unele aspiratoare sunt dotate cu filtre hepa care curăță aerul contaminat, prin îndepărtarea impurităților fine din aer și a alergenilor.

Lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când cumpărați un aspirator inteligent

 1. Un prim lucru la care trebuie să vă gândiți înainte să achiziționați un aspirator robot, este ceea ce aveți în casă. Aici mă refer la tipul de covoare pe care le aveți. Așa cum am mai spus unele aspiratoare au restricții în ceea ce privește unele covoare. Un alt lucru important, este să verificați înălțimea la care aspiratorul poate urca.
 2. Timpul de funcționare a bateriei și timpul de reîncărcare.
 3. Nivelul de silențiozitate, în cazul în care aveți copii și vreți ca aspiratorul să fie cât mai puțin zgomotos.
 4. Modul de curățare: uscată sau umedă sau ambele, în funcție de nevoile pe care le aveți.
 5. Tipurile de senzori pe care îi deține. Cu cât sunt mai mulți, cu atât face experiența să fie cât mai plăcută.
 6. Puterea de aspirare. Cu cât este mai mare, cu atât este mai eficientă curățarea casei.
 7. Tipul de încărcare: acumulator sau priză.

În concluzie, aspiratoarele robot sunt o invenție mult așteptată pentru mulți dintre noi. Cu toate că nu pot înlocui un aspirator convențional, acestea pot fi un ajutor de nădejde prin menținerea curățeniei de zi cu zi. Totodată aduc un plus de confort prin faptul că își fac treaba singure și vă salvează foarte mult timp.

Robot de aspirare Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO
Robot de aspirare Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO

Aspirator inteligent potrivit pentru suprafețe umede și uscate. Funcționează perfect pe orice tip de podele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *