Ce este un senzor de inundație?
Cred cu tărie că am avut cu toții la un moment dat o problemă cu o scurgere de apă la noi în casă. Motivele sunt multiple: un robinet uitat deschis, o instalație deteriorată, o conductă spartă. Dacă ai avut parte și tu de așa ceva, știi deja de costurile ridicate pentru reparații. Să nu mai spun de situația jenantă în care l-ai inundat și pe vecinu’ și a trebuit să scapi de el ca de o mămică căreia îi promiți că nu se mai întâmplă.
Fiind cazuri atât de des întâlnite, am ales să vă povestesc despre senzorii de inundație care vă pot preveni de astfel de situații. Nu am fost evitați nici noi de genul acesta de situații. De aceea, cred că acești senzori sunt dispozitive de luat în calcul în prevenirea pagubelor.
Nu degeaba este vorba ”Din greșeli învață omul”. Doar că ar fi de preferat să învățăm din greșelile altora și să nu avem parte de greșelile noastre.
Ce este un senzor de inundație?
Un senzor de inundație este un tip de senzor care are scopul de a detecta eventualele scurgeri sau inundații din casă. Alarmarea de dinainte te poate salva de pagube seriose. Pe lângă instalarea senzorului, tot ce va mai trebui să faci este să îți descarci aplicația compatibilă. Acolo vei primi alertele privind asfel de situații neplăcute.
Un senzor de inundație poate fi o soluție de protecție foarte avantajoasă pentru siguranța casei tale. Te poate salva de pagubele create de posibilele scurgeri sau inundații din casa ta. Motivele unor astfel de situații pot fi numeroase. Fie ai niște instalații defectuoase sau pur și simplu ai niște scurgeri din cauza unor țevi deteriorate. Există de altfel și posibilitatea să uiți la un moment dat un robinet deschis. Că va fi vorba de Alzheimer sau pur și simplu ești căscat, nici nu mai contează. Șansele sunt acolo.
Senzorul de inundație Tellur poate fi instalat oriunde există riscul unei scurgeri în casă. Este de mici dimensiuni pentru a se încadra perfect oriunde și funcționează pe bază de baterii.
Prima oară când m-am convins de utilitatea unui astfel de senzor, s-a întâmplat din cauza bunicii mele. M-a sunat speriată că aproape a fost inundată deoarece s-a trezit cu apa în cadă, la nivelul la care aproape dădea pe afară. Motivul era absolut evident că făcuse baie și că uitase robinetul deschis, deși susținea cu tărie cu nu s-a întâmplat asta. Îmi dau seama acum, că nu e un lucru ușor să accepti că ți s-a întâmplat asta, mai ales având o vârstă mai înaintată.
Nu am mai insistat pe subiectul asta, întocmai pentru a nu o pune într-o situație neplăcută, dar i-am luat cadou un senzor de inundație care să o alerteze dacă cumva mai sunt astfel de situații.
Unde amplasăm un senzor de inundație?
Senzorii de inundație sunt niște dispozitive mici care se amplasează pe podea, acolo unde anumite scurgeri ar putea avea loc. Cele mai problematice locuri sunt cele din baie și din bucătărie.
În baie
Baia este unul este unul dintre locurile care pot cauza cele mai multe inundații. Instalarea unui senzor de inundație acolo unde știi că se pot întâmpla lucruri de genul acesta, reprezintă o atitudine preventivă. Prin alertarea pe telefon a unei scurgeri, vei putea acționa rapid. Și în concluzie, te poate scăpa de multe eventuale stricăciuni. Este indicat să pui un astfel de senzor lângă toaletă care poate deversa, sau se poate sparge bazinul. Lângă cadă sau sub ghiuvetă. Astfel, senzorul poate detecta rapid scurgerile neplăcute de la robinete sau conducte.
În bucătărie
În bucătărie, senzorii pot fi amplasați lângă electrocasnicele care pot avea scurgeri. Este vorba despre frigidere, congelatoare, mașini de spălat haine sau mașini de spălat vase sau boilere. La fel și aici, nu trebuie uitate ghiuvetele care pot fi problematice.
De regulă senzorii sunt de dimensiuni mici, pentru a putea fi amplasați oriunde și pentru a se integra frumos în zona unde sunt instalați. Ei se conectează la rețeaua wi-fi de acasă. De aceea, dacă are loc vreo scurgere, vei fi alertat pe telefon, chiar dacă nu ești acasă.
Dacă locuiești într-o casă sau un apartament mai vechi, cu atât mai mult trebuie să te gândești la lucrurile astea. Șansele ca o țeavă de apă să se spargă sunt mai mai ridicate, ca la o casă mai nouă.
Astfel de situații se pot întâmpla chiar și fără să ai habar. Din păcate și noi am avut parte de o astfel de situație neplăcută. Din cauza unei scurgeri ale unei conducte, i-am inundat pe cei de jos, cauzând stricăciuni seriose atât lor cât și nouă. În cazul nostru am fost nevoiți să schimbăm un duș întreg. Dacă am fi avut o atitudine preventivă, cu un cost mic al unui senzor am fi putut salva câteva mii de lei. Problema este că nu te gândești la lucruri de genul. Iar după, sufli și în iaurt.
Senzorul de inundație LeeXo are o sensibilitate ridicată, pentru a te preveni de eventualele neplăceri ale unei scurgeri de apă din casa ta.
La ce să ne uităm atunci când alegem un senzor de inundație?
Pentru a te asigura că ești acoperit în toate punctele critice ale casei, este clar că vei avea nevoie de mai mulți senzori. Unul singur nu are cum să acopere toată casa. De aceea, înainte de achiziționarea lor recomandăm să ai în vedere următoarele lucruri: locul unde îl instalăm, necesitățile de conectare și sursa de energie.
Locul unde îl instalăm
Înainte de a pleca la magazin, gândeștete care sunt locurile critice unde ai nevoie să pui un astfel de senzor și de câți ai nevoie. Locul unde instalăm senzorul este extrem de important, deoarece trebuie să ai în vedere ca senzorul să încapă în locul respectiv. Pot exista zona mai înguste și atunci vei avea nevoie de niște senzori cu dimensiuni mai mici.
Necesitățile de conectare
Pentru a putea fi alertat pe telefon, de o eventuală scurgere, senzorul de inundație trebuie conectat la internet. Așa că, există pe piață senzori care se conectează direct la rețeaua Wi-fi dar și senzori care pentru conectare mai au nevoie de un hub. De aceea, dacă ai deja acasă un smart hub, trebuie să ai grijă ca senzorii să fie compatibili cu acesta.
Sursa de energie
Sursa de energie este de asemenea și ea importantă. Mulți dintre acești senzori funcționează pe bază de baterii. Dacă este așa, nu prea ai de ce să te îngrijorezi. Cu toate astea, trebuie să ai grijă totuși, ca bateriile să fie mereu schimbate.
Există totodată și senzori care pentru a funcționa au nevoie să se conecteze la o priză pentru energie. În cazul acesta, trebuie să ai în vedere existența unei prize și de asemenea lungimea cablului senzorului să ajungă până la priză.
În concluzie, alegerea unor senzorii de inundație poate fi o acțiune responsabilă atât pentru casa dar și pentru cei din jurul tău, prin protejarea bunurilor.
Fii în alertă tot timpul cu senzorul de inundație PNI care îți protejează casa tot timpul de neplăcerile cauzate de o posibilă scurgere de apă.