ce este un termostat smart
Acasa » Ce este? » Ce este un termostat smart? De ce ar trebui să alegi și tu unul?

Ce este un termostat smart? De ce ar trebui să alegi și tu unul?

de Andrea Raduly
6 min.

Termostatele smart nu sunt o invenție nouă, dar cu siguranță mulți dintre voi nu știu foarte multe despre ele. Înainte să ne achiziționăm și noi unul, mi se părea un dispozitiv supraestimat. Folosindu-l de atâta timp, mi-am dat seama că are numeroase avantaje și că merită pe deplin, detronând orice termostat obișnuit.

Dacă vrei să vezi de ce mi-am schimbat părerea atât de ușor despre aceste dispozitive, rămâi cu mine să îți spun de ce ar trebui să alegi și tu unul.

Ce este un termostat smart?

Un termostat smart are exact același rol ca al unui termostat normal și anume controlul temperaturii din casă. Diferența cea mai mare este legată de controlul acestuia. Controlul se poate face foarte ușor direct de pe telefon și chiar și de la distanță. Fiind un dispozitiv conectat la internet vei putea face tot felul de automatizări sau programări în funcție de: programul tău, vremea de afară și evident nevoile de temperatură de care ai nevoie.

Pe piață chiar există multe modele din care poți alege, atât de la branduri cunoscute cât și mai puțin cunoscute. Prețurile variază de la 200 lei până și la 10000 lei. Evident, cele mai scumpe vin cu niște funcții suplimentare. Un termostat smart la un preț decent își face fără nicio problemă treaba. Vei avea control de pe telefon, rapoarte de consum și chiar și control vocal pentru cele care sunt compatibile cu Google Home sau Amazon Alexa.

La cele care prețul este tot mai ridicat, vei avea funcții precum Geofencing serviciu bazat pe GPS, adaptare meteo, detecția unei ferestre deschise, sau învățarea preferințelor tale pe care ulterior le va adopta zilnic.

Există atât termostate cu fir cât și termostate wireless pe care le poți muta în ce încăpere vrei.

Cu ce este diferit un termostat smart față de unul obișnuit?

Un termostat are rolul de a controla încălzirea și aerul condiționat dintr-o casă. Rolul termostatului este la fel la toate tipurile de termostat, fie că vorbim de termostate mecanice, programabile sau termostate smart. Cu toate acestea, diferența dintre un termostat smart față de unul obișnuit, este modul prin care face acest lucru dar și diferitele funcții extra pe care la are. Te-am făcut curios, acum?

control de pe telefon termostat smart

Control de pe telefon sau de pe tabletă

Termostatul smart poate fi programat dupa ore ca orice alt termostat programabil. Cu toate astea, este mult mai plăcut de umblat la el de pe un telefon, comparativ cu un termostat clasic cu trei butoane si un ecran minuscul. Cu toții am avut sau încă avem astfel de termostate și știm cât de enervant este să apeși de „n” ori pe toate butoanele până ajungi la rezultatul dorit.

Pe lângă asta, să nu uitam de confort. Una este să controlezi termostatul din pat sau pur și simplu din camera în care ești și alta e să te duci până acolo să îl butonezi.

Termostat smart Tellur
Termostat smart Tellur

Termostatul smart Tellur poate fi controlat chiar și vocal deoarece are compatibilitate cu Google Home și Amazon Alexa

Eu sunt o persoană foarte friguroasă. Termostatele astea smart sunt fericirea mea. Pentru mine este minunat să ma trezesc dimineața direct în căldură, fără să mai stau zgribulită pană se încălzește casa. Să nu mai spun cât de confortabil este să pornesc centrala până să ajung acasă și să intru direct la căldură. Mă declar îndrăgostită de un astfel de dispozitiv smart și sigur vei fi și tu.

Cu toate că există și termostate normale care pot fi programabile, sigur te gândești de ce ai mai avea nevoie totuși de unul smart. Ei bine, este un avantaj la care probabil că nu te-ai gândit.

Tu știi cel mai bine care este programul tău zi de zi. Știi bine la ce ora te trezești, la ce ora vii acasă și tot asa. Cu toate astea, trebuim sa fim sinceri că uneori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.

Nu cred că refuzi așa ușor o ieșire în oraș cu prietenii, după muncă sau pur și simplu îți dai seama că ai de rezolvat niște probleme. Așa că de ce să meargă centrala încontinuu când doar cu un click de pe telefon o poți opri? Când te afli în drum spre casă poți să pornești din nou căldura să te bucuri de tot confortul.

geofencing termostat smart

Control complet al sistemului de încălzire

Cu ajutorul unui termostat smart, vei avea un control complet al sistemului de încălzire, de climatizare sau de ventilație. Mă refer aici la faptul că vei putea controla temperatura casei în funcție de momentul zilei, vremea de afară sau cine este în casă.

Termostatele smart cele mai performante au chiar și abilitatea de a-ți învăța preferințele. Astfel, termostatul va adapta temperatura în mod automat în funcție de preferințele tale pe care le-a învățat în timp.

Există și termostate smart care folosesc funcția de geofencing. Geofencing este un serviciu bazat pe locația ta și care are rolul de a activa o acțiune. În cazul acesta, în momentul în care ești aproape de casă, termostatul smart va porni căldura în casă. Pare de modul SF dar este o realitate.

Termostat smart Tado
Termostat smart Tado

Geofencing, adaptare meteo dar și detecția unui geam deschis sunt doar câteva caracteristici avantajoase ale termostatului smart Tado.

Consumul energiei în timp real

Termostatele smart îți oferă prin intermediul aplicației, consumul real al energiei pe care îl ai. Prin astfel de grafice, vei știi dacă va fi nevoie să faci anumite ajustări pentru a mai reduce consumul de energie. Într-un fel te va face mai responsabil în ceea ce privește risipirea energiei. Făcând consumul energiei să fie mai eficient, este clar că în timp vei câștiga la factura de gaz.

Eficiența

Eficiența este un alt avantaj pe care îl ai dacă alegi un termostat smart. Pe lângă faptul că poți porni și opri căldura în mod eficient oricând vrei tu, mai sunt anumite lucruri de luat în calcul. Există anumite termostate care au senzori de temperatură încorporați și care au rolul de a măsura temperatura dintr-o cameră sau o zonă specifică. Astfel, se va încălzi camera sau zona respectivă reducând punctele calde sau reci din casă.

Acestea fiind spuse chiar sunt curioasă dacă am reușit să te conving de avantajele alegerii unui termostat smart. Diferențele între un termostat obișnuit și unui smart sunt numeroase. Acestea sunt menite să îți facă viața mult mai ușoară și în plus de asta sunt și eco-friendly prin eficiența de care dau dovadă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *