Ce sunt întrerupătoarele inteligente?
Ce sunt întrerupătoarele inteligente? Întrerupătoarele inteligente sunt niște dispozitive care se instalează în locul întrerupătoarelor obișnuite și au rolul de a controla iluminatul din casă. În esență, sunt comutatoare de lumină dar cu niște caracteristici suplimentare care vă ajută la automatizarea casei.
Acestea au un design mai modern și sunt mai atractive.Poți găsi întrerupătoare inteligente cu touch, cu un singur buton multifuncțional, cu ecran LCD, portabile, sau clasice. Acestea îți pot completa cu succes casa inteligentă și ajuta în viața de zi cu zi.
Întrerupătoarele inteligente se conectează la rețeaua wi-fi și din acest motiv pot fi controlate prin aplicație sau prin voce.
Ce sunt întrerupătoarele inteligente și beneficiile lor
Costuri
Dacă vă întrebați de ce să alegeți un întrerupător inteligent în detrimentul unui bec inteligent, motivul principal este legat de costuri. Dacă sunteți multumiți de calitatea becurilor pe care le aveți, dar cu toate astea doriți să vă automatizați casa, puteți recurge la varianta unui întrerupător inteligent.
Așa cum am mai spus, avantajul principal este legat de costuri, deoarece cu un singur întrerupător puteți controla mai multe becuri. Spre exemplu, noi am instalat un întrerupător inteligent în hol. De acolo, controlăm atât becul de pe hol cât și becul din bucătărie.
Confortul
Motivul principal pentru care oamenii recurg la dispozitive inteligente este legat de confort.
Întrerupătoarele inteligente pot fi acționate și manual prin touch. Însă, faptul că puteți controla lumina din pat sau de oriunde, face să fie cu atât mai confortabil.
De multe ori, plecând în grabă de acasă, eventual și cu multe bagaje în mână nu mai aveam timp să sting toate becurile pentru că mă aștepta un taxi în fața blocului. Le lăsam aprinse și în drum spre locul unde mergeam, doar cu un click pe telefon, le stingeam pe toate.
Potrivite pentru toți membrii familiei
Întrerupătoarele inteligente sunt potrivite pentru toată lumea. Cei cărora le place tehnologia cu siguranță vor folosi aplicația, dar acestea pot fi controlate și manual direct de pe perete.
Partea bună este că dacă va cădea rețeaua wi-fi, tot puteți să aprindeți și să stingeți lumina prin comutare directă.
Dacă un întrerupător normal este închis, atunci becul inteligent nu va funcționa. Avantajul la întrerupătoarele inteligente, este că elimină această problemă. Întrerupătorul poate fi controlat oricând, chiar dacă este deschis sau închis.
Siguranță
Multe dintre aplicațiile întrerupătoarelor au opțiunea de a programa iluminatul în casă. Acest lucru este potrivit atunci când sunteți plecat și vreți să arătați posibililor tâlhari, impresia că este cineva acasă.
Dezavantajele întrerupătoarelor inteligente sunt legate de faptul că majoritatea necesită în continuare fir, o cutie de comutare și o gaură în perete. Dacă înlocuiți vechiul întrerupător, este ușor deoarece îl plasați în gaura celui vechi.
Însă, dacă doriți să adăugați unul într-o altă locație, este necesar să faceți o gaură în perete și să trageți firele până acolo pentru că acestea trebuie să fie legate la sistemul electric.
Cu toate astea, există și întrerupătoare fără fir. Un exemplu în acest sens este starter kit-ul de la Philips Hue, unde întrerupătorul are o bandă magnetică și poate fi plasat oriunde.
Aspectul neplăcut aici este legat de faptul că trebuie să aveți grijă ca bateriile să fie mereu înlocuite.
La ce să ne uităm atunci când vrem să achiziționăm un întrerupător inteligent
Înainte să achiziționați un astfel de dispozitiv, este foarte bine de știut că pentru majoritatea întrerupătoarelor inteligente aveți nevoie de cablu NUL. Dacă nu aveți idee ce înseamnă asta, cel mai bine discutați cu un electrician. De obicei în România nu există NUL în întrerupătoare. De aceea ar fi bine să verificați acest lucru înainte de a cumpăra un astfel de întrerupător.
Cu toate astea, partea bună dacă nu aveți nul este că există și întrerupătoare inteligente care pot fi instalate fără nul.
Un alt aspect la care să fim atenți este dacă întrerupătorul este compatibil cu Amazon Alexa, Google Home, Apple Homekit sau SmartThings. Standardele de comunicare variază și atunci trebuie să verificați dacă întrerupătorul funcționează cu sistemul pe care îl folosiți.
Plus că, este mult mai rapid să îi poti spune asistentului tău să stingă lumina, decât să deschizi aplicația si să o faci de pe telefon.
În funcție de nevoile pe care le aveți în casă, există chiar și întrerupătoare cu senzor de mișcare încorporat. Asta înseamnă că ori de câte ori treceți pe acolo, lumina se va aprinde. Aceste tipuri de întrerupătoare sunt foarte eficiente în zonele în care doar trebuie să treceti, spre exemplu holul sau scările care duc la etaj.
În momentul în care vrem să ne automatizăm casa, mulți dintre noi începem cu iluminatul în casă. Fie că recurgem la becuri inteligente sau întrerupătoare inteligente, acestea aduc atât avantaje cât și dezavantaje,
Înainte de a face o alegere este important să ne gândim la nevoile reale pe care le avem și să vedem ce este mai potrivit pentru noi.
În concluzie, întrerupătoarele inteligente pot fi o soluție atât rentabilă cât și avantajoasă, potrivită pentru toată lumea.