ce sunt senzorii inteligenți
Acasa » Ce este? » Ce sunt senzorii inteligenți?

Ce sunt senzorii inteligenți?

de Andrea Raduly
7 min.

Senzorii inteligenți sunt niște dispozitive mici care fac intr-adevăr diferența atunci când ne dorim o casă inteligentă. Am tot vorbit până acum despre controlul casei direct de pe telefon sau prin comenzile vocale. Este minunat să poți face acest lucru, dar când vine vorba despre senzorii inteligenți, lucrurile devin și mai ușoare. Ei practic fac toată treaba în locul tău.

Aceștia pot reprezenta un real ajutor în ceea ce privește confortul și siguranța ta. De câte tipuri sunt și ce pot face fiecare în parte, discutăm mai pe larg în rândurile următoare.

Ce fac senzorii inteligenți?

Senzorii inteligenți sunt niște dispozitive care amplasate în locuri strategice ale casei, au rolul de a activa o acțiune dorită. Aceștia detectează sau măsoară o mărime fizică care poate fi legată de temperatură, umiditate, presiune și trimite informația la alte dispozitive care pot genera o acțiune dorită. Spre exemplu, detectarea unei temperaturi prea joase dintr-o cameră, poate genera pornirea căldurii, până la temperatura dorită. Trecerea prin fața unui senzor poate activa aprinderea unei lumini sau alți senzori pot detecta eventualele scurgeri de apă.

Ei sunt de mai multe tipuri, fiecare îndeplinind o anumită acțiune. Printre cei mai folosiți în automatizări includem:

  • senzori de mișcare
  • senzori de temperatură și umiditate
  • senzori de lumină
  • senzori de fum
  • senzori de inundație
  • senzori de ușă și de geam

Aceste gadgeturi de mici dimensiuni pot fi amplasați oriunde în casă. Cu toate astea, trebuie să fie amplasați în locuri strategice, pentru a evita eventualele erori. De asemenea și instalarea lor este foarte ușoară.

În funcție de modul de conectare, aceștia sunt wireless sau cu fir. Cei mai mulți sunt de regulă fără fir și vin direct pe baterii. Noi recomandăm să îi alegi pe cei fără fir deoarece sunt mai ușor de montat prin casă.

Sunt mai multe metode prin care acești senzori lucrează și transmit datele. Astfel ca, în funcție de modul de conectivitate exista senzori prin Zigbee, Z-Wave, Bluetooth sau Wi-fi.

Este recomandat să aibă dimensiuni cât mai mici, pentru a se încadra cât mai frumos în mediul casei.

În același timp există senzori care au nevoie de un hub pentru a putea conecta dispozitivele între ele dar există și senzori care funcționează și doar cu ajutorul unei boxe inteligente.

Tipuri de senzori folosiți în automatizari

Pentru a întelege mai bine funcționalitățile acestor senzori, îi vom trece în revistă pe fiecare, pe rând. Așa vei afla care dintre aceștia ți se potrivește cel mai bine.

tipuri de senzori inteligenti

Senzorii de mișcare

Senzorii de mișcare sunt printre cei mai utilizați și sunt în special folosiți în securitatea casei, prin detectarea mișcării. În momentul în care aceștia detectează mișcare în zona în care sunt amplasați, îți trimit o alertă, un semnal audio sau chiar pot să genereze o altă acțiune precum: aprinderea luminii. De aceea, dacă se perindă cineva prin fața casei tale, vei putea primi o alertă în legătură cu acest lucru.

Pe lângă partea de securitate a casei, acești tipuri de senzori mai pot fi integrați și în tot felul de automatizări. Spre exemplu, dacă urci scările la etaj, senzorul să trimită un semnal becului inteligent și să aprindă lumina. Astfel, când ajungi în camera respectivă, becul să fie deja aprins.

Datorită ideilor de folosire sunt printre cei mai populari tipuri de senzori.

Senzorii de temperatură și umiditate

Acești senzori au scopul de a detecta nivelul de temperatură și umiditate dintr-o încăpere. Dacă spre exemplu, scade temperatura într-o cameră, senzorul trimite un semnal termostatului inteligent să pornească căldura.

La fel este și în cazul umidității. Știm foarte bine că o umiditate ridicată a aerului unei încăperi poate genera probleme de sănătate. În acest caz, putem să conectăm dezumidificatorul la o priză inteligentă, iar când senzorul de umiditate detectează o valoare prea mare, să pornească dezumidificatorul.

Exista modele de senzori care afișează pe display valorile de temperatură și umiditate în timp real. Cei care nu sunt cu ecran, oferă aceste informații prin intermediul aplicației pentru a afla starea mediului din casă.

Senzorii de lumină

Senzorii de lumină permit pornirea unui bec inteligent, în momentul în care nivelul de luminozitate scade sau crește peste sau sub un anumit nivel. Acești senzori sunt legați de nivelul de luminozitate de afară.

Se mai numesc și senzori crepusculari.

Senzorii de fum

Senzorii de fum au rolul de a detecta urmele de fum și generează o alarmă luminoasă sau audio. Fiind un aspect de siguranță majoră, considerăm că acești senzori nu ar trebui să lipsească din nicio casă sau instituție. Nu doar o dată mi s-a întamplat să mă întorc dintr-o vacanță și să vin cu grija că poate s-a întâmplat ceva. Neplăcut sentiment.

senzori de inundație

Senzorii de inundație

Senzorii de inundație detectează scurgerile de apă din diversele camere unde sunt amplasați. Pot exista scurgeri, rupturi de țevi sau pur și simplu neglijență prin lăsarea unui robinet deschis.

Gândește-te doar ce costuri ai putea reduce dacă ai fi înștiințat din timp că în casă are loc o scurgere. Doar gândindu-mă la parchet, mobilă, obiecte electrice și electronice, îmi dă deja dureri de cap. Efectul negativ al acestor stricăciuni poate fi foarte ridicat dacă nu este descoperit la timp.

Senzori de ușă și de geam

Aceste tipuri de senzori au rolul de a fi montați pe diversele uși sau ferestre ale casei. Sunt formati din doua bucăți. Una care se atașează pe ușă si cealaltă pe rama ușii. Scopul este cel legat de siguranța casei tale. Să afli dacă a intrat cineva în casă sau dacă s-a deschis vreo fereastră.

Mai mult de atât, pot fi folosiți și ca întrerupător pentru lumini. Un exemplu în acest sens, pe care îl folosim și noi este montarea acestuia pe ușa unei cămare sau debara. Este vorba despre o cameră pe care nu o folosești atat de frecvent dar atunci când deschizi ușa, ți-ar fi mult mai util să se aprindă și lumina.

Avantajele senzorilor inteligenți

Avantajul cel mai important al acestor senzori este siguranța pe care o oferă unele tipuri de senzori precum senzorii de mișcare, senzorii de fum sau de evacuări de gaze și senzorii de inundație. Într-un mod metaforic, senzorii sunt ochii din casă care monitorizează și controlează diversele procese existente. Faptul că aceștia te alertează ori de câte ori se petrece ceva în casă, îți dă un grad de siguranță.

Un alt avantaj al acestor senzori este confortul pe care îl oferă. Este vorba de task-urile care sunt generate de dispozitive în urma semnalelor transmise de senzori. În categoria asta întră tot felul de automatizări.

Dacă ai nevoie de niște automatizări mai sofisticate, poți să amplasezi un senzor de mișcare lângă pat și să îți creezi propria rutină. Așadar, atunci când sesisează mișcare, poți să automatizezi senzorul să aprindă lumina în cameră, să pornească fierbătorul de apă conectat la o priză inteligentă, iar Alexa sau Google Assistant să pornească radioul preferat de dimineață.

Lista posibilităților poate fi nenumărată, în funcție de ce alte dispozitive inteligente mai ai prin casă.

Și nu în ultimul rând, un alt avantaj pe care îl oferă este legat de eficiență și reducerea costurilor. Evitarea unor accidente din casă precum incendiile sau scurgerile de apă, te pot salva de costuri substanțiale dacă acționezi la timp. În același timp, senzorii de temperatură și lumină îți oferă beneficii legate de eficiență pentru că acționează în interesul tău.

Acestea fiind spuse, considerăm că senzorii inteligenți sunt o investiție foarte bună și că sunt de nelipsit din orice casă, beneficiile lor fiind de luat în seamă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *