purificator de aer inteligent
Acasa » Ghiduri » Purificator de aer inteligent – De ce ar trebui să ai și tu unul

Purificator de aer inteligent – De ce ar trebui să ai și tu unul

de Andrea Raduly
7 min.

Cele mai multe dispozitive și aparate se nasc din nevoi. Din cauza perioadei pandemice prin care am trecut, cu toții am petrecut mai mult timp acasă. Mesele în oraș le-am înlocuit cu multe încercări proaste sau bune (crezi tu) de gătit acasă. Poate că lipsa socializării te-a făcut să îți iei și un mic patruped, iar stresul acumulat te-a făcut încrezător cu ”De mâine mă las”, asta în timp ce îți aprindeai o țigară.

A fost și perioada în care din lipsă de altceva, mulți dintre noi am răsturnat casa cu susul în jos. A fost efectiv momentul când spiritul artistic a ieșit la iveală. Asta a venit la pachet și cu mirosuri grele de praf sau compuși volatili din vopsele, sprayuri etc.

Cu toate astea, atunci a fost și momentul în care am început să ne îndoim de calitatea aerului pe care îl respirăm. Te-ai gândit la un purificator de aer inteligent, că tot l-ai văzut pe toate reclamele și te-ai întrebat dacă ar trebuie să îți iei și tu unul. În cele ce urmează vreau să îți prezint avantajele unui astfel de purificator și de ce ar trebui să îți iei și tu unul.

ce este un purificator de aer inteligent

Ce este un purificator de aer inteligent?

Un purificator de aer este un dispozitiv care captează aerul dintr-o încăpere și îl filtrează de poluanți, alergeni și toxine. Scopul este de a ne bucura de un aer mai curat și să ne ferească de problemele respiratorii sau alergii. Metoda de funcționare este foarte simplă. Purificatorul captează aerul din încăpere, îl filtrează de particulele nocive și îl împinge înapoi în cameră curat. Printre cele mai frecvente particule dăunătoare se numără: polenul, praful, fumul, bacteriile sau sporii cauzați de mucegai.

Dar ce este un purificator de aer inteligent? Un purificator de aer inteligent îți permite să îl controlezi direct de pe telefon, chiar și de la distanță. Astfel îl poți programa să funcționeze înainte să ajungi acasă. Așa te vei bucura tot timpul de un aer curat. Mai mult de atât, prin aplicația dedicată poți vedea în timp real care este calitatea aerului pe care îl respiri.

Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H
Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Purificatorul de aer Xiaomi are un detector de particule cu laser de înaltă precizie și o putere de absorbție crescută a aerului contaminat.

Avantajele unui purificator de aer inteligent

Protejarea sănătății și neutralizarea mirosurilor neplăcute sunt cele doua mari avantaje pentru care merită să îți cumperi un purificator de aer inteligent.

Protejarea sănătății

Problemele respiratorii, alergiile sau astmul pot fi unele dintre problemele pentru care trebuie să iei în calcul achiziția unui purificator de aer inteligent. Cu toate că aerisim constant, dăm cu aspiratorul sau stergem praful, nu este suficient. Multe dintre particulele nocive rămân în aer și irită căile respiratorii. Este vorba despre acarieni, polen, sau păr de animale.

Cele mai multe dintre astfel de purificatoare inteligente dețin filtre HEPA. Filtrele HEPA elimină 99,7 % din particulele fine de până la 0,3 microni. Un procent chiar încurajator, nu?

Un purificator de aer bun va avea înainte de filtrul HEPA, un filtru care să mai întâi capteze particulele mari. Odată ce particulele mari sunt captate, filtrului HEPA îi revin doar particulele mici. Acest lucru prelungește viața purificatorului și îi mărește eficiența.

Particulele mari precum părul de animale, pot fi problematice. Cei care aveți un animal de companie, știți foarte cât de agitați sunt și cât de mult păr lasă în urmă.

Purificator de aer Samsung AX34R3020WW/EU
Purificator de aer Samsung AX34R3020WW/EU

Purifică și dezodorizează aerul într-un sistem de trei pași foarte eficient. Este ideal pentru orice spațiu de locuit.

Neutralizarea mirosurilor neplăcute

Fumul de țigară este în primul rând răspunzător pentru starea ta de sănătate. Are efecte negative chiar și asupra celor care nu fumează. În plus de asta, mirosul care se degajă și persistă o lungă perioadă de timp este chiar neplăcut. Dacă ești fumator sau doar fumător pasiv, ai doua motive pentru care ai nevoie de un purificator de aer. Atât pentru protejarea sănătății cât și pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute.

Dacă acesta este motivul pentru care vrei un purificator de aer, este bine să verifici dacă are și această capacitate: de filtrare a fumului de țigară deoarece face parte din categoria particulelor foarte mici.

Mirosul de animale este de altfel, la fel de impregnant ca fumul de țigară și poate fi chiar neplăcut. De asemenea, diversele mâncăruri pe care le facem zi de zi pot lăsa în urmă mirosuri deranjante. Așa cum am mai spus, o aerisire naturală este benefică, dar nu este 100% eficientă. Un purificator de aer inteligent va îmbunătăți considerabil calitatea aerului pe care îl respiri.

Dacă locuiești într-o zonă cu un trafic foarte ridicat, atunci știi că aerul devine puțin mai greu din cauza prafului ridicat. Acesta este un alt motiv pentru care ar fi bine să îți iei un astfel de dispozitiv.

După cum ați văzut, avantajele sunt multiple, dar cu toate astea vreau să fiu sinceră cu tine și să îți spun că nu poate să filtreze absolut toate particulele. Este vorba despre particulele care sunt deja depuse pe covoare, pe perdele, pe pături. De aceea, curățarea frecventă a casei prin aspirare, ștergerea prafului, schimbarea așternuturilor, aerisirea camerelor sunt imperative și merg mână în mână cu purificatorul de aer.

avantaje purificator de aer

Control de pe telefon sau de pe tabletă

Purificatoarele de aer inteligente pot fi oricând controlate de pe telefon sau de pe tabletă. Purificatoarele vin de regulă cu o aplicație dedicată. Prin ajutorul aplicației poți vedea oricând calitatea aerului din casă. Pe lângă acest lucru, partea confortabilă vine din faptul că poți programa purificatorul să funcționeze direct de pe telefon. Așa nu mai trebuie să te mai deplasezi la el pentru a-l acționa.

În plus de asta, dacă urmează să vii cu niște prieteni și vrei să faci o impresie bună, poți să acționezi purificatorul de la distanță. Vei scăpa de o situație stânjenitoare având în vedere că nu ai aerisit toată ziua.

Multe dintre purificatoarele de aer inteligente sunt compatibile și cu Google Assistant sau Amazon Alexa. Asta îți va permite un control mai ușor și chiar și control voce.

În plus de asta, poți integra purificatorul și în diverse rutine care te interesează. Spre exemplu, într-o rutină de dimineață îl poți pune să pornească odată cu restul dispozitivelor care te interesează. La o rutină de noapte, îl poți programa să funcționeze pe modul de noapte pentru a fi mai silențios.

Pe lângă controlul de pe telefon, cele mai bune purificatoare de aer inteligente au senzori de depistare a calității aerului și pornesc singuri pentru a asigura în mod constant un aer cât mai curat.

Dacă și tu petreci mai mult timp acasă, cel mai probabil te îngrijorezi de calitatea aerului pe care îl respiri și de efectele negative ale particulelor dăunătoare. Așa cum am prezentat, avantajele unui purificator de aer inteligent sunt numeroase. Ai și tu nevoie de unul?

Acum că ți-am prezentat avantajele unui purificator de aer inteligent, citește mai multe despre ” Ce este un purificator de aer” și cum să îți alegi unul.

Purificator de aer Philips AC2889/10
Purificator de aer Philips AC2889/10

Purificatorul are o capacitate de filtrare de până la 99,97% și poate fi oricând controlat prin telefon. Deține mai multe tehnologii pentru o eficiență cât mai ridicată


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *