Acasa » Recenzii » Sistemul Home Smart Home LiDL

Sistemul Home Smart Home LiDL

de Andrei Russo
8 min.

Nu știu de voi, dar noi suntem super fani LiDL. Atât de fani încât am chiar și articolele lor vestimentare, și nu glumesc. Dar săptămâna asta avem în ofertă sistemul Smart Home LiDL în care găsim câteva accesorii cel puțin interesante pentru casa noastră inteligentă.

Acesta este un articol general în care vreau să îți prezint câte puțin din fiecare dispozitiv din ofertă. Dacă vrei să afli mai multe, am scris articole și review-uri pentru fiecare din dispozitive, dar și pentru diverse acțiuni pe care le poți face cu acestea.

Note icon
Conform catalogului prezent pe LiDL.ro, produsele urmează să fie disponibile în toate magazinele din țară începând cu data de 9 decembrie 2021.

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra dispozitive Smart Home LiDL?

Înainte de a trece la lucruri cu adevărat serioase, aș vrea să trecem în revistă tehnologiile folosite de aceste dispozitive smart. Chiar dacă unii din termenii pe care urmează să îi citești sună de parcă ar fi în chineză (chiar sunt în chineză 😂), nu îți face griji! Noi te vom trece prin tot procesul de conectare și configurare a acestor dispozitive inteligente Silvercrest și Livarno de la LiDL.

În primul rând, toate folosesc tehnologia ZigBee 3.0, de aceea vom avea nevoie și de Gateway-ul oferit de ei. Acest hub/gateway va asigura conectarea becurilor în aplicația dedicată LiDL Home.

Rămân la hub-ul inteligent și vreau să mai punctez faptul că pentru a conecta hub-ul inteligent vei mai avea nevoie de o priză liberă și un port liber în router-ul tău.

Un alt lucru important și foarte bine de știut este faptul că ecosistemul Smart Home LiDL este construit pe platforma Tuya/Smart Life. Astfel, vei putea folosi aplicația Tuya în locul aplicației lor dedicată. Sunt super bucuros că au folosit o platformă existentă, m-am săturat să am zeci de aplicații identice pentru fiecare produs.

Ultima, dar nu cea din urmă veste este că dispozitivele inteligente de la LiDL sunt compatibile cu ecosistemul Google Home, și implicit cu Google Assistant. Deci, vei putea comanda vocal toate aceste dispozitive foarte simplu.

sursă: catalog LiDL

Ce dispozitive sunt disponibile în Smart Home LiDL?

Mă bucur să văd în sfârșit un magazin mai mare care vine cu o inițiativă pentru case smart. Cumva, mă bucur și mai tare că LiDL a debutat în această nișă. Singura mea dezamăgire este faptul că nu am avut nevoie de toate produsele lor. Cu toate acestea, tot am reușit să cumpăr câte unul din fiecare (aproape).

Pe scurt, oferta smart Home LiDL include următoarele: Gateway/Hub ZigBee, becuri inteligente RGB și cu lumină albă (GU10, E14, E27), senzor de mișcare, priză inteligentă și o plafonieră LED RGB. Vom vorbi detaliat despre toate acestea în cele ce urmează.

Față de anul trecut, văd că lipsește senzorul de securitate pentru uși sau geamuri. Sincer, dacă nu stai la casă, nu sunt sigur că ai la ce să îl folosești într-un apartament. Poate doar să afli când partenerul de viață a deschis dulapul cu dulciuri din nou 😂.

sursă: catalog LiDL

Hub/Gateway inteligent LiDL

După cum am discutat deja de câteva ori, gateway-ul sau hub-ul inteligent facilitează conexiunea dintre user și dispozitivele inteligente.

Citește și: Ce este un hub inteligent?

Practic, hub-ul se comportă exact ca orice alt dispozitiv inteligent. Singura diferență este că tu nu vei interacționa niciodată direct cu el. Va sta în umbră și va face toată muncă murdară în locul tău.

Iar ca aspect, este aproximativ identic în dimensiuni cu gateway-ul Philips Hue, doar că mult mai discret. Cei care au deja becuri inteligente Hue știu că hub-ul lor are un cerc LED albastru care nu poate fi oprit. În cazul Silvercrest (LiDL) are doar două leduri mici verzi.

sursă: catalog LiDL

Becuri inteligente Smart Home LiDL

Pare că cei de la LiDL s-au gândit la tot și au venit cu șase becuri inteligente. Practic sunt doar 3 modele, unele fiind RGB, iar celelalte doar cu lumină albă. Poți alege din becurile cu fasung GU10, E14 și E27, adică cele mai comune fasunguri de pe piață.

Calitatea becurilor aș zice că este medie. Totuși, nu poți avea așteptări foarte mari de la un bec care costă mai puțin de jumătate din media pieței. Pentru 50 lei te alegi cu un bec decent care își face treaba foarte bine.

În cazul becurilor RGB, lumina albă este super bună, indiferent de temperatura de culoare. În schimb, în cazul culorilor se mai putea lucra. Cu siguranță este mult mai bine față de alternativele de la Hama sau Tellur, dar destul de departe de Xiaomi Yeelight sau Philips Hue. Dar să nu uităm, 50 lei! Iar pentru lumina albă, care va fi folosită cel mai mult, concurează cu cele becurile de top fără nici o problemă.

Senzor de mișcare LiDL

Acest senzor se poate folosi pentru mai multe aplicații. Cele mai comune și utile ar fi automatizarea iluminatului sau notificare când simte mișcare. De unul singur nu știe să facă prea multe, însă în combinație cu alte dispozitive inteligente poate fi un real ajutor.

sursă: catalog LiDL

Priză inteligentă Smart Home LiDL

Sincer, ne-am gândit de câteva ori înainte să o cumpărăm. Pur și simplu nu știam unde să o instalăm, însă i-am găsit o utilitate pe ultima sută de metri. Aveam un lampadar în living pe care nu îl prea foloseam, așa că l-am montat în această priză inteligentă.

Pentru că tot vin sărbătorile de iarnă, probabil vom folosi această priză la instalațiile din bradul de Crăciun. Sunt sigur că în viitor vom găsi și alte întrebuințări.

Plafonieră LED RGB Smart Home LiDL

Despre plafoniera inteligentă de la LiDL chiar nu pot spune mare lucru pentru că este singura pe care nu am achiziționat-o. Dar ținând cont de cum se comportă becurile, sunt sigur că plafoniera nu este mai prejos. Cu o putere de 22W, intuiesc un flux luminos undeva între 2000 și 2500lm. Ceea ce o face perfectă pentru un living de 15-20mp.

Plafoniera este dimabilă, având un variator încorporat care poate fi controlat atât din aplicație cât și vocal. Practic, este un bec mai mare, cu aceleași funcționalități, doar cu o formă diferită.

Aplicatia LiDL Home
sursă: Magazin Play

Merită dispozitivele Smart Home LiDL?

După cum vezi, aceste dispozitive chiar sunt super bune pentru categoria lor de preț. Aș putea zice că pentru un preț modic primești dispozitive inteligente care concurează cu ușurință cu vârful de gamă. Cel puțin pe partea de iluminat am o părerea foarte bună.

Dacă ești la început și dorești să experimentezi cu niște dispozitive inteligente de o calitate superioară la un preț mic, Home Smart Home de la LiDL este pentru tine. Iar faptul că gateway-ul lor nu este modificat în nici un fel este un mega avantaj.

Dacă pe viitor vei dori să adaugi alte echipamente smart care se folosesc de ZigBee 3.0 în casa ta, vei putea folosi acest hub pentru ele fără nici o problemă.

Per total, am o părere foarte bună despre toate dispozitivele testate și chiar le recomand. Deocamdată nu am întâlnit nici un fel de problemă în utilizare și totul a mers ca uns. Ținând cont că toate produsele din această ofertă au garanție 3 ani pe baza bonului de cumpărături, nu îmi fac nici un fel de griji în caz că vor apărea probleme.

Ce mi-aș fi dorit în plus de la Home Smart Home LiDL?

Deși consider că aceste dispozitive sunt foarte bune și le recomand tuturor, există ceva în mine care este nemulțumit. Nu este vorba despre calitate sau modul de funcționare, ci de faptul că vreau mai multe!

Lucru care nu este imposibil, sunt sigur că pe viitor această gamă smart de la LiDL se va extinde și vom primi mai multe jucării care să ne ajute în viața de zi cu zi. Din câte am văzut în alte țări sunt deja și alte dispozitive, cum ar fi telecomanda pentru controlul luminilor, lustre și diverși senzori.

Aștept cu nerăbdare următoarea ofertă, poate de data asta nu va trebui să mai așteptăm un an și îmi doresc să vedem mai multe produse. Poate poziționate chiar mai în fața catalogului, nu pe ultima pagină, cum s-a întâmplat anul acesta.


9 comments

 1. Buna seara,
  Tot sistemul, in ansamblu, este foarte util. Sunt interesat in procurarea a încă 5 prize inteligente Smart Home Lidl, iar in magazine nu mai sunt.
  Cum pot face aceasta achiziție?
  Cu mulțumiri,

  • Salut Cristian,

   Singura modalitate prin care poți cumpăra aceste prize ar fi să vizitezi fiecare LiDL și să te rogi să mai fi rămas pe stoc pe undeva. La LiDL-ul la care mergem noi tot găsim câte un accesoriu rătăcit o dată la câteva săptămâni.

   Dar, dacă nu vrei ca prizele să fie neapărat branduite LiDL, poți folosi alternative compatibile. De exemplu, această priză smart PNI funcționează identic cu cea de la LiDL, doar că arată nițel diferit. Poți chiar să o configurezi în aplicația LiDL Home dacă ai optat pentru aceasta.

   Zi faină!

    • Mulțumesc pentru raspuns. Pe spatele gateway-ului Xiaomi scrie mare ZigBee – mă gândeam că ar trebui sa se împrietenească cumva.

     • Întradevăr, și Xiaomi folosește tehnologia ZigBee, însă dispozitivele lor sunt construite în așa fel încât să fie compatibile doar între ele.

      Totuși, dacă ai deja hub-ul de la LiDL (sau orice alt hub ZigBee compatibil Tuya) te poți folosi de el pentru a adăuga aproape orice dispozitiv ZigBee. Aici funcționează invers Xiaomi, dispozitivele lor neputând fi conectate în Tuya sau Smart Life, dar măcar ai o grămadă de alternative.

     • Eu imi luasem hub Xiaomi pentru ca ZigBee, pentru ca nu trebuie legat prin cablu de router, pentru ca bluetooth dar se pare ca mai bine… iau altceva. Ce imi recomandati? Ce e mai versatil sa nu imi cumpar x hub-uri pentru x scule smart? Multumesc.

 2. Buna, am achiziționat o plafoniera și nu ma descurc, am instalat lidl Home dar nu pot conectata plafoniera. Îmi poți explica cumva cu pași mărunți cum o pot conectat? Am nevoie de gateway? Trebuie conectata la Bluetooth?! Mulțumesc tare mult

  • Bună Denisa,

   Da, ai nevoie neapărat de Gateway pentru a putea controla plafoniera direct de pe telfon. Gateway-ul nu trebuie să fie neapărat cel de la LiDL, poți achiziționa orice alt hub smart compatibil cu Tuya. Acest hub smart Woox este mai ieftin ca cel din LiDL și funcționează la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *