bandă led smart
Acasa » Tutoriale » Banda led smart – Ce este și la ce te ajută?

Banda led smart – Ce este și la ce te ajută?

de Andrea Raduly
9 min.

Dacă simți nevoia de un refresh al casei tale, una dintre cele mai bune opțiuni este schimbatul luminilor. Poți începe chiar cu o bandă led smart care are rolul de a crea o ambianță cât mai plăcută. Prin lumina și culorile pe care le emite poate crea un efect plăcut oricărei încăperi.

Ce este banda led smart?

Banda led smart este o bandă adezivă cu leduri albe sau multicolore care poate fi controlată prin telecomandă, prin aplicație iar cele mai avansate pot fi controlate și vocal. Scopul lor este de a transforma ambientul casei tale. Prin multitudinea de culori pe care le au, au rolul de a crea un efect plăcut locului unde sunt amplasate sau să lumineze zonele mai întunecate.

Este important ca banda led să fie amplasată mereu în spatele dulapurilor sau rafturilor pentru a te bucura de lumina pe care o emit și nu de banda led în sine. Altfel nu te vei putea bucura de efectul pe care acestea îl oferă.

Cel mai mare inconvenient al lor este faptul că trebuie alimentate la priză. De aceea, înainte de a o lipi undeva, trebuie să ai în vedere și acest lucru. Dacă cumva vrei o montezi într-un loc unde alimentarea la priză este imposibilă, poți alege o bandă led cu baterii.

Fiecare bandă led în parte vine la o anumită dimensiune care poate fi tăiată în funcție de dimensiunea de care ai tu nevoie. Banda vine cu un adeziv pe spate ca să poată fi lipită oriunde. De recomandat este ca zona unde urmează să lipești banda led smart, să fie foarte bine curățată.

Există și problema cealaltă, ca lungimea benzii să nu îți ajungă. Soluția la această problemă este să mai achiziționezi o extensie de bandă led compatibilă cu banda pe care o ai.

Unde poți folosi banda led smart

Unde poți folosi banda led smart?

Dacă nu știi unde ai putea pune și tu o asemenea bandă led smart, dar cu toate astea îți place ideea, iată câteva idei de locuri unde le poti lipi și care să îți bucure ochii:

 • deasupra blatului în bucătărie. Uneori acele zone pot fi întunecate iar benzile led pot veni în ajutor să le lumineze.
 • în spatele tăbliei patului din dormitor sau chiar dedesubtul patului pentru un efect de plutire
 • pentru cei care le place să se joace pe calculator, o altă idee ar fi dedesubtului biroului
 • de-a lungul holului, mai ales dacă ai un hol lung de tip vagon deoarece îi potențează efectul și evident îl luminează
 • în spatele televizorului
 • în spatele unor rafturi de cărți
 • în spatele oglinzilor, mai ales cea din baie
 • pe marginea scărilor
 • în mașină
 • în afara casei, pe balcon, pe terasă sau la geam doar cu benzile led care sunt rezistente la apă și sunt dedicate și pentru exterior

Odată ce ai în vedere locul unde vei monta banda led, trebuie să ai grijă ca suprafața respectivă să fie curățată și degresată foarte bine. Altfel, vei risca ca în scurt timp banda să se dezlipească.

Un alt sfat este ca atunci când dezlipești folia de pe spatele adezivului, să o dezlipești cu grijă deoarece riști să dai și adezivul jos.

Citește și: Cele mai bune benzi led pe care trebuie să le cumperi

Ce poți face cu banda led smart?

Pe lângă faptul că poți apela la diverse idei creative pentru folosirea lor, ele sunt și foarte practice adaptându-se nevoilor fiecăruia. Așadar, poți face următoarele lucruri:

 • poți alege dintr-o varietate foarte mare de culori. Cele mai multe benzi led au culori de ordinul milioanelor
 • poți regla luminozitatea în funcție de nevoile tale. Nu toți suntem la fel, așa că acest lucru este un avantaj. Îți reglezi intensitatea culorii în funcție de lumina de afară și de sensibilitatea ochilor tăi
 • pot lumina în funcție de ritmul muzicii de pe fundal. Da, ai auzit bine. Unele benzi led au un microfon încorporat și atunci au capacitatea de a schimba lumina în ritmul muzicii. În felul acesta, sunt perfect potrivite pentru orice petrecere care are nevoie de puțină animație. Copii se vor bucura la maxim de ele. Copii din noi voiam să zic.
 • le poți controla vocal. Benzile led smart sunt compatibile cu unele din ecosisteme precum: Google Home, Amazon Alexa, Apple Homekit.
 • le poți controla de la distanță pe cele care au conectivitate prin Wi-Fi sau Zigbee.
 • poți crea diverse scenarii care să te facă să te simți foarte confortabil.

Cum alegi o bandă led smart

Înainte de a cumpăra o bandă led smart, este bine totuși să ai în vedere caracteristicile pe care le are. Pentru a fi mulțumit de experiența pe care o oferă o astfel de bandă led, este bine să verifici mai multe lucruri.

Culoarea

În ceea ce privește culoarea pe care o oferă, benzile led sunt de mai multe categorii: benzi led cu lumină albă, benzi cu o singură culoare sau benzi RGB (Red, Blue, Green) și care permit mixul celor trei culori pentru a obține practic orice culoare.

Unele benzi led oferă doar o singură culoare statică, pe când altele pot oferi mai multe culori de-a lungul întregii benzi.

Deci, pentru ce ai nevoie de o bandă led? Iluminat funcțional, iluminat pentru a pune în evidență ceva anume, iluminat indirect sau perimetral?

Locația

Locația unde vrei să lipești banda este foarte importantă deoarece există benzi pentru interior și pentru exterior. Dacă cumperi o bandă pentru interior, nu o vei putea pune pe terasa casei, deoarece nu este rezistentă la umiditate.

O bandă led de exterior este acoperită cu silicon și are un grad de protecție IP65, pe când cea de interior are IP20.

Luminozitatea pe care o oferă

Luminozitatea oricărui dispozitiv de iluminat se măsoară în lumeni. Cu cât lumenii sunt mai ridicați cu atât banda led sau corpul de iluminat vor fi mai luminoase. În funcție de locul în care vei amplasa banda led, această caracteristică este chiar importantă. Luminozitatea benzii led se măsoară în lumeni/metru. O bandă led bună ar trebui să aibă undeva la 1500 lumeni/metru.

Cu toate astea, dacă vrei să o pui într-o zonă mai întunecată atunci vei avea nevoie de o bandă led cu mai mulți lumeni. În schimb, dacă vrei să o lipești în spatele televizorului, atunci această unitate nu este nevoie să fie atât de mare.

La fel este și în cazul în care ai nevoie de o lumină pentru a pune în evidență ceva, cum ar fi niște rafturi cu cărți. Și în cazul acesta nu ai nevoie de o lumină foarte puternică.

Cu toate astea, există benzi led dimabile la care poți regla intensitatea luminii așa cum vrei tu.

temperatura culorii luminii

Temperatura culorii

Temperatura culorii este o altă măsură care afectează lumina albă. Aceasta se măsoară în grade Kelvin și afectează lumina albă pe care o vedem. Ea variază între lumină caldă și lumină rece.

O lumină care are între 2000-3000 K este o lumină caldă. Aceasta are o culoare portocalie-gălbuie. Cu cât această măsură crește, lumina se va schimba de la gălbui, la alb până la un albăstrui și care este cea mai rece culoare. Temperatura culorii poate schimba total estetica unei camere și chiar și starea pe care o simți. Se știe că lumina poate influența chiar și dispoziția unei persoane.

Dacă este posibil, încearcă să alegi o bandă led care are o temperatură de culoare reglabilă. Acest lucru poate să fie foarte folositor dacă dorești să o folosești pentru diverse tipuri de iluminare ambientală.

Modul de conectivitate

Modul de conectivitate este de asemenea, extrem de important. Unele benzi led au nevoie de un hub pentru a putea funcționa.

Este bine să știi acest lucru, deoarece acest lucru presupune un cost suplimentar.

Dacă îți dorești un întreg sistem de iluminat inteligent, se pretează să achiziționezi un hub deoarece ai doar avantaje. Timpul de răspuns este mult mai rapid, plus că nu încarci inutil routerul Wi-fi.

În funcție de modul de conectivitate există benzi led prin Bluetooth, Wi-Fi sau Zigbee.

control vocal banda led

Controlul inteligent

Dacă vrei ca banda led să o introduci într-un sistem de iluminat inteligent, atunci trebuie să ai în vedere ca aceasta să fie o bandă led smart. Multe dintre astfel de benzi sunt compatibile cu Google Assistant, Amazon Alexa sau Apple Homekit.

Astfel le poți controla de la distanță direct din aplicație sau pentru mai mult control chiar și vocal.

Având elementul smart, o vei putea integra în diverse automatizări cu alte dispozitive smart. Spre exemplu, atunci când senzorul de mișcare detectează mișcare, banda led să se aprindă de-a lungul holului și să îți lumineze calea. Cât de fain poate să fie asta?

Caracteristica smart mai presupune următoarele posibilități:

 • Dimabilitatea, ceea ce presupune reglarea intensității luminoase în funcție de nevoi
 • Programe presetate care vin cu intensitate luminoasă, temperatura culorii sau combinații de culori specifice.
 • Funcția de automatizare
 • Sincronzare cu muzica
 • Modul ”Away” care are rolul de a păcăli potențialii hoți că este cineva acasă.

În concluzie benzile led smart pot fi o alegere atât pratică prin luminarea unor locuri mai întunecate din casă, dar și estetică. Prin prisma esteticii există numeroase locuri unde le puteți amplasa pentru a-ți crea un efect și o ambianță cât mai plăcută.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *