bec led dimabil
Acasa » Ghiduri » Bec led dimabil – De ce să alegi și tu unul?

Bec led dimabil – De ce să alegi și tu unul?

de Andrea Raduly
6 min.

Bec led dimabil? Hmm! Păr blond, ochelari de soare, geantă Versace sau Verssace mai degrabă și următoarea frază: ”O portie de pește prajit cu polenta” sau ”Cómo se dice?” Nici nu te întreb dacă îți este cunoscut pentru că sunt sigură că la un moment dat ai avut o așa scenă în fața ochilor.

Ei bine, cam așa stă treaba și cu acest ”dimabil” stimabil. Termenul nu există în limba română dar a fost împrumutat forțat din limba engleză de la verbul ”to dim” care înseamnă a regla. Atât de puternic a fost introdus acest cuvânt încât îl găsești pe toate becurile și întrerupătoarele care sunt corect spus, reglabile.

Ce este un bec led dimabil?

Deci? Ce a vrut să spună autorul? Un bec led dimabil este un bec care îți permite să reglezi intensitatea luminoasă a acestuia. Astfel setezi un ambient plăcut și dorit. Având în vedere că nu toți suntem la fel și fiecare dintre noi avem nevoi diferite, becul dimabil este numai potrivit pentru orice casă. Fiecare membru al familiei își poate regla intensitatea luminii în funcție de cum îi place și de nevoile pe care le are.

Reglarea luminii se face printr-un variator. Acest lucru aduce un avantaj deoarece îți adaptezi lumina la activitatea desfășurată în încăpere. Dacă spre exemplu dorești să citești vei avea nevoie de o lumină puțin mai slabă pentru a nu-ți obosi ochii. În schimb, dacă efectuezi o activitate care necesită atenție la detalii vei avea nevoie de o lumină mai puternică. Este foarte confortabil să ai o așa opțiune, spre deosebire de un bec normal care are aceeași intensitate luminoasă mereu.

Nu toate becurile led sunt și dimabile. Din acest motiv trebuie să ai grijă să verifici ambalajul becului.

După ce ai achiziționat un bec led dimabil trebuie să ai în vedere și un dimmer (reglator) care să fie compatibil cu becul respectiv. Multă lume presupune că dimmer-ul pe care îl au ei acasă este și potrivit. Nu este exclus acest lucru, însă de cele mai multe ori este nepotrivit. Un bec led are o putere mai mică decât un bec obișnuit, iar atunci când este conectat la un dimmer obișnuit, nu va atinge puterea minimă necesară. Acest lucru va genera pâlpâirea becului sau un zumzet.

În schimb, dacă alegi un bec dimabil inteligent, atunci nu vei mai avea nevoie de un dimmer.

Note icon
Recomandăm să ceri sfatul unui specialist care să îți ofere un dimmer potrivit becului led dimabil.
Bec LED dimabil (reglabil) Philips
Bec LED dimabil (reglabil) Philips

Cu becul led dimabil de la Philips îți poți seta cel mai plăcut ambient posibil, în funcție de nevoile tale.

De ce să alegi un bec led dimabil?

Alegerea unui bec led dimabil aduce cu sine niște avantaje importante. Printre acestea includem:

Reduce consumul de energie

Cele mai multe dintre becurile dimabile sunt led. Acest lucru este foarte avantajos datorită duratei de viață. Becurile dimabile led au o viață mult mai lungă spre deosebire de becurile incandescente sau economice. Ca să întelegi mai bine, un bec led poate avea o viață de până la 50.000 de ore. Un bec incandescent până la 1200 de ore iar un bec economic până la 8000 de ore. Este imensă diferența între ele iar becurile led câștigă detașat.

Într-adevăr un bec led dimabil este mai scump ca un bec halogen, însă consumă mai puțină energie și durează mult mai mult. În timp îți vei recupera banii și îți vei da seama cât de eficient este.

de ce să alegi un bec led dimabil

Flexibilitatea de a seta un ambient dorit

Becurile led dimabile sunt potrivite mai mult în living-room sau în dormitoare. Având posibilitatea de reglare a intensității luminoase poți crea ambientul potrivit. Poate că vrei să ai o seară romantică alături de partenerul tau și atunci o intensitatea luminoasă mai joasă este mai potrivită. Sau pur și simplu vrei să citești și nu vrei să renunți după trei pagini pentru că ți-au obosit ochii.

De asemenea, poate ai în cameră o zonă mai artistică care vrei să fie mai bine pusă în valoare. La fel și în acest caz te poți folosi de un astfel de bec.

Din proprie experiență vă spun că mâncatul în cameră poate genera conflicte în familie. Vă uitați împreună la un film și ce faci, ce nu faci popcornul ajunge mai mult pe lângă gură. ”Ți-am spus eu să nu mâncăm în cameră” și restul poveștii nici nu mai are sens să o relatez.

Soluția? Un bec led dimabil care să îți ofere puțină lumină. Salvezi și planeta, salvezi și căsnicia.

eficiență bec led dimabil

Eficiența

Eficiența este un alt motiv pentru care să alegi un bec led. Pe lângă funcționarea economă și durata lungă de viață, mai dispui de cateva atu-uri. Aprinderea becului se face foarte repede, sunt rezistente la aprinderi și stingeri dese și sunt chiar și ecologice. Motivul pentru care sunt ecologice este pentru că nu conțin substanțe toxice, plumb sau mercur. De aceea, pot fi folosite fără nicio grijă și reciclate ulterior.

Control de pe telefon sau prin comenzi vocale

Există becuri led dimabile smart și becuri dimabile non-smart. Această funcție de control de pe telefon este posibilă doar la cele smart. Așa că de ce să nu alegi un bec smart, pentru a te bucura de mai multe avantaje?

Acestea pot fi controlate și să le fie reglată luminozitatea direct de pe telefon. Dacă nu ai telefonul la îndemână le poți controla și vocal cu ajutorul asistentului tău virtual: Google Assistant sau Amazon Alexa. Dacă nu te deranjează să faci aceste setări doar din telefon, ai și un avantaj economic prin aceea că nu mai cheltui bani și cu achiziția unui dimmer. Deci, și mai ieftin și cu un plus de confort.

Bec Inteligent YeeLight 1S YLDP13YL
Bec Inteligent YeeLight 1S YLDP13YL

Cu becul inteligent Yeelight poți controla intensitatea și culoare luminii. Pe lângă asta, îl poți controla direct de pe telefon chiar și de la distanță.

În concluzie, becurile led dimabile aduc o serie de beneficii legate de eficiență și consum redus de energie. Faptul că poți crea diverse scenarii ambientale îți aduce un plus de confort și libertate pentru fiecare membru al familiei. Alegerea unor becuri led dimabile face parte dintr-un sistem de iluminat inteligent. Dacă vrei să afli ce înseamnă asta și ce poți face pentru a avea și tu un astfel de sistem, citește Iluminat inteligent – Soluții și avantaje.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *