iluminat inteligent
Acasa » Ghiduri » Iluminat inteligent – Soluții și avantaje

Iluminat inteligent – Soluții și avantaje

de Andrea Raduly
7 min.

Iluminatul inteligent a cunoscut în ultimii ani o creștere a popularității în rândul oamenilor. Adoptarea unui sistem de iluminat inteligent este un proces dinamic. Acest lucru se datorează faptului că există mai multe modalități prin care puteți implementa un astfel de sistem. De aceea, aceste modalități se pliează pe nevoile și pe bugetul fiecăruia.

💡 Ce este un sistem de iluminat inteligent?

Un sistem de iluminat inteligent presupune adoptarea unor dispozitive smart de iluminat, care să poată fi controlate cu o telecomandă, dintr-o aplicație, prin comenzi vocale sau chiar de la distanță. Beneficiile unui astfel de sistem sunt numeroase. Confortul ridicat, siguranța, costuri mai mici la factura electrică sau grija pentru mediul înconjurător sunt avantaje puternice ale unui astfel de sistem.

Confortul ridicat este legat de faptul că nu trebuie să te mai deplasezi până la întrerupător pentru a aprinde sau stinge lumina. Tot ce trebuie să faci este să intri direct în aplicație și cu un singur click poți face acest lucru. Dacă dispui și de o boxă inteligentă, poți controla și vocal becurile din casă, acest lucru fiind și mai confortabil.

În ceea ce privește siguranța, avantajul reiese din faptul că dacă ai impresia că ai lăsat becurile aprinse, intri în aplicație și verifici acolo acest lucru. Din acest motiv, implicit vei avea și costuri mai mici la factura electrică.

Tot la capitolul siguranță, putem include și un mic truc pentru atunci când plecați în vacanță. Dacă trăiești cu gândul că cineva îți dă târcoale casei tale, cu siguranță nu vei avea parte de o vacanță așa cum meriți. Pentru a mai spori senzația de siguranță, având acces la controlul de la distanță, poți aprinde când și când becurile. Astfel creezi falsa impresie că cineva este acasă. La fel cum a făcut și pustiul din „Singur acasă”. Nu dispunea el de dispozitive inteligente dar avea propriul „dispozitiv” inteligent chiar la el în cap. Noroc cu tehnologia asta.

Am menționat și de grija față de mediul înconjurător ca fiind un avantaj. Acesta este redat de faptul că becurile led poluează mult mai puțin iar majoritatea becurilor smart sunt led.

De asemenea, și modalitățile de creare ale iluminatului inteligent sunt menite să fie potrivite pentru toată lumea. Dezvoltarea unui sistem de iluminat inteligent se poate realiza prin: becuri inteligente, întrerupătoare inteligente sau prize inteligente.

Ce poate să facă un sistem de iluminat inteligent?

Dacă te-ai hotărât să adopți și tu un sistem de iluminat inteligent, vei putea face următoarele lucruri:

  • vei putea aprinde și stinde lumina oricând dorești fără să fie nevoie să te mai deplasezi la întrerupător. Poți face acest lucru cu ajutorul unei telecomenzi, direct din aplicație, prin comenzi vocale sau automat prin senzori de mișcare
  • vei putea regla intensitatea luminii
  • vei putea schimba culoarea luminii în funcție de dispoziție sau chiar tematica unei petreceri
  • poți integra dispozitivul inteligent de iluminat în crearea unei rutine. Spre exemplu, poți crea o rutină numită ”Noapte bună” și toate luminile din casă să se stingă
  • poți crea scenarii prin aprinderea unui bec în momentul în care lumina naturală scade sub un anumit nivel.

💡 Cum realizezi un sistem de iluminat inteligent?

Dacă te-am convins cu ceea ce poți face atunci când ai un sistem de iluminat inteligent, mai rămâne să îți povestesc care sunt opțiunile la care poți recurge daca te-ai hotărât să faci acest lucru.

Varianta care îți vine cel mai probabil în minte, sunt becurile inteligente, și ai dreptate. Partea bună este că există și alte variante la care poți apela și anume: întrerupătoare inteligente, prize inteligente sau benzi led inteligente.

Afla care sunt diferențele între ele și vezi care ți se potrivește mai bine, în rândurile ce urmează.

becuri inteligente

Becuri inteligente

Becurile inteligente se află printre opțiunile cele mai populare în rândul oamenilor care își doresc un sistem de iluminat inteligent. Un bec inteligent are exact aceeași funcție ca și un bec obișnuit, însă vine cu niște avantaje suplimentare. Că doar nu degeaba este inteligent. Avantajul suprem este că le poți controla oricând și oriunde direct de pe telefon sau de pe tabletă.

Prin metoda de conectare există becuri Bluetooth, becuri WiFi, sau becuri ZigBee și Z-Wave. Există atât becuri cu lumină albă cât și becuri colorate. Astfel poți regla intensitatea luminii sau culoarea acestuia.

În categoria aceasta putem să includem și benzile led smart. Acestea sunt folosite mai degrabă pentru a crea un efect placut în locul unde sunt amplasate.

Citește și: Ce este un bec inteligent?

întrerupătoare inteligente

Întrerupătoare inteligente

Întrerupătoarele inteligente sunt o altă opțiune la care poți recurge dacă îți dorești un sistem de iluminat inteligent. Referitor la partea de control a luminii, întrerupătarele inteligente funcționează cam la fel cu becurile inteligente. Spre deosebire de becurile inteligente, întreupătoarele inteligente sunt mai dificil de montat și uneori necesită apelarea la un electrician.

Cu toate astea, există și o parte avantajoasă și anume faptul că sunt mai accesibile la preț decât becurile inteligente.

Multe dintre întrerupătoarele inteligente suportă funcția de reglare a intensității luminoase. Totuși, pentru a o putea folosi trebuie să ai becuri LED care să poată fi dimabile.

Citește și: Ce sunt întrerupătoarele inteligente?

prize inteligente

Prize inteligente

Prizele inteligente sunt o opțiune mai puțin folosită atunci când cineva dorește să recurgă la un sistem de iluminat inteligent. Cu toate astea, ele pot fi foarte folositoare în anumite situații. Ele au scopul de a transforma aparate obișnuite în aparate smart.

Să presupunem că ai achiziționat o lampă, dar îți dai seama că ți-ar plăcea să o poți controla de la distanță. În cazul acesta poți recurge la o priză inteligentă. Tot ce trebuie să faci este să conectezi priza inteligentă la o priză normală și apoi să o conectezi la rețeaua wi-fi.

Citește și: Ce este o priză inteligentă?

Concluzii și păreri

În concluzie, prin prisma avantajelor unui sistem de iluminat inteligent, considerăm că adoptarea unui astfel de sistem este o decizie de luat în calcul. Recomandarea noastră este să te gândești exact la ceea ce ai tu nevoie în casa ta și ceea ce ți se potrivește mai bine din cele prezentate mai sus. Toate cele de mai sus vin atât cu avantaje cât și cu dezavantaje.

Becurile inteligente sunt opțiunea cea mai simplă în ceea ce privește montarea lor. Dezavantajul lor este legat de preț. Un bec inteligent de calitate care să aibă o intensitate luminoasă puternică și culori intense, are un preț mai ridicat. Dacă bugetul nu este o problemă, atunci becurile inteligente sunt cele mai convenabile.

Când vine vorba de întrerupătoarele inteligente acestea într-adevăr au un cost mai mic. Un alt avantaj legat de ele este faptul că poți acționa mai multe becuri. Din păcate, și acestea vin cu un dezavantaj și anume montarea, care este mult mai dificilă și care de regulă necesită un specialist.

Montarea unui bec inteligent acolo unde ai nevoie și de anumite jocuri de lumini este în regulă. În zonele unde doar ai nevoie de lumină cum ar fi holul sau baia, considerăm un întrerupător inteligent este o alegere mai convenabilă.

Un alt lucru pe care îl mai recomandăm este ca înainte de orice achiziție să verifici dacă există compatibilitate între produse. Cel mai probabil, mulți dintre voi vor vrea să controleze și vocal becurile. De aceea, va trebui să ai grjă ca dispozitivele pe care le cumperi să fie compatibile cu ecosistemul tau: Google Home, Amazon Alexa, sau Homekit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *