boxă inteligentă în limba română
Acasa » Tutoriale » Boxă inteligentă în limba română

Boxă inteligentă în limba română

de Andrea Raduly
5 min.

Boxele inteligente au devenit în prezent un „e musai să ai și tu așa ceva”. Sunt populare și sunt chiar utile dacă le folosești la întreaga lor capacitate.

Vă povesteam într-un articol anterior despre ceea ce poate să facă și nu poate să facă Google Assistant în limba română. Cred că am început să sughit din primul moment în care am publicat articolul, pentru că relevasem ceva ce nu era pe placul tuturor.

De aceea, sunt sigură că te întrebi, dacă totuși nu există vreo boxă inteligentă în limba română? Din acest motiv, vreau să îți prezint mai întâi, ce ofertă avem pe piața din România și un asistent virtual despre care poate nu știai.

Boxe inteligente

Pe piața din România există mai multe tipuri și modele de boxe inteligente de la mai multe branduri. Partea bună este că ai de unde să alegi ca să îți satisfaci nevoile tale. Fie că sunt criterii legate de preferința asistentului sau pur și simplu lucruri tehnice, sunt sigură că găsești ceva satisfăcător.

Cele mai bune boxe inteligente vin cu asistenți vocali precum: Google Assistant, Alexa sau Siri.

Dar, există vreo boxă inteligentă în limba română? Nu, din păcate nu există nici una care să aibă această funcționalitate. Corect spus ar fi, că niciun asistent de pe aceste boxe nu știu limba română.

Cu toate astea fiecare din aceaste boxe folosesc unele dintre cele mai comune limbi. Este vorba despre limbi precum: engleza, franceză, spaniolă, italiana, portugheza etc. Lista este mai lungă sau mai scurtă în funcție de asistentul integrat.

De aceea, cred că este destul de ușor să găsești o limbă care să fie pe placul tău și sa o ciupești cât de cât. În funcție de asistentul integrat pe boxa, vei găsi mai multe sau mai puține limbi pe care le cunoaște.

În plus de asta, comunicarea cu o boxă inteligentă este foarte ușoară prin formularea unor expresii cât mai simple și uzuale.

boxe inteligente

Boxe inteligente disponibile în România

Există mai multe branduri pe piața din care poți alege dar cele mai populare boxe sunt cu siguranță cele de la Google Home și Echo de la Amazon. Aceste două branduri oferă mai multe modele potrivite pentru bugetul fiecăruia. Diferențele sunt legate de preț, mărime, calitatea sunetului, boxe cu display sau fără sau chiar integrare Zigbee.

Pe lângă aceste doua branduri puternice, mai există și alte variante de boxe inteligente. Cei de la Apple au venit cu boxa lor numită Homepod care oferă atât varianta originală cât și o variantă mini și care evident este la un preț mai mic.

Și cei de la Xiaomi au venit cu un model de boxă inteligentă și care se numește Mi smart speaker. De asemenea, chiar și cei de la Sonos au dezvoltat un model de boxă inteligentă. Aceștia sunt cunoscuți pentru sistemul audio multi room cât și pentru calitatea excepțională a sunetului. Boxa lor se numește Sonos One și vine cu Alexa activată, însă are suport și pentru Google Assistant, ceea ce e super.

O alta variantă faină ar mai fi Bose, cunoscuți și ei prin calitatea sunetului și care o are încorporată pe Alexa.

Google Assistant în limba română

Deși Google Assistant nu are suport în limba română, îți oferă totuși două funcționalități de care te poți bucura în această limbă. Este vorba despre funcția de traducere din diverse limbi care este extrem de la îndemână în orice situație. Și mai este și funcția numită ”Read it” prin care Google Assistant poate citi și reda audio pagini web chiar în limba română. Nu este mult dar sunt două funcții care sunt utile în anumite situații.

asistent vocal în limba română

Avi, asistentul vocal în limba română

Viitorul suna bine. Poate sună clișeic, dar legat de ce vreau să îți spun, asa este. Binecunoscuții de la Allview au dezvoltat propriul asistent vocal care are suport în limba română. Este primul asistent vocal in limba română. Tare, nu?

Partea dezavantajoasă este aceea că asistentul este disponibil doar pe anumite modele de telefon din gama Allview începând cu anul 2017.

Deși nu au integrat asistentul și pe o boxă inteligentă, cei care au un telefon din gama lor, se pot bucura de niște experiențe uimitoare.

Asistentul se numeste Avi și capacitățile lui sunt următoarele:

 • te înștiințează de planurile trecute în calendar
 • vocalizează mesajele de pe whatsapp
 • citește știri
 • îți oferă informații din diverse domenii
 • îți oferă informații despre programul TV
 • îți caută rețete
 • apelează contacte
 • trimite mesaje
 • îți amintește diverse lucruri
 • te ajută în situații de urgență, cum ar fi apelarea la 112
 • crează liste de cumpărături sau liste de „to do”
 • îți arată traseul către orice destinație.
 • pune muzică
 • îți spune vremea.

După cum vezi, ceea ce poate sa facă asistentul chiar în limba ta, este chiar uimitor. Sunt foarte încrezătoare și viitorul pare să fie promițător, deoarece acesta a fost un pas înainte și pentru dezvoltarea unor dispozitive smart.

Din fericire, dacă îți dorești o boxă inteligentă ai ai multe modele din care poți alege, însă dacă ești doritor să fie în limba română, va trebui sa mai aștepți.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *