Ce este Google Stadia?
Acasa » Ce este? » Ce este Google Stadia?

Ce este Google Stadia?

de Andrei Russo
4 min.

Poate tot ați auzit despre acest nou serviciu oferit de Google și v-ați întrebat ce este Google Stadia? Foarte simplu, Google Stadia este o platformă de streaming al jocurilor. Tot ce vă trebuie este o conexiune stabilă și relativ rapidă la internet și un dispozitiv compatibil.

În cele ce urmează vom trece prin toate specificațiile si nevoile acestei noi platforme. Vom explora cum funcționează, de ce avem nevoie, cât este de rapid și cum ne putem folosi de acest nou serviciu.

Ce este Google Stadia?

Acest serviciu ne permite să ne jucăm jocuri pe care în mod normal nu am putea să le jucam pe dispozitivele noastre. Fie că nu avem un PC capabil, sau suntem tot timpul în fugă și nu vrem să ”pierdem” timpul.

Acest serviciu promite rularea jocurilor până la o rezoluțe 4K și 60fps pe dispozitivele compatibile. Tot ce ai nevoie este o coenxiune stabilă la internet, cu o viteză de minim 10Mb/s.

Cum funcționează Google Stadia?

Principiul de funcționare este foarte simplu. Asemănător cu GeForce Now, jocul este rulat pe unul din serverele Google. Cu ajutorul aplicației Stadia, jocul este afișat pe dispozitivele noastre iar controalele sunt transmise în timp real către serverele Google.

Viteză necesarăCalitate videoCalitate audio
10 Mbit/s720p, 60 FPSStereo
20 Mbit/s1080p HDR Video, 60 FPS5.1 Surround
35 Mbit/s4K HDR Video, 60 FPS5.1 Surround
Viteze necesare pentru streaming

Pentru o experiență cât mai plăcută în timpul jocului, conexiunea la internet trebuie să aibă o latență cât mai scăzută. In funcție de viteza internetului, putem opta pentru o calitate mai bună.

Controller Google Stadia

O dată cu Stadia, Google a lansat și un controller dedicat pentru o experiență completă. Acest controller este absolut necesar doar dacă doriți să vă jucați pe un Google Chromecast Ultra. Pe telefon, tabletă sau PC, funcționează cu aproape toate controllerele de pe piață. Acestea pot fi conectate prin cablu sau wireless (WiFi/Bluetooth) pentru a funcționa corect.

Suport pentru căști și microfon

Multe dintre controllere suportă folosirea căștilor și a microfonului. Aceasta este o funcție foarte importantă în jocurile multiplayer. Google Stadia suportă folosirea căștilor și a microfonului pentru controller-ul Stadia, DualShock 4 și Xbox One. Pentru cele din urmă va trebui să conectați controller-ul prin USB, fie că este vorba despre un PC sau telefon/tabletă.

Controller-ul Stadia suportă conectarea căștilor în portul USB tip C, sau la mufa 3.5mm a controller-ului. Pe dispozitivele mobile (telefon/tabletă) încă nu se poate folosi microfonul. Totuși, dacă aveți căști conectate, acestea vor reda conversațiile din jocuri.

Google recomandă închiderea tab-urilor nefolosite în timpul jocului. Acest lucru va evita consumul inutil de resurse din timpul jocului, iar streaming-ul să fie cât mai fluid.

Ce este Google Stadia mai exact?

Concluzionez acest articol prin a face o mică sumarizare a ce este Google Stadia și cum funcționează.

Stadia este un serviciu de cloud gaming, care rulează pe serverele Google și costă 45 lei / lună. Pe lângă acest cost, trebuie să cumpărați și jocul pentru Google Stadia. Din păcate, pentru moment nu se pot juca jocuri de pe Steam. În schimb, aveți acces la jocurile din uPlay plus.

Specificații Stadia

Deși este un serviciu de cloud gaming, Stadia folosește o versiune personalizată a unui procesor Intel x86 cu o viteză de 2.7GHz. Iar pe partea video se folosește de o versiune personalizată a unei plăci video AMD bazată pe arhitectura HBM2. Jocurile sunt instalate pe un SSD și fiecare instanță beneficiază de 16GB RAM.

Partea software este bazată pe servere Linux Debian și se folosește de API-ul Vulkan pentru grafică. Toate driverele sunt open-source, la fel și utilitarele. Stadia are integrat LLVM și DirectX Shader Compiler pentru a asigura o experiență cât mai plăcută în timpul jocului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *