Google Chromecast
Acasa » Ghiduri » Google Chromecast

Google Chromecast

de Andrei Russo
8 min.

Chiar dacă a trecut ceva vreme de când prima versiune de Google Chromecast a fost lansată, multă lume nu înțelege exact ce este și ce face acest dispozitiv. Deși am văzut foarte multe comparații cu media playere, pot spune că nu sunt de acord cu această comparație.

În prezent, Google Chromecast se află la a 3-a generație, aproape fiecare generație aducând câte ceva nou. Dacă prima versiune lansată în iulie 2013 era destul de peste mână de folosit datorită tehnologiei, a 3-a generație a venit într-un punct în care suntem deja obișnuiți cu dispozitivele inteligente.

Ce este Chromecast?

Google Chromecast este un dispozitiv inteligent de la Google care aproape că transformă un TV banal într-unul smart. De ce spun ”aproape”? Mai sunt multe feature-uri de implementat până a deveni un smart TV în adevăratul sens al cuvântului.

Totuși, acest mic dispozitiv care se conectează direct la TV îți poți crește nivelul din confort din propria casă inteligentă. Fiind un dispozitiv făcut de Google, este foarte ușor de integrat în ecosistemul Google Home și controlat doar cu vocea.

Cum funcționează Chromecast?

Cea mai bună parte a acestui dispozitiv este că nu folosește resursele telefonului/tabletei pentru a reda conținutul. Așadar, chiar dacă aveți un telefon/tabletă mai vechi, puteți rula chiar și conținut 4k dacă TV-ul suportă această rezoluție.

Săgeata colorată cu roșu reprezintă informația raw(neprocesată) din telefon/tabletă către router. Router-ul activează Chromecast-ul, iar acesta din urmă deschide aplicația necesară rulării conținutului. Astfel, săgeata verde reprezintă doar o mică parte din informația transmisă. De aici Chromecast-ul știe ce ar trebui să ruleze și se ocupă de codarea semnalului video în formatul potrivit.

De reținut că acest dispozitiv se comportă aproximativ la fel ca un media player. Spre deosebire de dispozitivele Miracast(screen mirroring) care pur și simplu afișează imaginea pe care o vezi pe telefon, Chromecast procesează singur informația. Telefonul sau tableta devenind o telecomandă pentru Chromecast.

Ce face Google Chromecast?

Deși am spus că nu sunt de acord cu comparația cu media playerele, Google Chromecast poate fi considerat un media player digital. Principala sa funcționalitate bazându-se pe rularea de conținut media (imagini, video, audio) de pe telefon/tabletă direct pe un televizor. Aproape că îți transformă TV-ul actual într-unul smart.

În prezent, există un număr destul de mare de aplicații Chromecast de care vă puteți bucura. Cele mai importante, disponibile și pe piața din România ar fi:

  • Netflix
  • HBO Go
  • YouTube
  • Spotify
  • Google Play Music
  • Twitch.tv

Un avantaj major ar fi faptul că în prezent sunt din ce în ce mai multe site-uri care oferă posibilitatea de a face cast către Chormecast. Astfel, nu trebuie să mai instalăm o aplicație pentru a urmări conținutul, ci pur si simplu să dăm play direct de pe telefon.

Screensaver-ul de pe Chromecast afișează pe TV imagini din colecția Google. Puteți configura ce imagini să fie afișate din Aplicația Google Home. În cazul în care nu vreți să vedeți imagini aleatoare, puteți seta chiar pozele din Google Photos. Pentru a configura aceste setări, deschideți aplicația Google Home, selectați Chromecast-ul dorit și navigați la Ambient Mode.

O altă funcție foarte utilă este funcția pentru vreme. Cu o simplă întrebare: ”Hey Google, how is the weather”, prognoza meteo va fi afișată pe TV. De asemenea, puteți cere prognoza și pentru alte locații, nu doar cea în care trăiți.
Prognoza meteo nu este singurul lucru care poate fi afișat pe TV, fiind disponibilie o gramadă de informații din diverse domenii: sport, financiar, traduceri sau chiar traduceri și rezolvari ale unor probleme matematice.

Versiuni Chromecast

Prima versiune de Chromecast a fost lansată în iulie 2013, urmând să fie îmbunătățite cu versiunile următoare. Ajungând în prezent la generația a patra, care a schimbat și numele seriei în Chromecast with Google TV.

Review Google Chromecast TV în română

Chromecast cu Google TV

Noul Google Chromecast aduce experiența sistemului de operare Google TV pe orice TV care are un port HDMI. Noul dispozitiv a venit cu o grămadă de schimbări notabile care îl face net superior vechilor versiuni.

Citește și: Review Google Chromecast TV

Spre deosebire de versiunile anterioare, nu mai avem nevoie de telefon pentru a controla Chromecast-ul. Putem în continuare să trimitem conținut de pe telefon/tabletă pe Chromecast. Dar acest dispozitiv poate fi folosit și doar cu telecomanda inclusă în pachet.

Un alt avantaj este faptul că putem instala aproape orice aplicație disponibilă în magazinul Google Play. Dacă dispuneți de un hub USB tip C, puteți chiar participa în conversații video pe Meet sau Zoom. Practic, noul dispozitiv este un mini PC cu sistem de operare bazat pe Android.

Google Chromecast TV
Google Chromecast TV

Noul Google Chomecast îți transformă TV-ul într-unul smart în adevăratul sens al cuvântului.

OutputHDMI
Dimensiuni162 × 61 × 12.5 mm
Greutate57.6g
Rezoluțiepână la 4K Ultra HD @ 60fps (cu HDR10 și HDR10+)
PorturiHDMI
USB tip C
CuloareSnow (alb), Sky (albastru deschis), Sunrise (roz)

Chromecast generația a 3-a

Spre deosebire de generațiile anterioare, versiunea a 3-a vine cu o performanță cu 15% mai ridicată. Ceea ce este la fel ca la generațiile anterioare este calitatea video de până la 1080p (1920×1080) la 60fps. În rest, mici schimbări hardware și de design: vine în două culori(gri închis și alb), lipsește magnetul de pe mufa HDMI.

Citește și: Review Google Chromecast 3

Un lucru valabil pentru toate versiunile(cu excepția Chromecast cu Google TV) este faptul că nu există o aplicație dedicată pentru a controla dispozitivul. Singura metodă pentru a-l controla este cu aplicația Google Home, fiind disponibil și controlul vocal.

OutputHDMI
Dimensiuni51.9 × 51.9 × 13.8 mm
Greutate40g
Rezoluțiepână 1920×1080
PorturiHDMI
microUSB
CuloareCharcoal (cărbune, gri închis), Chalk (alb)
Google Chromecast 3
Google Chromecast 3

Vizionează clipuri video, seriale sau ascultă muzică direct pe TV-ul non-smart, direct de pe telefon.

Chromecast Audio

Chromecast Audio, după cum îi spune și numele, este un dispozitiv care funcționează la fel ca rudele sale, doar că nu redă conținut video. Acesta poate fi conectat la un sistem audio sau chiar un soundbar și poate rula muzica preferată de pe Google Music, iTunes sau Spotify.

Google recomandă folosirea cablurilor și adaptoarelor care vin odată cu dispozitivul. Conectarea se face, la fel ca la celelalte tipuri de Chromecast, prin intermediul aplicației Google Home.

OutputStereo analog output + Optical digital output
Dimensiuni51.9 × 51.9 × 13.49 mm
Greutate30.7g
Rezoluțiepână 1920×1080
Porturi3.5mm jack cu ieșire digititală optică sau analog
microUSB
CuloareNegru

Chromecast Ultra

Chromecast Ultra a fost lansat o dată cu a 2-a generație de dispozitive de la Google. Principala diferență dintre această versiune și cel clasic este suportul pentru conținut 4K, HDR și Dolby Vision. Față de versiunea anterioară, acest dispozitiv este mai rapid de 1.8 ori.

O altă diferență majoră față de restul Chromecast-urilor este puterea necesară pentru a rula fără probleme. Dacă toate Chromecast-urile își pot trage curentul necesar din port-ul USB al TV-ului, acesta trebuie folosit cu adaptorul cu care vine în pachet.
Pentru că acest dispozitiv poate rula 4K HDR, are nevoie de o lățime de bandă ceva mai mare. Așadar, adaptorul pentru priză are și un port Ethernet pentru a conecta Chromecast-ul la internet prin cablu.

OutputHDMI
Dimensiuni58.2 × 58.2 × 13.7 mm
GreutateChromecast 47g, adaptor priză 101g
Rezoluțiepână la 4K Utra HD
PorturiHDMI
microUSB
Ethernet
CuloareNegru
Google Chromecast Ultra
Google Chromecast Ultra

Redă conținut 4K HDR nativ la un preț mai mic. Posibilitatea de conectare la internet prin cablu.

Chromecast generația a 2-a

Singura diferență hardware față de a treia generație de Chromecast este chip-ul. După cum am menționat, a treia generație fiind cu aproximativ 15% mai rapid.
Și generația a doua de Chromecast poate rula conținut cu o rezoluție maximă de 1080p (1920×1080) la 30fps sau 60fps în cazul clipurilor HD (1280×720).

În cazul în care folosiți un TV 4K împreună cu acest dispozitiv, este bine de știut că imaginea va fi mărită pentru a se potrivi pe tot ecranul TV-ului. În cazul în care rezoluția este mai mică, cum ar fi un TV HD, cu rezoluția de 1280×720, imaginea va fi micșorată pentru a se potrivi pe întreg ecranul.

OutputHDMI
Dimensiuni51.9 × 51.9 × 13.49 mm
Greutate39.1g
Rezoluțiepână 1920×1080
PorturiHDMI
microUSB
CuloareNegru

Chromecast prima generație

Prima generație de Chromecast a fost inovatoare, nu mai existase niciodată un dispozitiv de genul acesta în trecut. Fiind lansat în 2013, putea reda conținut până la 1080p 30fps sau 60fps pentru conținutul 720p.

Față de frații lui mai mari, prima generație de Chromecast arăta ca un stick pe care îl introduceai direct în portul HDMI al TV-ului. Iar cu un cablu USB-microUSB se alimenta direct dintr-un port USB al TV-ului, sau alimentator separat.

Prima versiune Google Chromecast ne-a oferit posibilitatea să ”mutăm” o fereastră a browser-ului direct pe TV, fără a folosi nici un cablu.

OutputHDMI
Dimensiuni72 × 35 × 12mmm
Greutate34g
Rezoluțiepână 1920×1080
PorturiHDMI
microUSB
CuloareNegru