Ce este Google TV?
Acasa » Ce este? » Ce este Google TV?

Ce este Google TV?

de Andrei Russo
5 min.

O dată cu lansarea Google Chromecast TV, Google a venit cu îmbunătățiri la sistemul lor de operare Google TV. Deși sună a serviciu de televiziune sau ceva asemănător, este departe de a fi asta.

În cele ce urmează vă voi face o scurtă descriere a noului sistem de operare de la Google. Acesta rulează pe din ce în ce mai multe TV-uri și TV box-uri, fiind la bază doar o versiune de Android. Față de vechile versiuni, noua versiune este mult mai bine optimizată pentru TV-uri.

Ce ne oferă Google TV?

Fiind gândit ca un sistem de operare pentru TV-uri, acesta are la bază tot clasicul Android. Dar spre deosebire de un TV Box cu Android simplu, interfața Google TV este mult mai prietenoasă.

Acesta vine cu o interfață principală nouă care va extrage informații din conturile noastre de media. Mă refer aici la Netflix, HBO Go, Youtube, Spotify, chiar și Apple TV. Feed-ul fiind unic și recomandările fiind foarte apropiate de realitate.

Nefiind o piață foarte importantă, nu avem foarte multe informații și servicii disponibile deocamdată. Dar cele mai importante funcționează așa cm trebuie. Mă refer la principalele platforme de streaming.

Citește și: Review Google Chromecast TV

La fel ca în cazul noului Chromecast, sistemul de operare pentru TV-uri de la Google acceptă instalarea aplicațiilor din Magazinul Play. Așadar, pe lângă instalarea aplicațiilor preferate, aveți posibilitatea să instalați chiar și jocuri. Aproape toate aplicațiile disponibile pentru smartphone sunt compatibile cu acest sistem de operare.

Cum se folosește Google TV?

Din moment e acest sistem de operare este creat special pentru TV-uri, este clar că acesta se folosește pe TV-uri, TV Box-uri sau noul Chromecast. Indiferent de dispozitiv, controlul se face din telecomanda. În cazul TV-urilor smart, cu telecomanda TV-ului, iar în cazul TV Box-urilor și a noului Chromecast, cu telecomanda dispozitivului.

Dacă activați HDMI CEC pe TV, veți putea controla Chromecast-ul sau TV Box-ul cu ajutorul telecomenzii TV-ului.

Pe Chromecast încă putem trimite media de pe telefon prin intermediul rețelei WiFi din casă, la fel ca înainte. Totuși, acum avem avantajul că nu trebuie să mai folosim tot timpul telefonul.

Ce îmi place foarte mult la nou OS este că îl pot folosi cu ajutorul comenzilor vocale. Este foarte comod să spun prin casă episodul unui serial, iar acesta să pornească în câteva secunde pe TV-ul dorit. Noul Google TV are încorporat asistentul virtual Google. Asta permite sistemului să te înțeleagă mai bine și să îți poată face recomandări reale.

Google Chromecast TV

Cât costă noul sistem de operare?

Gratis! Noul sistem de operare de la Google este 100% gratis, ca orice alta versiune de Android. Totuși, trebuie să aveți un TV sau dispozitiv compatibil sau un Chromecast. Nu poate fi instalat pe TV-uri sau dispozitive nesuportate. Nu există, și probabil că nu va exista posibilitatea aceasta vreo dată.

Totuși, e bine de știut că pentru a putea beneficia de toate recomandările și o pagină de pornire cât mai ”bogată”, trebuie să vă achiziționați separat abonamente la HBO, Netflix și alte servicii.

Redarea media pe Google TV

După cum am tot repetat, puteți reda conținut de pe orice aplicație de Android. Puteți instala aproape orice aplicație de Android pe noul Chromecast sau TV-ul cu Google TV. Asta ne oferă o super flexibilitate. Putem cu ușurință să urmărim serialul preferat, sau pozele din vacanță.

Chromecast TV și Plex

Mulți dintre noi folosim Plex pentru redarea conținutului video pe dispozitivele noastre preferate. Ei bine, pentru că avem posibilitatea instalării aplicațiilor din magazinul Play, avem avantajul că putem folosi Plex nativ. Rămâne valabilă opțiunea de ”cast” de pe telefon. Însă eu mă bucur mai mult de folosirea aplicației native.

CNu am întâmpinat nici măcar o singură problemă legată de redarea video. Singurul impediment aici ar fi viteza de internet. Noi avem o conexiune de 1Gbps și am testat chiar și clipuri 4k. Rezultatele au fost exact cele la care mă așteptam. Totul a rulat așa cum trebuie, fără nici un fel de problemă.

Concluzii

Aș vrea să închei acest articol spunând câteva cuvinte despre Google TV. Din punctul meu de vedere abia acum Chromecast a ajuns să fie ce ar fi trebuit să fie de la început. Pot spune că acuma a devenit un adevărat competitor pentru toate TV Box-urile din China.

În sfârșit avem o opțiune viabilă, stabilă și ușor de folosit. Iar integrările cu toate serviciile externe, nu pot decât sa ma bucure. Practic, noul sistem de operare chiar îți transoformă TV-ul într-unul smart. Mai mult de atât, îl transformă într-un real mediu de dstracție. Ai aproape orice film/serial/melodie la doar un click distanță.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *