Review Google Chromecast TV în română
Acasa » Recenzii » Review Chromecast With Google TV

Review Chromecast With Google TV

de Andrei Russo
8 min.

Deși a apărut de câteva luni, abia acum am reușit să punem mâna pe noul Google Chromecast TV, sau Google TV cu Chromecast, sau Google Chromecast 4. Am înșirat aceste denumiri pentru că lumea tinde să îl poreclească diferit și vreau să se înțeleagă că este vorba despre același dispozitiv inteligent.

Google Chromecast TV a fost lansat pe 6 octombrie 2020 și tot de atunci mi-l doresc. Spre deosebire de updgrade-ul de la 2 la Chromecast 3, upgrade-ul la Chromecast TV este unul în adevăratul sens al cuvântului. Practic, noul Chromecast este un mini PC cu Android capabil de o gramadă de lucruri pe care le voi explica în cele ce urmează.

Google Chromecast TV
Google Chromecast TV

Noul Google Chomecast îți transformă TV-ul într-unul smart în adevăratul sens al cuvântului.

Ce poate face Google Chromecast TV?

Telecomanda noului Chromecast

Spre deosebire de vechile versiuni, noul Chromecast vine și cu o telecomandă, astfel nu mai este necesar să trimitem conținut de pe telefonul mobil.

Telecomanda Google Chromecast TV

Pe lângă funcțiile clasice ale unei telecomenzi, aceasta are încorporat și asistentul virtual. Pot spune că este foarte comod să folosesc asistentul virtual în locul unei tastaturi virtuale. Tot ce trebuie să faci este să ții apăsat butonul asistentului(încercuit în imaginea de mai sus) pentru a căuta conținutul dorit.

De asemenea, telecomanda are alte câteva avantaje majore față de versiunile anterioare și chiar față de multe TV box-uri cu Android. Deși pare foarte simplă la prima vedere, este o telecomandă destul de inteligentă.

Una din cele mai faine caracteristici este că poate ”învăța” telecomanda TV-ului și îl poți controla (minimal, datorită numărului scăzut de butoane) cu foarte mare ușurință.

Rulare de conținut media pe Google Chromecast TV

Suntem deja obișnuiți cu vechile versiuni de Chromecast, care funcționau perfect. Intram în aplicația de redare video preferată de pe telefon și trimiteam conținutul pe TV. În cazul noului Chromecast au fost adăugate noi funcționalități. Desigur, vechile funcționalități sunt perfect funcționale și acum.

Având o telecomandă cu care să controlăm întregul sistem și un sistem de operare bazat pe Android, putem instala aplicațiile noastre preferate pe noul Chromecast. După cum am zis, încă putem proiecta imagini de pe telefonul nostru, dar un mare avantaj este că putem rula conținut din alte surse, cum ar fi Plex, nativ.

Singurul port prezent pe Google Chromecast TV este unul de tip USB C. Ceea ce deschide o grămadă de noi oportunități pentru utilizatori. Având un asemenea port, putem conecta aproape orice tip de dongle sau hub la noul Chromecast. Astfel, deschidem posibilitatea rulării de conținut media de pe orice tip de stocare externă (hdd portabil, carduri de memorie, stick-uri usb, etc).

Ambalaj și conținutul pachetului

După cum deja ne-am obișnuit, Google face unele dintre cele mai minimaliste și frumoase ambalaje pentru produsele lor. Același lucru este complet valabil și aici. Cutia nu este foarte diferită față de versiunile anterioare. Pe partea din față găsim o imagine cu dispozitivul în sine și câteva din serviciile suportate. iar în spate, diferite informații despre dispozitiv și alte detalii esențiale.

După deschiderea cutiei, totul este foarte minimalist din nou. Găsim două cutii mai mici, în stânga avem dispozitivul în sine, iar în dreapta telecomanda. Dedesubtul acestora găsim bateriile telecomenzii, adaptorul de încărcare, adaptorul la rețea, cablul USB tip C și manualul de utilizare.

Față de foarte multe produse cumpărate în ultimul timp, Google Chromecast TV vine cu baterii pentru telecomandă. Astfel, nu mai trebuie să tragi o fugă la magazin pentru a cumpara niște baterii.

Cablul USB are aproximativ 2 metri pentru a ajunge până la cea mai apropiată priză. Nu toate TV-urile pot alimenta acest dispozitiv din port-ul USB. De fapt, majoritatea nu pot. Eu nu am alimentat niciodată Chromecast-urile din portul USB, având nevoie de HDMI CEC, care permite aprinderea TV-ului vocal.

Culori disponibile Google Chromecast TV

Chromecast TV este disponibil în trei culori, din păcate nu este disponibilă o culoare închisă. Asta nu este neapărat o problemă pentru că oricum dispozitivul stă în spatele TV-ului și nu-l vedem aproape niciodată.

Un lucru amuzant/interesant este că toate accesoriile din cutie(inclusiv bateriile) au culoarea dispozitivului. Eu am cumpărat varianta albă, așadar toate accesoriile sunt albe. Îmi place foarte mult când un producător este atât de atent la niște detalii mărunte, precum acesta.

Culorile disponibile sunt: Snow (alb), Sky (albastru deschis), Sunrise (roz).

Instalare și configurare Google Chromecast TV

Dacă nu sunteți încă familiarizați cu modul de operare al Google Chromecast, este foarte simplu de înțeles. Dispozitivul are o singură mufă HDMI și un port USB tip C. Cred că este de la sine înțeles că mufa HDMI trebuie introdusă în TV, iar portul USB deservește pentru alimentarea dispozitivului.

Foarte important de reținut, față de vechile versiuni de Chromecast, noua versiune trebuie alimentat neapărat dintr-o priză. Din păcate nu mai este disponibilă alimentarea din port-ul USB al TV-ului. Deși Chromecast TV este cu foarte puțin mai mare decât vechile versiuni, este mult mai puternic, prin urmare, are nevoie de mai mult curent pentru a funcționa.

Instalare Chromecast TV

Ca și în cazul vechilor versiuni, găsim tot ce avem nevoie în cutia dispozitivului. Mai exact, dispozitivul în sine, adaptorul pentru rețeaua electrică și un adaptor de la US/UK la prizele românești.

Se conectează cablul USB tip C la dispozitivul Google Chromecast TV, apoi mufa HDMI la TV, iar apoi adaptorul de rețea la priză. Asta este tot, atât de simplu este să instalezi noul Chromecast.

Configurare inițială Chromecast TV

După selectarea sursei HDMI din meniul TV-ului va începe configurarea dispozitivului. Deschideți aplicația Google Home pe telefon unde Chromecast-ul ar trebui să fie deja descoperit.

Spre deosebire de vechile versiuni, după ce adăugăm a Chromecast-ul în aplicația Google Home, pe TV va apărea un cod QR care va trebui scanat, apoi putem să ne luăm o pauză de câteva minute până se configurează complet dispozitivul.

Google TV

După ce configurarea este finalizată, vom fi întâmpinați de ecranul principal al sitemului de operare Google TV. Dacă aveți servicii externe conectate cu contul de Google, acestea vor apărea aici în mod implicit. Mă refer aici la Spotify, Netflix, HBO Go, sau orice alt serviciu de rulare conținut audio/video suportat.

Acest ecran principal este complet configurabil, putem adăuga sugestii din aplicațiile preferate. Tot acest ecran este complet configurabil. În mod implicit vă va recomanda să continuați să urmăriți serialele începute. Dar vor apărea și recomandări de seriale asemănătoare.

Chromecast TV vs. versiunile mai vechi

Așa cum am spus, această versiune de Chromecast este mult superioară vechilor versiuni. Aș putea spune că se aseamănă mai mult cu un TV Box, iar scopul dispozitivului nu mai este afișarea conținutului video pe TV.

GoogleChromecast TV vs Google Chromecast 3

Ca dimensiuni, Google Chromecast TV este ceva mai mare ca versiunile anterioare. A fost schimbată și forma, noua versiune fiind ovală, nu rotundă. Dar și modul de funcționare, având telecomandă și putând fi controlat fără a fi nevoie de un telefon mobil.

Raport calitate preț Google Chromecast TV

Deși în România prețul este puțin mai mare decât în S.U.A., eu mă declar mulțumit de prețul plătit. Trebuie să înțelegem că niciodată nu va fi paritate 100% între prețuri. Eu l-am cumpărat la o lună de la lansare la prețul de 349.99 lei, în condițiile în care în Marea Britanie se vinde la 60 lire (aprox. 320 lei).

Inițial mi s-a părut un preț mare, așteptându-mă ca upgrade-ul să nu fie unul real. După ce l-am aprins și am văzut cât de multe îmbunătățiri au fost aduse, am realizat că judecam greșit și Google Chromecast Tv își merită banii cu vârf și îndesat.

Aș putea spune cu tărie că acest dipozitiv chiar îți transformă TV-ul într-unul smart la un preț mai mult decât accesibil. În plus, ai acces la toate preferințele tale cu ajutorul asistentului virtual.

Google Chromecast TV
Google Chromecast TV

Noul Google Chomecast îți transformă TV-ul într-unul smart în adevăratul sens al cuvântului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *