Ce este o încuietoare inteligentă?
Acasa » Ce este? » Ce este o încuietoare inteligentă?

Ce este o încuietoare inteligentă?

de Andrea Raduly
7 min.

Ce este o încuietoare inteligentă când vorbim despre siguranță și confort? Siguranța și securitatea casei, au devenit o prioritate din ce în ce mai importantă pentru noi. O încuietoare sau yală obișnuită își face foarte bine treaba, mai ales că de-a lungul timpului i s-au adus mai multe îmbunătățiri și au devenit mai performante. Dar, când vine vorba de încuietorile inteligente, mulțumită tehnologiei, acestea au adus noi elemente legate de confort, utilitate și securitate.

Cu toate astea, reprezintă încuietorile inteligente un element în siguranța casei tale?

Ce este o încuietoare inteligentă?

O încuietoare inteligentă este un dispozitiv de închidere mecanic și electronic și care se deschide wireless, printr-o autorizare generată de utilizator.

Multe dintre acestea vin cu conectivitate Bluetooth, Wi-fi sau chiar Z-Wave și ZigBee, ceea ce permite controlul încuietorii de la distanță.

În funcție de modelul ales, încuietoarea inteligentă se poate deschide în mai multe moduri. Acestea moduri pot fi:

  • prin control vocal (pentru cele împerecheate cu Amazon Alexa sau Google Home)
  • prin identificarea amprentei
  • direct din aplicație
  • prin aproprierea de ușă
  • recunoaștere facială (pentru cele care au cameră încorporată)
  • telecomandă sau cheie smart

Când vorbim de încuietori inteligente, cel mai mare beneficiu este lipsa cheilor. Grija constantă că am pierdut cheia, în timp ce o căutăm disperați în geantă, poate fi o amintire pentru noi toți, dacă alegem o astfel de yală inteligentă.

Dacă ai aplicația instalată pe telefon, este de ajuns să te aproprii de ușă și aceasta se va deschide. Doar imaginează-ți cât de convenabil este să vii din vacanță, cu multe bagaje și pur și simplu să se deschidă ușa.

Ce este o încuietoare inteligentă și cum ne ușurează viața

O caracteristică foarte utilă a acestor încuietori este cea a cheilor virtuale. Să presupunem că nu ești acasă și trebuie să permiți accesul în casă, unei persoane. Tot ceea ce trebuie să faci, este să îi trimiți o cheie virtuală care este valabilă pentru o perioadă specifică de timp. Foarte important este ca persoana în cauză să aibă instalată pe telefon aplicația.

Ca să întelegi cât de utilă este această opțiune, gândește-te doar că ai în fața ușii un musafir și încă nu ți-ai terminat toaleta. Nu vreți să îl lași să aștepte în fața ușii, nu? Sau poate că pur și simplu, încă nu ai ajuns acasă și cu un simplu click îi poți deschide ușa.

Clasica metodă de a lăsa cheia sub preș, suntem conștienți cu toții, că nu este foarte sigură și atunci dorim să evităm lucrurile neplăcute.

Un alt exemplu foarte bun, este pentru cei care dețin un Airbnb. Câștigi foarte mult timp, doar trimițându-le o cheie virtuală, decât să mergi până acolo, doar pentru a le deschide ușa. Așa cum am mai spus, cheile acestea sunt valabile pentru o anumită perioadă, asa că puteți să stabiliți exact durata de acces a oaspeților.

Integrarea încuietorilor inteligente în sistemul smart home

Încuietorile inteligente, pot fi foarte ușor integrate în sistemul smart home pe care îl ai, pentru a-ți crea o experiență cât mai plăcută. Astfel că, în momentul în care deschizi ușa, poți seta să se aprindă luminile din casă sau orice alt dispozitiv.

De altfel, foarte bine o poți folosi și în crearea de rutine. Cel mai probabil mulți dintre voi sunteți deja familiarizați cu tot felul de rutine. Într-o rutină de seară, în care setați să se stingă și să se închidă tot din casă, poți introduce și încuierea ușii de la intrare.

După cum ai observat, aceste dispozitive inteligente aduc garantat un plus de confort. Poți să te asiguri din confortul patului că ușa de la intrare este închisă, doar accesând aplicația.

Prin intermediul aplicației, încuietorile le poți folosi și pentru funcția de monitorizare. Așadar, poți vedea în timp real dacă a intrat cineva în casă. Acest lucru te ajută să stai liniștit atunci când ești plecați la serviciu sau în vacanță. Mulți părinți o mai folosesc pentru controlul copiilor de a știi că au ajuns cu bine acasă.

Cunosc foarte multe persoane care de fiecare dată când ies din casă, efectiv au senzația că nu au închis ușa și stau cu gândul doar acolo. Aceste obsesii fac parte dintr-o tulburare obsesiv compusivă și care generează stări de anxietate.

Unde am vrut sa ajung cu ideea asta? Ei bine, există multe astfel de încuietori care au posibilitatea să închidă ușa automat. Asta se întâmplă în cazul în care nu o închide nimeni, după un anumit interval de timp.

Ce probleme pot apărea în cazul încuietorilor inteligente?

Cu toate că beneficiile enumerate îți fac cu ochiul, sunt sigură că tot ai câteva întrebări, cel puțin tehnice.

Spre exemplu, ce se întâmplă dacă curentul electric sau conexiunea la internet cade? În cazul acesta, multe astfel de încuietori dispun și de o cheie fizică, pentru a avea un back-up la astfel de incidente. De asemenea, cele care au și Bluetooth, conexiunea la Bluetooth va merge deoarece Bluetooth-ul nu este legat la internet.

Pentru cei care sunt suspicioși cu tehnologia, unii producători au integrat în încuietoare o tastatură numerică. Mulți dintre noi, la un moment dat am experimentat probleme de conectare, iar aceste idei de rezervă sunt numai bune de luat în calcul.

Fiind niste dispozitive conectate la rețeaua de internet, trebuie să ai în vedere și posibilii rău făcători care pot intra prin efracție spărgând sistemul. Pentru a evita aceste neplăceri este foarte important să îți ții aplicațiile updatate, să ai parola puternica la wi-fi și să setezi un cod dacă deschizi ușa cu ajutorul asistentului virtual.

Încuietori Wi-fi sau Bluetooth?

După cum ai observat, încuietorile smart îți pot aduce o serie de beneficii. Alegerea beneficiilor de care ai nevoie va determina în final, alegerea tipului de încuietoare.

Cu toate astea, trebuie să fii atent la implicațiile pe care le aduce utilizarea de Wi-fi sau Bluetooth.

O încuietoare wi-fi are într-adevăr mai multe avantaje, mai ales aceea de a controla de la distanță încuietoarea. Dezavantajul care derivă din asta, este legat de faptul că este conectată la rețeaua de internet de acasă. Asta o poate face să fie vulnerabilă la diverse atacuri, ca orice dispozitiv conectat la internet.

O încuietoare Bluetooth este potențial mai sigură pentru că nu este conectată la internet. Aceasta se bazează pe autentificarea dintre încuietoare și telefon. Dezavantajul este legat de funcționalitate pentru că nu are așa multe avantaje ca cea wi-fi, cum ar fi control de la distanță.

În concluzie, încuietorile inteligente oferă o serie de beneficii legate de confort și siguranță. În funcție de tipul de protocol pe care il folosește, aduce cu sine avantaje și dezavantaje dar alese cu grijă pot fi un ajutor de nădejde în automatizarea casei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *