Ce este Siri
Acasa » Ce este? » Ce este Siri?

Ce este Siri?

de Andrea Raduly
5 min.

Cei care dețin sau au deținut vreodată un iPhone au făcut deja cunoștință cu Siri.

Siri este asistentul vocal integrat in dispozitivele Apple și care vă poate ajuta la o varietate de task-uri. Este exact ceea ce este Alexa pentru dispozitivele Amazon și Google Assistant pentru cele de la Google Home.

Ce este Siri și cum funcționează?

Siri este un asistent digital care învață comportamentul dumneavoastră și furnizează informații și recomandări predictive. Siri trimite comenzile dumneavoastră la serverele Apple pentru interpretare și întoarce acea interpretare într-o acțiune. Din acest motiv, Siri nu funcționează daca nu sunteți conectat la internet.

Pe Siri o puteți întreba absolut orice și veți fi surprins cât de multe poate întelege.

Siri este disponibil pe majoritatea dispozitivelor Apple. Aici includem: iPhone, Mac, Apple Watch, Homepod, iPad și Apple TV.

La fel ca orice asistent virtual și Siri are nevoie de un cuvânt de trezire. În cazul acesta, este pe cât se poate de simplu, ”Hey Siri”. Atenția lui Siri poate fi activată și prin alte metode. Pe Iphone-urile mai vechi Siri poate fi activată apăsând și tînând lung pe butonul Home. Iphone-urile mai noi, nu au buton Home, așa că Siri poate fi activată apăsând lung pe butonul din lateralul telefonului.

Ce poate face Siri?

Siri este un asistent vocal foarte bun care înțelege limbajul uman și poate face o multitudine de lucruri. Printre caracteristicile notabile pe care le poate face este trimiterea de mesaje audio și traducere între diferite limbi. Având acces la toate aplicațiile de pe telefon precum cea de e-mail, contacte, mesaje, hărți, vă poate da tot felul de informații de care aveți nevoie. De aceea, dacă îi cereți anumite direcții, Siri va deschide Maps. Dacă îi cereți să efectueze un apel, va deschide lista de contacte și tot așa.

Printre comenzile pe care le mai poate face Siri, le mai enumerăm pe următoarele:

 • Redă muzică
 • Verifică vremea
 • Poate seta memento-uri
 • Setează alarme și temporizatoare
 • Trimite și citește mesaje
 • Poate efectua apeluri
 • Vă poate da direcții
 • Vă răspunde la diverse întrebări ale căror răspunsuri se regăsesc pe internet
 • Poate trimite bani oricărei persoane din lista de contacte
 • Controlează dispozitivele Homekit din casă
 • Deschide și interacționează cu aplicațiile din telefon

Siri este pe cât se poate de privat și sigur. Căutările și comenzile pe care le faceți nu sunt niciodata asociate cu identitatea dumneavoastră. Asta înseamnă că aceste informații nu pot fi vândute agențiilor de publicitate sau altor companii.

Mai mult de atât, criptarea de la un capăt la altul, asigură faptul că informațiile sincronizate între dispozitive nu pot fi accesate, nici măcar de Apple.

Dacă totuși sunteți îngrijorat că Siri are acces la toate aplicațiile și informațiile din telefon, îi puteți limita accesul la unele dintre acestea. În schimb, acest lucru va face să fie mai puțin eficient și folositor.

Siri și automatizarea casei

Siri și automatizarea casei

Pentru a vă putea controla casa cu ajutorul lui Siri, aveți nevoie în primul rând de dispozitive și aparate care funcționează cu Apple Homekit. După ce ați ales dispozitivele de care aveți nevoie, acestea vor trebui setate în aplicația Home. După ce le-ați setat pe toate, puteți crea tot felul de automatizări.

Dacă vreți să vă controlați casa și de la distanță, atunci veți avea nevoie de un hub. Pentru a face acest lucru, trebuie să setați un HomePod, HomePod mini, Apple Tv sau un Ipad ca și un hub iar pentru a funcționa trebuie conectate la Wi-fi și Icloud.

Cu ajutorul dispozitivelor integrate în Homekit, Siri poate face tot felul de comenzi. Poate să pornească și să oprească un dispozitiv, să ajusteze temperatura sau luminozitatea unei încăperi. Dacă vă organizați accesoriile pe camere, Siri poate controla o anumită zonă din casă, cum ar fi domitorul, bucătăria etc.

scenarii și automatizări siri

Scenarii și automatizări

Printre lucrurile cele mai interesante pe care le poate face Siri sunt scenariile sau diversele automatizări. Cu ajutorul scenelor puteți acționa mai multe dispozitive să pornească simultan.

Spre exemplu, puteți să activați un scenariu prin formularea ”Noapte bună” și Homekit să știe că trebuie să închidă ușa de la intrare, să stingă luminile și să ruleze pe tv serialul preferat.

Sau un scenariu cu formularea ”Bună dimineața” și Siri știe că trebuie să seteze o temperatură ambientală potrivită, să deschidă jaluzelele și să pornească fierbătorul de apă.

Cu ajutorul automatizărilor puteți declanșa un dispozitiv sau o întreagă scenă, în funcție de mai mulți factori: senzor de mișcare, momentul zilei sau locație. Spre exemplu, dacă senzorul de mișcare detectează mișcare la intrarea în casă, luminile se vor aprinde.

În urma celor relatate, ajungem la concluzia că Siri este un asistent virtual pe măsură, datorită multitudinii comenzilor pe care le poate face. Siri vă poate ajuta în diverse task-uri de zi cu zi dar și în controlarea și automatizarea casei. Dacă vă întrebați dacă Siri este cel mai bun asistent virtual, acest lucru este foarte greu de judecat. Considerăm că cel mai bun asistent este cel care se pliază nevoilor dumneavoastră. Dacă spre exemplu, sunteți un utilizator al produselor Apple, atunci Siri este cu siguranță alegerea dumneavoastră.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *