Ce este un hub inteligent?
Acasa » Ce este? » Ce este un hub inteligent?

Ce este un hub inteligent?

de Andrei Russo
6 min.

În procesul de automatizare al casei, cu siguranță ai întâlnit termenul ”hub”. Poate părea neclar ce este acest dispozitiv, iar la prima vedere nu prea înțelegem ce știe să facă. Iar dacă citim specificațiile altor dispozitive inteligente, ajungem la concluzia că nu avem nevoie și de un hub. Deci, ce este un hub inteligent?

Pe scurt, un hub smart traduce informațiile primite de la dispozitivele inteligente din casa ta într-un limbaj comun. De exemplu, dacă ai un senzor de temperatură și umiditate, Google Assistant sau Alexa nu vor putea citi datele de pe acesta pentru ca folosesc protocoale de comunicare diferite.

Ai nevoie de un hub inteligent?

Probabil aceasta este principala întrebare pe care trebuie să ți-o pui în momentul în care începi să adaugi dispozitive în casa ta. Pentru automatizări simple, cum ar fi câteva becuri smart, de cele mai multe ori telefonul este în de ajuns.

Dar ce facem când avem becuri, senzori de temperatură, alarme, camere de supraveghere și alte dispozitive smart? Aici un hub își face simțită nevoia și te poate ajuta să centralizezi toate datele primite de la dispozitive. Astfel, în loc să ai mai multe aplicații în care vezi informațiile oferite de dispozitivele smart, avem una singură. În plus, majoritatea hub-urilor inteligente traduc aceste informații și pentru asistenții virtuali.

Ce protocoale folosesc hub-urile inteligente?

Problema protocoalelor există încă din anii `70 și ne lovim de ea mai frecvent decât am putea crede. Să ne gândim puțin la o zi normală, în care folosim telefonul. Plecăm spre locul de muncă ascultând muzică la căștile noastre Bluetooth. La serviciu, ne conectăm la o rețea Wi-Fi, iar dacă vrem să ascultăm radio, folosim protocolul FM. Iată 3 tehnologii wireless pe care le folosim zi de zi, dar care seamănă foarte mult între ele. În fond, toate transmit informații între dispozitive folosind protocoale wireless (fără fir).

După cum v-ați dat deja seama, același lucru se întâmplă și în cazul dispozitivelor inteligente. Fiecare producător va adopta cel mai facil protocol pentru ei în momentul respectiv. Astfel, ne vom trezi cu 3 becuri inteligente de la producători diferiți, care rulează pe 3 protocoale diferite (ex.: Z-Wave, ZigBee și Wi-Fi). Putem considera aceste protocoale niște ”limbi străine” pentru celelalte dispozitive. Așadar, o boxă inteligentă nu va putea prelua informațiile despre aceste dispozitive fără a fi traduse în prealabil.

Cele mai comune protocoale folosite de hub-urile inteligente

ZigBee

După cum am scris și în articolul ”Ce este ZigBee?”, această tehnologie este printre cele mai folosite în cazul dispozitivelor inteligente. ZigBee crează o rețea wireless de tip ”mesh” (plasă) la care se conectează un număr foarte mare de dispozitive și comunică direct între ele. ZigBee operează la frecvența de 2.4GHz și acoperă o arie de aproximativ 20 metri în interior. În acest moment, pe piață, putem găsi aproape orice dispozitiv smart care să suporte acest protocol.

Z-Wave

La fel ca ZigBee, și Z-Wave este un protocol foarte folosit în cazul dispozitivelor inteligente. Avantajul acestuia este aria de acoperire mult mai mare datorată frecvenței scăzute de operare. În acest caz există mai puține interferențe între dispozitivele smart Z-Wave și semnalele Wi-Fi, telefoane mobile sau chiar radio și cuptoare cu microunde.

Deși Z-Wave crează o rețea mesh, la fel ca ZigBee, la aceasta se pot conecta până la 232 dispozitive inteligente. Ceea ce nu ar trebui să fie o problemă pentru majoritatea dintre noi. În prezent, pe piață găsim aproape orice fel de dispozitiv inteligent care să suporte standardul Z-Wave.

Wi-Fi

Cred că aici nu mai este nevoie de nici un fel de descriere. Omniprezentul Wi-Fi este prezent și el în aproape toate dispozitivele inteligente. Cum ar fi putut lipsi din această lista? În general, dispozitivele Wi-Fi sunt dispozitive care au nevoie de o lățime de bandă mai ridicată. Cel mai banal exemplu ar fi camerele de supraveghere.

În general, avantajele dispozitivelor inteligente din casa noastră este consumul redus de energie. De aceea, de cele mai multe ori se evită folosirea Wi-Fi în dispozitivele inteligente. Preferându-se tot timpul un protocol mai economic.

Bluetooth

Și acest protocol se poate regăsi într-un număr destul de mare de dispozitive smart. Însă după cum știm deja, nu este chiar cea mai potrivită rețea pentru dispozitivele noastre inteligente. Este lentă, are o arie de acoperire scăzută, iar dispozitivele smart care folosesc Bluetooth nu pot fi controlate în afara ariei de acoperire fără un hub.

Pe lângă aceste protocoale foarte comune, în ultimul timp, cei mai mari producători au făcut front comun. Thread este una dintre noile tehnologii create pentru a ajuta în casele inteligente. Acesta se bazează pe protocolul IPv6 și este dezvoltat de Silicon Labs, Samsung, Qualcomm și Nest. Fiind la început, sunt destul de puține dispozitive care folosesc acest protocol.

Deci, ce este un hub inteligent și cum îl alegem pe cel potrivit?

Am trecut prin cele mai importante informații pe care trebuie să le știi înainte de a alege un hub inteligent pentru casa ta inteligentă. Teoretic, pentru a putea alege un hub inteligent trebuie să facem o analiză a clară a dispozitivelor existente. Dacă ești la început, încearcă să te gândești cam ce dispozitive dorești să îți cumperi.

Cel mai popular hub inteligent în România este Xiaomi Gateway. Sunt mai multe motive pentru care acesta este printre cele mai populare hub-uri. În primul rând prețul care este sub 200 lei, iar al doilea motiv ar fi compatibilitatea cu multe dispozitive smart.

Un alt hub inteligent popular, dar cu un preț mai ridicat este Samsung SmartThings v3. Acest hub are suport pentru dispozitivele cu Wi-Fi, ZigBee și Z-Wave. Devenind astfel foarte versatil și potrivit în cazul în care aveți dispozitive inteligente de la mai mulți producători.

Dacă aveți doar dispozitive inteligente ZigBee, o variantă bună este Hub controller-ul ZigBee 3.0. Și acest hub se poate găsi la un preț de aproximativ 200 lei și va ajuta la conectarea dispozitivelor smart între ele. Dar și la automatizarea unor task-uri precum pornirea încălzirii sau iluminatului.

După cum vezi, există o gramadă de posibilități de controlare și conectare a dispozitivelor inteligente din casele noastre smart. Sperăm că am reușit să îți răspundem la întrebarea ”Ce este un hub inteligent” și să te decizi care este cel mai potrivit pentru nevoile tale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *