Acasa » Ce este? » Ce este un purificator de aer?

Ce este un purificator de aer?

de Andrea Raduly
7 min.

Din cauza îngrijorării tot mai mari în ceea ce privește calitatea aerului, tot mai mulți oameni apeleaza la purificatoarele de aer. În prezent, din cauza vremurilor pe care le trăim, mulți dintre noi am ajuns să petrecem mai mult timp în casă, decât afară.

Din acest motiv, calitatea aerului pe care îl respirăm a ajuns să fie un factor de interes și purificatoarele de aer o soluție.

Ce este un purificator de aer și cum vă poate îmbunătăți calitatea vieții, vă voi explica pe larg, în cele ce urmează.

Ce este un purificator de aer și cum funcționează?

Un purificator de aer este un dispozitiv care captează aerul dintr-o încăpere și îl filtrează de poluanți, alergeni și toxine. Purificatorul de aer este dotat cu un filtru sau mai multe și un ventilator care are rolul de a capta aerul din camera. După ce aerul este curățat, acesta este împins înapoi în cameră.

Purificatorul de aer face ca aerul să fie mai sănătos de respirat, prin captarea particulelor care cauzează alergii, mirosuri neplăcute sau iritații.

Cu toate că purificatoarelor de aer au capacitatea de a filtra și curăța o serie de particule din aer, este foarte important de menționat că nu este in stare să filtreze toate particulele. În acest caz ne referim la particulele care se așează pe diverse suprafețe, precum covoare, perdele etc.

Ce este un purificator de aer și cum îl alegem pe cel potrivit?

Deoarece pe piață sunt foarte multe modele din care putem alege, trebuie totuși să ținem cont de anumite lucruri pentru a fi mulțumiți pe deplin de un asemenea dispozitiv.

Mărimea spațiului

Atunci când alegem un purificator de aer, mai întâi trebuie să ne gândim la mărimea spațiului pe care o dorim să fie filtrată. În funcție de performanța purificatorului, acesta va curăța o suprafață mai mică sau mai mare.

Pentru a putea vedea rezultate în ceea ce privește calitatea aerului, este foarte important să alegem un purificator potrivit mărimii spațiului în care îl plasăm.

Nivelul de zgomot

Toate purificatoarele de aer produc un anumit nivel de zgomot. Cele mai multe dintre acestea pot fi setate pe timpul nopții la un nivel mai silențios.

Acest mod de noapte scade intensitatea luminii și turația ventilatorului.

Cu toate astea este important ca acel nivel de silențiozitate să fie în același timp și eficient în filtrarea aerului.

În ceea ce privește acest aspect, putem să alegem un purificator de aer pe trepte. Așa că în funcție de momentul zilei sau de nevoie să îl setăm la treapta potrivită.

Valoarea CADR (Clean-Air Delivery Rate)

Valoarea CADR reprezintă volumul de aer curățat într-o oră. Se măsoară în m3/oră, iar o valoare mai mare indică o putere mai mare de filtrare. Asta vă asigură că aerul din încăperi mai mari este mai ușor de filtrat.

Urmăriți ca această valoare să fie cel puțin 300m3 iar o valoare peste 350m3 este ideală.

Tipurile de filtre

Filtrele pe care le deține purificatorul sunt un alt aspect pe care trebuie să îl luam în considerare, deoarece fiecare filtru face ceva anume. Spre exemplu, filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air) sunt printre cele mai frecvente. Acestea au capacitatea de filtrare a aerului până la 99,7% cu dimensiuni până la 0,03 microni.

Filtrele Hepa reale sunt eficiente împotriva alergenilor și curăța aerul de: praf, polen, mucegai, păr.

O altă categorie de filtre sunt cele cu carbon care au rolul de a descompune poluanții gazosi. Această categorie de filtre ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute și sunt eficiente împotriva gazelor, mirosurilor și fumului.

O altă categorie sunt cele cu lumină UV care distrug bacteriile din aer. Acestea sunt foarte bune pentru acarieni, mucegaiuri și bacterii.

Filtrele cu ionizatoare sunt o altă categorie de curățare și purificare a aerului. Prin ionizare sunt îndepărtate particulele de praf, polen și particulele mici care provoacă alergii.

O notă foarte importantă aici, este să aveți în vedere ca acest tip de purificator să nu producă ozon, deoarece ozonul poate avea un efect negativ asupra sănătății.

Multe dintre purificatoarele de aer conțin și filtre de prefiltare care au rolul de a împiedica pătrunderea firelor de păr sau a insectelor în aparat. Acestea nu curăță aerul, însă prelungesc durata de viață a filtrelor Hepa.

Filtrele trebuie schimbate o data la ceva timp. Dacă nu vă place ideea asta, atunci puteți opta pentru filtre reutilizabile, care se pot spăla. O altă variantă sunt filtrele ultraviolete care se schimbă mai rar, o dată la un an.

Caracteristicile suplimentare

Un alt lucru la care trebuie să ne uitam atunci când alegem un purificator de aer, sunt caracteristicle suplimentare. În această categorie intră: modul de lucru noapte/zi, funcția timer, funcția de reglare pe trepte a puterii, aplicația pe telefonul mobil care poate fi chiar utila.

Avantajele unui purificator de aer

Protejarea sănătății

Unul dintre avantajele cele mai importante ale unui purificator de aer este protejarea sănătății. Acest avantaj se datorează faptului că limitează răspândirea rezidurilor nocive sau a alergenilor. Asta înseamnă că îi ajută foarte mult pe cei care vor să prevină astmul sau pe cei care au diverse alergii.

Exista o sumedenie de alergii precum: alergii la praf, la polen, la diverse substanțe chimice sau pur și simplu alergii la părul de animale. Așadar, existența unui purificator poate preveni și îmbunătății calitatea vieții persoanelor alergice.

Așa cum am mai spus, acest dispozitiv este bun și pentru cei care vor prevenție. Spre exemplu, inhalarea îndelungată a unor substanțe chimice din soluțiile de curățare poate provoca anumite probleme respiratorii.

În această categorie intră în special persoanele mai sensibile, copii sau persoanele mai în vârstă care sunt mai predispuse la alergii.

Cu toate astea, acest dispozitiv poate fi folosit preventiv și de cei care nu au probleme de sănătate, scopul fiind protejarea sănătății.

Neutralizarea mirosurilor neplăcute

Neutralizarea mirosurilor neplăcute este la fel un alt avantaj important. Acesta este ideal în eliminarea mirosurilor de țigară, a mirosurilor de animale sau chiar cele cauzate de diverse prăjeli.

Unele purificatoare dispun și de aplicații pe care le puteți instala pe telefon. Aceste aplicații sunt utile deoarece cu ajutorul ei puteți verifica eficiența aparatului. O astfel de aplicație îți permite și să pornești sau să oprești aparatul de la distanță. În acest fel, vă puteți bucura de un consum redus de energie și de o utilizare simplă și rapidă.

În concluzie, purificatoarelor pot fi un dispozitiv de nelipsit din casa fiecăruia. Fiecare tip de purificator este potrivit pentru o anumită problemă. Astfel că pentru a rezolva mai multe probleme legate de mirosuri, alergii, este bine să optam pentru un purificator cu mai multe tehnologii.

Așa cum am prezentat, acesta prezintă o serie de avantaje care îi ajuta pe cei mai sensibili cu diverse alergii sau pur și simplu pe cei care vor să aibă grijă de sănătatea lor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *