ce este un senzor de mișcare
Acasa » Ce este? » Ce este un senzor de mișcare?

Ce este un senzor de mișcare?

de Andrea Raduly
6 min.

Există o multitudine de senzori pe piață care se folosesc în nenumărate ocazii. Ca și tipuri de senzori existenți există: senzori de miscare, senzori de inundație, de lumină, de temperatură, sau de fum. Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre senzorii de mișcare, ce sunt și la ce pot fi folosiți în automatizarea casei tale. Vei vedea că vei putea face niște lucruri chiar utile cu ei.

Ce este un senzor de mișcare?

Un senzor de mișcare este un dispozitiv ce are capacitatea de a detecta mișcarea dintr-o zonă selectată. Acești senzori îi întâlnim pe piață ca niște dispozitive micuțe pe care îi putem folosi în mai multe scopuri. Pe lângă acțiunea individuală, acești senzori îi mai găsim integrați în diverse dispozitive smart precum: becuri, întrerupătoare, lămpi, aplice etc.

Principiul de funcționare al senzorilor este diferit în funcție de ce tip de senzor este. Spre exemplu, există senzori de mișcare cu infraroșu pasiv. Aceștia reacționează la căldura emisă de corpurile oamenilor. Aceștia se regăsesc cel mai mult la becuri sau la sistemele de securitate. Un alt exemplu de senzori sunt cei de înaltă frecvență. Acești trimit semnale sonore de înaltă frecvență și analizează ecoul primit.

pentru ce sunt folosiți senzorii de mișcare

Pentru ce sunt folosiți senzorii de mișcare?

Senzorii de mișcare sunt folosiți la scară largă la foarte multe întrebuințări la care poate nici nu te-ai gândit. Câteva exemple extrem de funcționale sunt: ușile glisante de la centrele comerciale, ghiuvetele ale căror robineți pornesc atunci când detectează mișcare, în sistemele anti-efracție, în măsurarea locurilor libere de parcare și lista poate continua.

Cu toate astea, acești senzori și-au găsit întrebuințări importante și în sistemele smart home. Dacă ții la securitatea casei tale sau pur și simplu îți dorești un sistem de iluminat inteligenț, ar trebui să iei în considerare și aceste mici dispozitive.

Senzorii de mișcare în securitatea casei

De cele mai multe ori, senzorii sunt folosiți în securitatea casei și sunt o componentă vitală pentru aceasta. Dacă nu ai un sistem de supraveghere smart al casei, atunci un astfel de senzor îți va îmbunătății acest sistem. De aceea, când sunt folosiți în acest scop, și detectează mișcare în interiorul casei, sunt programați să îți trimită o alertă pe telefon, pentru a te pune în gardă. Deci, dacă cineva intră prin efracție la tine în casă, vei fi alertat de acest lucru.

Mai mult de atât, camerele de supraveghere inteligente care folosesc senzori de mișcare pot fi foarte eficiente prin aceea că vor înregistra doar în momentul în care detectează mișcare. Astfel, vei economisi foarte mult din capacitatea de stocare și nu vei mai avea ore inutile înregistrate.

Un truc pe care îl poți aplica dacă stai la casă, este că dacă noaptea, îți dă târcoale cineva în jurul casei tale, efectiv să se aprindă lumina din fața casei. Dacă este vorba despre un posibil intrus, în mod clar acest lucru îl va speria.

Senzorii de mișcare în iluminatul inteligent al casei

O altă utilitate atribuită acestor senzori este legată de diverse automatizări pentru sistemul de iluminat al casei. Cum sună să intri într-o zonă a casei și efectiv să se aprindă lumina? Din punctul meu de vedere acesta, este un alt nivel de confort. Nu trebuie să mai deschizi aplicația prin care îți controlezi luminile din casă. Nu trebuie nici măcar să mai deschizi gura pentru a-i spune Alexei sau lui Google Assistant să facă asta. Ei, bine n-om fi toți atât de leneși dar nu cred că spune nimeni nu la un confort mai ridicat.

Totuși, înainte de a-ți achiziționa un astfel de senzor trebuie să te gândești unde ai avea nevoie de așa ceva. Spre exemplu, nu are absolut niciun sens să îl pui în dormitor. Te-am dezamagit puțin, nu? Motivul este că nu ai vrea să te pui la somn și de fiecare dată când te întorci pe cealaltă parte a patului să se aprindă lumina.

Acești senzori funcționează foarte bine dacă sunt instalații în zonele pasagere precum hol, scări, sau în camere în care intri mai mult să iei ceva și să pleci precum: pod, debara, cămară.

Cu toate astea, dacă totuși ai vrea să instalezi un senzor de mișcare la ușa unei camere și nu dorești ca lumina să se mai stingă, trebuie doar să închizi întrerupătorul, să astepti câteva secunde, după care să îl pornești din nou.

avantaje senzori de mișcare

Avantajele senzorilor de mișcare

Aducerea unui plus de confort

Fiind vorba de dispozitive smart, confortul va fi întotdeauna avantajul principal. Rolul acestor senzori este ca atunci când detectează mișcare să aprindă lumina. Nemaifiind nevoie să mai cauți întrerupătorul și funcționând totul atât de simplu, reprezintă un real confort. Dacă ai și mâinile ocupate este cu atât mai bine.

Alte automatizări care pot aduce un mare confort sunt automatizări legate de sistemele de încălzire care să pornească atunci când ai ajuns acasă sau instalarea senzorilor la ușa garajului care să se deschidă atunci când ai ajuns în fața lui.

Economisirea facturilor de energie

Cu toții ne dorim un consum mai mic și evident să avem de plătit mai puțin. Pentru acest lucru, există multe trucuri la care putem apela pentru a fi mai responsabili. Una dintre aceste variante este instalarea unor senzori de mișcare. Cu siguranță te întrebi de ce ar ajuta niște dispozitive micuțe la economisirea energiei. Motivul este legat de faptul că acești senzori pot fi programați cât timp să funcționeze. Adică, dacă ți-ai montat un senzor pe hol care să aprindă lumina atunci când cineva trece pe acolo, lumina se va stinge dupa un anumit timp programat de tine.

Deci, nu doar că aprinde lumina atunci când detectează mișcare, ci și o stinge după o anumită perioadă de timp prestabilită.Așa nu vei mai avea grija becului, pe care îl poți uita aprins sau pur și simplu îl lași aprins doar să fie.

În concluzie, niște dispozitive atât de mici te pot ajuta foarte multe în automatizarea casei tale. Acești senzori pe lângă plusul de confort pe care îl aduc, te mai ajută la economisirea energiei electrice și te ajută și în securitatea casei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *