Ce este un termostat inteligent?
Termostatele inteligente nu sunt o invenție nouă, dar cu siguranță mulți dintre voi nu știu foarte multe despre ele. Înainte să ne achiziționăm și noi unul, mi se părea un dispozitiv supraestimat. Folosindu-l de atâta timp, mi-am dat seama că are numeroase avantaje și că merită pe deplin, detronând orice termostat obișnuit.
Cel mai probabil, cei mai mulți dintre voi aveți acasă un termostat obișnuit care fără îndoială își face treaba. Dar, ce-ar fi să îți spun că îți poți face viața mult mai ușoară cu ajutorul unui termostat inteligent. Acest tip de termostat îți oferă multe avantaje de care te poți bucura tu și întreaga familie.
Ce este un termostat inteligent și cum funcționează, îți voi explica în cele ce urmează.
Ce este un termostat inteligent?
Un termostat are rolul de a controla încălzirea, ventilația și aerul condiționat atunci când temperatura din casă diferă de valoarea setată pe termostat.
Un termostat inteligent este un dispozitiv care poate fi controlat, de la distanță, de pe telefon, tabletă sau orice dispozitiv conectat la internet. Această caracteristică face operarea mult mai convenabilă, oferind un control ridicat al încălzirii și răcirii casei.
Pe piață chiar există multe modele din care poți alege, atât de la branduri cunoscute cât și mai puțin cunoscute. Prețurile variază de la 200 lei până și la 10000 lei. Evident, cele mai scumpe vin cu niște funcții suplimentare.
Un termostat la un preț mai decent își face fără nicio problemă și el treaba. Îl vei putea controla de pe telefon sau primi rapoarte de consum care te vor ajuta în eficientizarea energiei. Totodată, vei putea controla vocal termostatele compatibile cu Amazon Alexa sau Google Home.
Termostatele cu un preț mai ridicat vin cu funcții suplimentare. Este vorba despre funcții precum:
- Geofencing care este un serviciu ce se foloșeste de GPS. Se crează un perimetru virtual și în funcție de intrarea sau ieșirea din acel perimetru, termostatul va porni sau opri căldura.
- adaptare meteo
- detecția unei ferestre deschise
- învățarea preferințelor tale legate de ambient pe care ulterior le va adopta zilnic.
În prezent, pe piață există tot felul de modele de termostate. După ce l-ai ales pe cel care ți se potrivește, trebuie să acorzi atenție și compatibilității cu sistemul de încălzire pe care îl deții sau cu sistemul smart home existent.
Ce tipuri de termostate există?
Pentru sistemele de încălzire sau răcire ale casei, un termostat este absolut indispensabil. Este unealta prin care ajustăm temperatura ambientală.
Inițial au apărut pe piață, termostatele mecanice la care puteai regla temperatura dorită, dupa cum te-ai prins, mecanic. La acestea nu se pot face nici un fel de setari complicate. Doar să pornești și să oprești căldura și să setezi temperatura dorită.
După termostatele tradiționale care sunt și cele mai ieftine, au venit ca un upgrade pe piață, termostatele programabile care au adus un plus valoare prin funcțiile lui.
Termostatele programabile sunt și ele eficiente în ideea în care poți seta când să pornească căldura. Mai mult de atât, poți crea programe pentru fiecare zi în parte sau momente ale zilei. Cred că cei mai mulți dintre noi avem din acestea acasă.
Avantajul major al acestui termostat, față de cel mecanic este legat de faptul că poate opri sistemul de încalzire. Astfel că, în momentul în care temperatura din casă ajunge la temperatura setată, acesta se oprește. Acest lucru generează o eficiență ridicată deoarece se reduc din cheltuielile de consum.
Și cum întotdeauna se poate mai bine, au apărut termostatele inteligente, preferatele mele. La fel ca și la cele programabile, poți face tot felul de setari în funcție de nevoile tale.
Plusul major față de termostatele programabile este legat de faptul că poți controla de la distanță, temperatura casei direct de pe telefon sau tabletă. Este foarte confortabil să știu că urmează să merg acasă și că pot porni căldura înainte de a ajunge. Aceasta e motivul pentru care îl iubesc cel mai mult. Gândește-te că ești în pat și vrei să setezi temperatura ambientala mai redusă în timpul nopții. Poți face asta chiar din confortul patului, fără să fie nevoie să te mai ridici.
Chiar dacă și la cele programabile poți să setezi diverse programe, mânuirea termostatului este destul de greoaie. Având doar câteva butoane, trebuie sa faci o serie de apăsări până ajungi la ceea ce ai nevoie. Dar, ne plac lucrurile cât mai simple, care să necesite cât mai puțin efort.
Avantajele termostatelor inteligente
Dacă tot le-am lăudat atât de mult, vreau să îți prezint avantajele termostatelor smart ca să ma crezi pe cuvânt de onoare.
Confortul
Când ne gândim la termostate smart, ne gândim la confort. Termostatele inteligente sunt ușor de utilizat, au ecrane tactile și comenzi ușor de folosit. Așa cum am mai spus, la termostatele inteligente controlul temperaturii se poate face și direct de pe telefon sau tabletă. În mod clar, acest lucru generează un plus de confort. Nu trebuie sa te ridici din pat să setezi temperatura dorită. Sau poți face asta și de la distanță, înainte să ajungi acasă.
Controlul termostatului se face de pe o aplicație intuitivă și ușor de folosit. Acestea sunt conectate la wi-fi, astfel că de fiecare dată când setezi ceva pe aplicație, aceste setări se transmit prin Wi-Fi la termostat.
Ele îți oferă un control complet al sistemului de încălzire al casei. Asta înseamnă că poți controla încălzirea în funcție de mai mulți factori. Spre exemplu, poți controla încălzirea în funcție de momentul zilei, de vremea de afară sau de cine este în casă.
Eficiență
Termostatele inteligente au funcția de a vedea în timp real, consumul din casă. Funcția aceasta te poate ajuta foarte mult în gestionarea cât mai eficientă a energiei din casă. Acestea îți pot oferi și statistici legate de timpii în care consumul de energie este mai ridicat.
Mai mult de atât, de fiecare dată când pleci de acasă te poți asigura că centrala este oprită și să o pornești doar înainte de a ajunge acasă. Acest lucru îți permite în mod clar să faci economii pentru că devii mult mai responsabil în ceea ce privește energia consumată.
Cu cât este mai avansat termostatul, acesta are capacitatea de a-ți învăța chiar și programul, bazat pe rutina zilnică sau comportamentul din trecut. Poate detecta momentul când ești în drum spre casă și să ajusteze temperatura ambientală la cea potrivită. Sau pur și simplu să închidă sistemul de încălzire automat, atunci când pleci de acasă. Funcția folosită este bazată pe GPS și se numește geofencing.
Tot la capitolul eficiență, intră și capacitatea de a încălzi anumite zone ale casei sau anumite camere. Spre exemplu, o cameră în care nu stă nimeni, sau poate o cameră de depozitare. Se pot face economii și în cazul acesta, fie că nu le încălzești deloc, fie că le încălzești la o capacitate mai redusă.
Flexibilitate
Având în vedere că și cu termostatele programabile poți seta tot felul de programe legate de când să pornească căldura, cu siguranță te întrebi acum: ”Dar totuși de ce am nevoie de un termostat inteligent? Ei bine, aici intervine flexibilitatea, care este un alt avantaj de luat în considerare.
Să spunem că ai setat termostatul să pornească căldura la ora 17, deoarece știi că pe la ora aia ajungi acasă. Foarte confortabil, nimic de obiectat. Dar ce facem dacă între timp au intervenit anumite lucruri neprevăzute? Poate fi vorba de nevoia de a face niște cumpărături sau poate colegii de la muncă vor sa faceți o ieșire în oraș. Si atunci de ce să faci o risipă de energie încălzind o casă goală, când poți să controlezi termostatul de la distanță?
Prețurile termostatelor variază în funcție de ceea ce știu să facă. Cu toate că au un preț mai ridicat, cu timpul vei putea economisi prin gestionarea cât mai eficientă a energiei și vei putea observa o scădere a cheltuielilor de consum. De asemenea, vei câștiga extra control asupra nivelului de confort al casei.
Dacă te-am convins de avantajele termostatelor inteligente, citește și care sunt cele mai bune termostate inteligente pentru centrală.
Cu ce este diferit un termostat smart față de unul obișnuit?
Rolul termostatului este la fel la toate tipurile de termostat, fie că vorbim de termostate mecanice, programabile sau termostate smart. Cu toate acestea, diferența dintre un termostat smart față de unul obișnuit, este modul prin care face acest lucru dar și diferitele funcții extra pe care la are.
Control de pe telefon sau de pe tabletă
Termostatul smart poate fi programat dupa ore ca orice alt termostat programabil. Cu toate astea, este mult mai plăcut să îl controlezi de pe telefon, comparativ cu un termostat clasic cu trei butoane si un ecran minuscul. Cu toții am avut sau încă avem astfel de termostate și știm cât de enervant este să apeși de „n” ori pe toate butoanele până ajungi la rezultatul dorit.
Pe lângă asta, să nu uităm de confort. Una este să controlezi termostatul din pat sau pur și simplu din camera în care ești și alta e să te duci până acolo să îl butonezi.
Eu sunt o persoană foarte friguroasă. Termostatele astea smart sunt fericirea mea. Pentru mine este minunat să ma trezesc dimineața direct în căldură, fără să mai stau zgribulită pană se încălzește casa. Să nu mai spun cât de confortabil este să pornesc centrala până să ajung acasă și să intru direct la căldură. Mă declar îndrăgostită de aceste dispozitive și sigur vei fi și tu.
Cu toate că există și termostate normale care pot fi programabile, sigur te gândești de ce ai mai avea nevoie totuși de unul smart. Ei bine, este un avantaj la care probabil că nu te-ai gândit.
Tu știi cel mai bine care este programul tău zi de zi. Știi bine la ce ora te trezești, la ce ora vii acasă și tot așa. Cu toate astea, trebuie să fim sinceri că uneori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.
Nu cred că refuzi așa ușor o ieșire în oraș cu prietenii după muncă, sau pur și simplu îți dai seama că ai de rezolvat niște probleme. Așa că de ce să meargă centrala încontinuu când doar cu un click de pe telefon o poți opri? Când te afli în drum spre casă poți să pornești din nou căldura și să te bucuri de tot confortul.
Control complet al sistemului de încălzire
Cu ajutorul unui termostat smart, vei avea un control complet al sistemului de încălzire, de climatizare sau de ventilație. Mă refer aici la faptul că vei putea controla temperatura casei în funcție de momentul zilei, vremea de afară sau cine este în casă.
Termostatele smart cele mai performante au chiar și abilitatea de a-ți învăța preferințele. Astfel, termostatul va adapta temperatura în mod automat în funcție de preferințele tale pe care le-a învățat în timp.
Există termostate smart care folosesc funcția de geofencing. Geofencing este un serviciu ce se foloșeste de locația ta și care are rolul de a activa o acțiune. În cazul acesta, în momentul în care ești aproape de casă, termostatul smart va porni căldura în casă. Pare de modul SF dar este o realitate.
Consumul energiei în timp real
Termostatele smart îți oferă prin intermediul aplicației, consumul real al energiei pe care îl ai. Prin astfel de grafice, vei știi dacă va fi nevoie să faci anumite ajustări pentru a mai reduce consumul de energie. Într-un fel te va face mai responsabil în ceea ce privește risipirea energiei. Făcând consumul energiei să fie mai eficient, este clar că în timp vei câștiga la factura de gaz.
Eficiența
Eficiența este un alt avantaj pe care îl ai dacă alegi un termostat smart. Pe lângă faptul că poți porni și opri căldura în mod eficient oricând vrei tu, mai sunt anumite lucruri de luat în calcul. Există anumite termostate care au senzori de temperatură încorporați și care au rolul de a măsura temperatura dintr-o cameră sau o zonă specifică. Astfel, se va încălzi camera sau zona respectivă reducând punctele calde sau reci din casă.
Acestea fiind spuse chiar sunt curioasă dacă am reușit să te conving de avantajele alegerii unui termostat smart. Diferențele între un termostat obișnuit și unui smart sunt numeroase. Acestea sunt menite să îți facă viața mult mai ușoară și în plus de asta sunt și eco-friendly prin eficiența de care dau dovadă.