cele mai bune termostate inteligente pentru centrală
Acasa » Ghiduri » Cele mai bune termostate inteligente pentru centrală

Cele mai bune termostate inteligente pentru centrală

de Andrea Raduly
6 min.

Atunci când vine vorba de o casă inteligentă, pe lângă un sistem de iluminat inteligent, trebuie să luăm în calcul și încălzirea sau răcirea casei. De aceea, vreau să îți recomandăm cele mai bune termostate inteligente pentru centrală. Spre bucuria noastră oferta pe piață este foarte ridicată, dar uneori procesul de alegere poate să fie obositor.

Un termostat inteligent este un termostat care poate fi controlat de la distanță de pe telefon sau tabletă. Astfel că, dacă ești în drum spre casă și afară este frig de crapă pietrele, ai posibilitatea de a da drumul la căldura și a ajunge într-o casă cu un ambient plăcut.

Dar care este oare cel mai bun și cum îl alegem pe cel potrivit?

Care este cel mai bun termostat inteligent?

Comenzile de bază pe care le poți face cu un termostat inteligent sunt: creșterea și reducerea căldurii și programarea lui pe zile. Totodată, cele mai bune din ele pot fi controlate de la distanță, la un simplu click pe telefon. Cele mai bune termostate inteligente au ajuns deja la un alt nivel de confort pe care îl pot oferi. Unele au capacitatea de a-ți învăța efectiv comportamentul.

Îți urmărește tendințele de încălzire de-a lungul timpului și crează un program de încălzire în funcție de faptul că ești acasă sau ești plecat și ce temperatură preferi în momentele acelea.

Termostatul inteligent știe cât timp durează pentru ca locuința ta să ajungă la temperatura dorită. Dacă la o anumită oră din zi, îți dorești o temperatură exactă, acesta se va pregăti în prealabil să atingă acea temperatură.

O altă caracteristică importantă pentru un termostat smart este memorarea setărilor în cazul unei pene de curent. Astfel că dupa stabilizare, acesta își va relua activitatea.

La unele termostate mai întâlnim și două programe chiar utile: Detectare fereastră deschisă și Protecție la înghet. Primul program oprește automat încălzirea dacă detectează o scădere bruscă a temperaturii. Cea de-a doua menține temperatura la o valoare predefinită. Acesta este foarte potrivit pentru momentele în care lipsești mai mult de acasă și nu vrei ca temperatura casei să scadă foarte mult.

cum alegem cel mai bun termostat inteligent

Cum alegem cel mai bun termostat inteligent?

Dacă nu ești sigur la ceea ce ar trebuie să te uiți pentru alegerea celui mai bun termostat inteligent, te sfătuim să fii atent la câteva criterii foarte simple.

Control de la distanță

La un preț mai mic, găsim pe piață termostatele programabile. Dacă ai un program fix pe care îl respecți mereu, te poți baza pe programarea termostatul așa cum îți dorești.

Dar vezi tu? Socoteala din târg nu e niciodată ca acasă și pot interveni diverse lucruri. Având în vedere acest lucru, noi recomandăm să alegi un termostat care sa poată fi controlat de la distanță. Vei avea acces la o aplicație pe telefon de pe care vei putea face toate ajustările.

În plus de asta, lenea e cucoană mare (astăzi vad că o țin numai în proverbe) și parca nu te-ai da jos din pat să schimbi temperatură din casă, nu? Uite și asta este un alt motiv pe care să îl iei în considerare.

control vocal termostat

Compatibilitate Google Home, Amazon Alexa sau Homekit

Dacă îți dorești într-adevar un termostat smart atunci cu siguranță îți vei dori și compatibilitate cu aceste sisteme smart pentru a le putea controla și vocal.

Deci, când ești în căutarea termostatului ai grijă să aibă inscripționat acest lucru.

În plus de asta, vei integra termostatul și restul dispozitivelor smart într-o singură aplicație, de unde poți face tot felul de automatizări.

Un exemplu de automatizare pe care o poți include zi de zi ar fi să îl pui pe Google Assistant sau pe Alexa ca în momentul în care îți sună alarma, să pornească și centrala la o temperatură predefinită.

Capacitatea de învățare

Capacitatea de învățare este un alt criteriu interesant. Cele mai bune termostate inteligente pentru centrală au capacitatea minunată de a-ți învață rutina și temperaturile preferate de tine. Astfel, el se va programa, în consecință.

Controlul căldurii în funcție de locație (Geofencing)

Geofencing este o tehnologie prezentă în termostatele mai avansate. Tehnologia folosește locația telefonului tău și știe dacă ești aproape de casă sau tocmai ce ai ieșit pe ușă. Se folosește de un perimetru virtual și în funcție de locația telefonului, știe dacă ai intrat sau ai ieșit de acolo.

Cunoscând aceste lucruri, termostatul inteligent va seta temperatura în așa fel încât să fie foarte eficient și confortabil.

Când ești plecat economisește energie, iar când ești aproape, se asigură că găsești temperatura potrivită. Cu toate că există persoane care sunt susceptibile la astfel de lucruri, există și oameni care sunt absolut încântați. Printre aceștia ne numărăm și noi pentru că totul este mai simplu ca oricând.

Compatibilitate sistem de încălzire

Acesta este un alt aspect la care sa fii atent pentru nu cumpara un termostat inutil. Nu toate termostatele smart sunt compatibile cu toate sistemele de încălzire. Așadar, trebuie să fii atent daca sunt compatibile cu tipul tău de sistem fie că vorbim de centrale pe gaz, pe combustibil sau prin pardoseală.

Rapoarte lunare

Cele mai bune termostate oferă chiar și aceasta funcție de monitorizare a consumului. Ele creaza rapoarte personalizate de economie la energie. Așa vei afla graficele consumului de energie și vei știi ce schimbări poți face pentru o economisire mai eficientă.

Vei afla astfel de câte ori pornește centrala și cât timp îi ia să ajungă la temperatura setată.

Unde este recomandat să pui termostatul?

Ca și idee principală, termostatul trebuie poziționat într-un loc sigur, ferit de variațiile de căldură. Un loc unde nu trebuie să îl pui este la ferestre deoarece deschiderea acestora poate influența temperatura resimțită de termostat. Totodată nu trebuie poziționat în bătaia soarelui sau în baie, unde sunt temperaturi mai ridicate. De asemenea, nici în apropierea caloriferele nu este benefic.

Termostatul va resimți o temperatură mai ridicată și astfel vei sta într-o casă rece.

Termostatele inteligente sunt dispozitive de nelipsit din orice casă inteligentă. Ele variază foarte mult în ceea ce privește prețul acestora dar și funcțiile pe care le oferă. Să alegi cel mai bun termostat inteligent pentru centrală nu este ușor dar aduce garantat beneficii serioase.

Citește și: Ce este un termostat inteligent?

Întrebări și răspunsuri

  • Ce poate face un termostat cu control prin internet?
  • Un termostat cu control prin internet este un termostat care poate fi controlat de la distanță, direct de pe telefon sau tabletă, prin intermediul unei aplicații.
  • Ce este un termostat wireless smart?
  • Un termostat wireless smart îți permite să controlezi temperatura din casă folosind telefonul sau orice dispozitiv inteligent printr-o conexiune wireless la internet.
  • Pot controla vocal termostatul?
  • Da, atâta timp cât termostatul are compatibilitate cu sisteme smart precum: Google Home, Amazon Alexa sau Homekit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *