cele mai bune becuri ZigBee
Acasa » Ghiduri » Cele mai bune becuri ZigBee

Cele mai bune becuri ZigBee

de Andrea Raduly
4 min.

Dacă ne gândim la termenul ZigBee, prima oară ne vine în minte, stabilitate și conectivitate rapidă. Dacă și tu ești interesat de acest subiect, vreau să îți prezint importanța acestui protocol cât și cele mai bune becuri ZigBee.

O casă inteligentă ideală, este atunci când toate dispozitivele smart comunică între ele în mod eficient. Este vorba despre nu a fi nevoit să acționezi fiecare dispozitiv în parte. Dar, având în vedere atâtea produse diferite pe piață, a fost nevoie de un limbaj comun al tuturor. Aici a intervenit ZigBee.

ce este zigbee

Ce este ZigBee?

ZigBee este un protocol de comunicare foarte important în ceea ce privește domeniul smart home. ZigBee este o alternativă pentru Bluetooth și Wi-Fi și nu folosește conectarea ”point to point” precum acestea. O componentă cheie a acestui protocol este abilitatea de a suporta o rețea de tip mesh (plasă).

O rețea de tip mesh este un sistem care permite fiecărui dispozitiv să comunice cu următorul și așa mai departe. Din acest motiv, toate dispozitivele conectate în cadrul rețelei, comunică eficient între ele.

Această capacitatea înseamnă că poate crește raza de transmisie a datelor și poate oferi o stabilitate mai mare. În plus de asta, dacă unul din dispozitivele tale eșuează, celelalte vor funcționa fără întrerupere.

Protocolul ZigBee poate conecta până la 65.000 de dispozitive. Este clar că nu vei avea niciodată nevoie de atâtea, dar este plăcut să știi că nu ești limitat.

Citește și: Ce este ZigBee?

Cele mai bune becuri ZigBee

La un simplu research pe internet, vei observa că dacă îți dorești să îți achiziționezi niște becuri smart, cele mai multe dintre acestea se folosesc de Wi-Fi. Cu toate astea, în momentul în care numărul dispozitivelor smart din casa ta vor crește, vei recunoaște necesitatea tehnologiei ZigBee.

Producătorii care se folosesc această tehnologie, se bazează pe ea pentru că este o tehnologie de putere redusă și fiabilă pentru un sistem de iluminat inteligent. Partea bună este că toate noile îmbunătățiri sau funcții sunt adăugate încontinuu sistemului.

Toate becurile Zigbee necesită implicarea în ecuație a unui hub compatibil Zigbee. Hub-ul sau gateway-ul se asigură că, comenzile sunt transmise către toate dispozitivele corecte. Hub-ul este un intermediar între dispozitive și Wi-Fi.

Citește și: Ce este un hub inteligent?

avantajele becurilor zigbee

Avantajele celor mai bune becuri Zigbee

Stabilitate

Unul dintre avantajele importante ale acestei tehnologii este stabilitatea. Acest lucru este dat de faptul că dacă unul dintre dispozitivele conectate în cadrul rețelei va ceda, restul vor funcționa în continuare.

În comparație cu alte tehnologii precum Wi-Fi sau Bluetooth unde există posibilitatea de a-și pierde conexiunea dacă sunt în afara razei de acoperire, la ZigBee nu se întâmplă acest lucru. Dispozitivele conectate în rețeaua mesh transmit în mod repetat semnale.

Consum redus de energie

Consumul mic de energie este un al avantaj care a stat la baza dezvoltării acestei tehnologii.

Conectivitate ridicată

Dacă ești în punctul în care deja ai multe dispozitive smart în casă, s-ar putea ca Wi-Fi să fie suprasolicitat și să nu mai existe o rată de răspuns foarte ridicată. În cazul tehnologiei Zigbee, becurile se conectează la hub și nu direct la Wi-Fi.

Becurile inteligente au nevoia de a se conecta la internet pentru a primi comenzile din aplicație. În schimb, dacă becul tău inteligent este la o distanță mare de router, atunci pot exista probleme de răspuns din cauza semnalului slab.

Datorită rețelei de tip plasă, becurile zigbee vor avea întotdeauna o conexiune wireless puternică.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *