Configurare dispozitive incompatibile în Apple HomeKit
Acasa » Tutoriale » Configurare dispozitive incompatibile în Apple HomeKit

Configurare dispozitive incompatibile în Apple HomeKit

de Andrei Russo
5 min.

Cu toții știm că Apple este foarte exigent de fel. HomeKit nu face excepție, dispozitivele inteligente trebuie să fie compatibile în mod specific cu sistemul Apple. Dar am găsit o metodă de configurare dispozitive incompatibile în Apple HomeKit pe care aș vrea să o împart cu voi.

Înainte de a intra în pâine, trebuie să știți că această metodă presupune crearea unui server local. Puteți instala acest server pe aproape orice sistem de operare: Windows, macOS, Linux, chiar și Raspberry.

Ce este Home Assistant?

Home Assistant este o platformă open source dedicată caselor inteligente. Aceasta este foarte puternică, comparat cu ce ne poate oferi orice altă aplicație de pe piață.

Citește și: Instalare și configurare Home Assistant pe Raspberry Pi

De ce este Home Assistant așa puternic?

Foarte simplu, fiind open source, oricine poate contribui. Astfel, oamenii pasionați pot împărtăși și distribui între ei noi funcționalități. Majoritatea dispozitivelor inteligente pot fi accesate cu ajutorul API-urilor oferite de producător.

Un exemplu poate fi aplicația Tuya sau Smart Life. Accesoriile configurate în aceste aplicații, pot fi controlate cu ajutorul unui API oferit chiar de Tuya și Smart Life.

De ce este acest lucru important? Pentru că Home Assistant fix asta face, folosindu-se de API-urile private, controlează dispozitivele dintr-o altă interfață.

Configurare dispozitive incompatibile cu Home Assistant

În primul rând, pentru a putea face acest lucru aveți nevoie de un server Home Assistant local. Acest server poate rula pe un PC/laptop sau un Raspberry Pi. Eu am ales să îl instalez pe un Raspberry Pi pentru ca acesta să fie disponibil oricând.

1. Adaugă integrarea pentru Tuya în Home Assistant

Navighează la Configuration -> Integrations -> Add Integration

adaugă integrare în Home Assistant

În pop-ul deschis, scrie Tuya și dă click pe rândul găsit

căutare Tuya în Home Assistant

2. Autentifică-te cu email-ul și parola folosită în aplicația Tuya

Dacă sunteți în România, country code-ul este 40. Dacă sunteți într-o altă țară va trebui să găsiți codul țării în care vă aflați. În general acest cod este același cu prefixul telefonic național.

Nu uitați să selectați aplicația Tuya din ultimul dropdown. Dacă folosiți Smart Life, selectați-o pe aceea.

3. Configurare dispozitive Tuya în Home Assistant

În acest moment vor apărea toate dispozitivele conectate în aplicația Tuya. Puteți selecta locația ficăruia folosindu-vă de dropdown-ul ”Area”.

configurare dispozitive Tuya în Home Assistant

În acest moment, toate dispozitivele din aplicația Tuya sau Smart Life vor apărea în interfața principală a Home Assistant.


Configurare integrare HomeKit în Home Assistant

Din moment ce deja avem toate dispozitivele din Tuya în Home Assistant, putem creea bridge-ul pentru HomeKit. Practic, transformăm instața noastră Home Assistant într-un Hub Inteligent. Astfel, Home Assistant va traduce informațiile din aplicația Tuya/Smart Life pentru HomeKit și vice-versa.

1. Navighează în meniul Integrări

Configuration -> Integrations -> Add Integration

adaugă integrare în Home Assistant

2. Caută HomeKit și instalează-l

instalare HomeKit Bridge în Home Assistant

3. După ce instalarea este gata, vei primi o notificare în partea stângă jos

Deschide notificarea și scanează codul QR cu iPhone-ul sau iPad-ul tău.

cod QR HomeKit în Home Assistant

În cazul în care nu poți scana codul, poți folosi codul numeric de deasupra codului QR. În continuare vom finaliza configurările pe iPad-ul sau iPhone-ul nostru.

Configurare dispozitive incompatibile în Apple HomeKit cu Home Assistant

Următorul pas este configurare dispozitive incompatibile în Apple HomeKit cu ajutorul Home Assistant. În momentul acesta putem acționa toate aceste dispozitive în Home Assistant și le putem controla atât din interfața web, cât și din aplicațiile Home Assistant pentru iOS sau Android.

1. Deschideți HomeKit pe iPhone sau iPad

Selectați Add accesory și scanați codul QR, apoi apăsați Add to Home

Adăugare Home Assistant bridge în HomeKit

În continuare este posibil să primiți o notificare precum acest dispozitiv nu este certificat Apple. Apăsați Add anyway.

2. Selectați locația HomeKit bridge-ului

În cazul meu, raspberry-ul pe care am instalat Home Assistant este în sufragerie.

Locație Home Assistant Bridge în HomeKit

3. Adăugați un nume bridge-ului

Eu am folosit simplu, Home Assistant pentru că nu mai am alte bridge-uri și îmi este ușor să o identific.

adăugare nume HomeKit Bridge

După cum vedeți, dispozitivele configurate în aplicația Tuya sunt deja prezente în Apple HomeKit. În continuare veți trece prin fiecare și va trebui să selectați locul fiecărui dispozitiv.

Asta este tot, ori de câte ori adăugați dispozitive în aplicația Tuya sau SmartLife, acestea vor apărea automat și în Home Assistant. Tot ce rămâne de făcut este o configurare dispozitive incompatibile în Apple HomeKit de bază.

Toate dispozitivele adăugate rămân salvate și în Tuya sau SmartLife cât și în Google Home. Pot fi controlate din oricare din aceste aplicații fără nici o problemă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *