Eroare instalare aplicații pe Chromecast și Android TV
Acasa » Tutoriale » Eroare instalare aplicații pe Chromecast și Android TV

Eroare instalare aplicații pe Chromecast și Android TV

de Andrei Russo
5 min.

Chromecast cu Google TV a început să devină tot mai popular și în România. Dar o dată cu popularitatea au început să apară și problemele. Una din cele mai comune probleme este că nu poți instala aplicații noi pe Chromecast.

Cea mai comună eroare când încerci să instalezi o aplicație din magazinul Play pe Chromecast cu Google TV este „Can’t install this application right now”. Uneori poți primi o eroare mai descriptivă și mai ușor de înțeles, cum ar fi: „Insufficient storage”.

Rezolvare eroare instalare aplicații pe Chromecast și Android TV

După cum deja bănuiești, această eroare apare din cauza lipsei spațiului de pe Chromecast sau Android TV. Dar uneori nu are sens, cum nu a avut nici în cazul meu. Practic eu aveam instalat doar două aplicații terțe pe Chromecast (Netflix și Plex).

În cazul acesta, aveam 3.4/4GB de stocare liberi și cu toate acestea nu puteam instala nimic. Problema fiind localizată în memoria cache.

Note icon
Cache-ul este un spațiu de stocare rezervat de sistem pentru a stoca fișiere temporare. Unele aplicații nu acceptă ștergerea automată a acestor fișiere, iar acestea continuă să ocupe spațiu inutil.

Cum ștergi memoria cache pe Chromecast sau Android TV?

Această metodă funcționează aproape de fiecare dată când primești eroarea „Can’t install this application right now” (Aplicația nu poate fi instalată în acest moment). Chiar dacă eroarea este diferită, este o bună practică să ștergi cache-ul înainte de a încerca orice altceva.

Pentru început intră în Setări (Settings) din partea dreaptă sus a ecranului:

În setări va trebui să navighezi la 1. Stocare (Storage), iar apoi 2. Eliberează spațiu (Free up storage):

Ultimul pas este ștergerea efectivă a memoriei cache apăsând butonul Șterge cache (Clear cache):

După cum vezi, deși aveam doar 101MB de fișiere temporare instalate. Dar probabil în spate erau ceva mai multe fișiere neluate în calcul. Aplicația pe care încercam să o instalez avea mai mult de 101MB și a fost instalată cu succes după ștergerea memoriei cache.

Cum să eliberezi mai mult spațiu pe Chromecast sau Android TV?

În cazul în care ai șters memoria cache și tot nu poți instala aplicația dorită pe Chromecast sau Android TV, mai avem un as în mânecă. Din păcate nu este o metodă care să îmi placă foarte mult, dar își face treaba în caz de urgență.

Din păcate atât Chromecast-ul cât și TV-urile care au sistemul de operare Android TV au un spațiu de stocare limitat și de obicei este foarte mic(4-8GB). De cele mai multe ori, acestea nu au posibilitatea de a extinde capacitatea de stocare ca în cazul telefoanelor. Deși se poate face și asta, dar vom discuta ceva mai târziu cum se poate face.

Singura posibilitate aici este să dezinstalăm din aplicațiile pe care nu le mai folosim, sau pe care nu le-am folosit niciodată. Acest lucru se face foarte ușor, urmând pașii din pasul anterior, dar la ultimul pas selectează Dezinstalează aplicații (Uninstall apps)

Cel mai probabil vei avea câteva aplicații preinstalate pe care nu le folosești. Am fost uimit să descopăr că aveam vreo 7-8 aplicații de streaming instalate pe care nu le-am deschis niciodată.

Extindere spațiu de stocare pe Chromecast și Android TV

După cum menționasem ceva mai sus, putem extinde spațiul de stocare atât pe noul Chromecast cu Google TV cât și pe TV-urile cu Android TV (cum ar fi Philips). Indiferent de caz, vei avea nevoie de un mediu de stocare extern.

Când spun mediu de stocare extern, mă refer la oricare din variantele de mai jos:

Dacă vrei să mărești capacitatea de stocare a TV-ului este foarte simplu. Ai nevoie doar de un mediu de stocare extern compatibil USB pe care îl conectezi în portul USB al TV-ului. Atât, nu ai nevoie de nici un alt artificiu.

În cazul noului Chromecast vei avea neapărat nevoie și de un Hub USB Type C (click pe link pentru a vedea modelele disponibile). Prin intermediul acestuia va fi alimentat Chromecast-ul, iar în porturile USB vei putea conecta un HDD extern sau chiar un card SD sau microSD.

Nu recomand să cumperi cel mai ieftin hub pe care îl găsești, acesta va fi destul de solicitat și sunt de părere că mai bine dau 50 de lei în plus acum, decât să cumpăr câte unul la fiecare câteva luni.

Eu folosesc unul de la Verbatim cu două porturi USB type A, unul type C și unul HDMI, care a costat vreo 150 lei. Inițial fusese cumpărat pentru un laptop, dar l-am pensionat după un an de folosire intensă și l-am montat la Chromecast. Găsești și alte variante care au cititoare de carduri și alte posibilități aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *