Acasa » Ghiduri » La ce ajută un profil de aluminiu pentru banda LED

La ce ajută un profil de aluminiu pentru banda LED

de Andrei Russo
6 min.

Banda LED este unul dintre cele mai comune corpuri de iluminat, însă majoritatea sunt montate nu neapărat corect. Asta duce la o iluminare de slabă calitate și de multe ori deranjantă. Toate aceste probleme pot fi rezolvate foarte ușor de un profil pentru banda LED.

Ce este un profil de aluminiu pentru banda LED?

Profilul de aluminiu pentru banda LED este practic un suport în care se montează banda LED. Acesta poate avea mai multe tipuri de secțiuni (sau forme) pentru a se potrivi cât mai bine în locul în care va fi montat.

Secțiunea profilului pentru banda LED se alege în funcție de mai mulți factori, iar cele mai comune sunt profilele cu secțiune pătrată/dreptunghiulară și profilele de colț. Cele cu secțiune dreptunghiulară emițând lumina perpedincular cu poziția în care au fost montate, iar cele de colț emit lumina la 45°.

Cele mai multe profile de aluminiu pentru banda LED vin cu un dispersor. Acest dispersor nu este altceva decât o fâșie de plastic alb opac care acoperă banda LED montată în interiorul profilului. Astfel, lumina emisă de banda LED va fi dispersată uniform și nu va fi deranjantă.

Profile de aluminiu pentru banda LED, de la stânga la dreapta:
profil de colț curbat 45°, profil drept 90°, profil drept încastrat

De exemplu, dacă vrei să montezi banda LED deasupra blatului de la bucătărie, ideal ar fi ca lumina să nu fie direcționată în jos, ci la 45°. Dar dacă banda LED va fi montată pe tavan, sau în jurul unei rame, lumina ar trebui să fie perpendiculară.

Tipuri de profiluri pentru banda LED și montajul acestora

Forma profilului este foarte importantă în funcție de nevoile fiecăruia. Dar e bine să știi că există două tipuri de profiluri: aparente și încastrate.

Este destul de simplu de ales tipul profilului pentru banda LED. Dacă vrei să adaugi o benzi LED într-o casă care se află în construcție, cea mai bună variantă este profilul încastrat. Acesta necesitând un șanț în care să fie îngropată.

În schimb, dacă vrei să adaugi o bandă LED într-un loc în care nu îți permite să spargi sau tai din material, profilul de aluminiu aparent este alegerea optimă.

Indiferent de varianta aleasă, banda LED se va monta în același mod. În loc să o lipești direct pe locul în care urmează să fie montată, o vei lipi în interiorul profilului, direct pe aluminiu.

Deși varianta încastrată arată mai bine, de cele mai multe ori se va folosi cea aparentă. Iar ăsta chiar nu este un lucru rău. Montajul se face foarte ușor cu ajutorul unor cleme care se prind în perete sau mobilier cu ajutorul unor șuruburi. În timpul montajului benzii LED smart WiZ mi-a luat 2 minute să montez profilul cu tot cu bandă.

Cum ajută un profil de aluminiu banda LED?

Aș vrea să îți prezint cele două avantaje majore ale utilizării unui profil de aluminiu pentru banda LED. Primul avantaj fiind cel estetic, care este destul de important pentru toată lumea. Evident că un asemenea profil va arăta mai bine decât o bandă LED lipită (probabil și ușor strâmb) pe o piesă de mobilier sau perete.

Dispersorul ajută foarte mult ca lumina emisă să fie mai plăcută, iar veșnica problemă cu LED-urile puternice nu va mai exista. Acest lucru este valabil pentru orice tip de bandă LED, cu lumină albă sau colorată.

Note icon
Dacă folosești un astfel de profil, vei uita de lipiciul de slabă calitate de pe banda LED. Acesta face priză foarte bună în interiorul profilului de aluminu. Iar dacă se va dezlipi vreo dată, va rămâne în interiorul profilului și nici nu îți vei da seama că nu e perfect lipită.

Al doilea avantaj, despre care eu simt că nu se vorbește destul, este unul de natură tehnică. În caz că nu știai, un factor important al duratei de viață a benzii LED este temperatura la care aceasta funcționează.

Fiind un corp de iluminat prin care, evident, trece curent electric, banda LED se va încălzi în timpul funcționării. Cu cât banda stă aprinsă mai mult timp, cu atât aceasta se va încălzi mai tare. Căldura generată depinde de foarte mulți factori, cum ar fi: puterea alimentatorului, lungimea benzii LED, tipul LED-urilor folosite, distanța dintre acestea, și multe altele.

Și, ca să nu mă mai lungesc, profilul de aluminiul va menține banda la o temperatură scăzută pentru o perioadă mult mai lungă de timp. Astfel, durata de viață a unei benzi LED poate crește chiar și de 10 ori. Mai ales dacă aceasta este montată sub un corp de mobilier sau pe tavan, căldura emisă ridicându-se și încălzind și mai tare banda LED.

Profil de aluminiu pentru banda LED montat sub pat

De unde cumperi și cât costă un profil pentru banda LED?

După ce te-ai hotărât unde vrei să montezi banda LED și ai ales tipul profilului de aluminu, poți pleca liniștit la cumpărături. Îți recomand să măsori de două ori și să tai o dată. De obicei aceste profiluri au o lungime de 2 metri și există accesorii pentru a le prelungi sau chiar schimba direcția cu ajutorul unor colțare.

Dacă va fi nevoie să tai dintr-un profil de aluminiu pentru banda LED, folosește un bomfaier sau un dremel și nu te grăbi. Principalul material fiind aluminiul, iar grosimea materialului este de doar 1-2mm, tăirea poate fi dificilă. Înarmează-te cu răbdare și nu te frustra în timpul procesului. Până la urmă, va dura maxim 5 minute să obții o tăietură perfectă.

Profilurile de aluminiu intră în categoria bricolajului, astfel, le poți găsi la aproape orice magazin de bricolaj. Eu cel mai des le cumpăr din Dedeman, dar se găsesc și în alte magazine de genul. Iar dacă ești o persoană mai comodă, le poți cumpăra chiar de pe eMAG.

Prețurile sunt destul de mici pentru avantajele oferite. Un profil de 2 metri costând undeva la 20 de lei și de obicei vine cu toate accesoriile necesare. Deși este un cost în plus, eu cred că utilizarea profilelor de aluminiu pentru benzile LED ar trebui să fie obligatorii și îți recomand măcar să încerci dacă nu ai făcut-o deja.

Deschide oferta eMAG de profile de aluminiu pentru benzi LED

Întrebări și răspunsuri

  • La ce ajută un profil de aluminiu pentru banda LED?
  • Un profil de aluminiu pentru banda LED dispersează lumina uniform și face ca banda LED să aibă un aspect mai plăcut.
  • Pot monta un profil pentru banda LED oriunde?
  • Da, cred că sunt destul de puține locuri în care aceste profiluri nu pot fi montate. Montajul simplist îți permite să le atașezi de orice material din casa ta smart.
  • Cum verific compatibilitatea benzilor LED cu profilul de aluminu?
  • Sunt două dimensiuni importante în alegerea benzii LED: lungimea și lățimea benzii LED. Asigură-te că profilul permite lățimea benzii LED (în general 1cm) și că ai cumpărat o lungime suficientă pentru nevoile tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *