Acasa » Recenzii » Review bandă LED Smart WiZ Connected

Review bandă LED Smart WiZ Connected

rating starrating starrating starrating starrating star
de Andrei Russo
12 min.

Benzile led sunt foarte populare în casele noastre. Le folosim peste tot, fie că suntem gameri înrăiți sau cinefili, cu toții avem o bandă led undeva. Dar casa ta inteligentă merită mai mult decât o bandă LED mediocră. În acest review al benzii LED smart de la WiZ Connected vă voi prezenta cum se comportă aceasta.

Păreri bandă led inteligentă WiZ Connected

Înainte să îți spun ce cred despre această bandă LED smart, aș vrea să menționez că noi am montat-o în bucătărie, deaspura blatului. Înainte aveam aici o altă bandă LED cu telecomandă de la LiDL, care era decentă dar nu foarte luminoasă.

Am ales această variantă din mai multe motive, cel mai important fiind puterea iluminatului, având o luminozitate de 1600lm per 2m, adică aproape dublu față de orice altă bandă LED din aceeași gamă de preț. Fiind o bandă WiFi, nu ai nevoie de nici un hub smart sau accesoriu separat.

Pentru cei ce încă nu știu, WiZ Connected un sub-brand Philips, iar produsele lor par să se apropie destul de mult de calitatea Philips Hue. Asta m-a bucurat foarte mult pentru că, psihologic, îmi oferă o siguranță a lucrului făcut bine.

Controlul se poate face prin aplicația WiZ de pe telefonul tău Android sau iOS, dar ai și posibilitatea să achiziționezi o telecomandă separat. Dar despre asta, împreună cu restul informațiilor despre banda LED vom discuta amănunțit în cele ce urmează.

Bandă LED inteligentă WiZ
Bandă LED inteligentă WiZ

Una dintre cele mai bune benzi LED inteligente cu un raport calitate preț excelent. Cea mai bună putere de iluminare pentru această categorie de preț

Ambajal și conținut pachet

Dacă este ceva de care mă plâng constant când deschid cutia unui produs sunt manualele informative aruncate acolo de parcă nu ar trebui nici să le citești. Îmi dau seama că din vina noastră, a consumatorilor s-a ajuns aici, însă d.p.m.d.v. este complet greșit.

Cutia este din carton, găsim toate informațiile necesare pe partea din față și spate a cutiei. De pe partea frontală a cutiei aflăm că această bandă LED este compatibilă cu Google Assistant, Alexa și Siri Shortcuts.

Conținut cutie bandă LED inteligentă WiZ Connected

În cutie găsim două manuale (unul de instrucțiuni și unul pentru garanție) și un Quick Start Guide care este în orice limbă posibilă, mai puțin limba Română. Deși manualele au fost aruncate acolo, banda LED, controller-ul și adaptorul de rețea sunt super bine împachetate.

Banda LED este prinsă cu niște bandă de hârtie care se dezlipește super ușor. Controller-ul are și el aplicat două bucăți de bandă dublu adezivă pe spate, astfel îl poți lipi într-un loc în care nu va fi niciodată văzut de nimeni.

Note icon
Sfat: pentru a monta mai ușor banda LED (indiferent de model), îți recomand să o întinzi pe o suprafață dreaptă pentru aproximativ o oră înainte de a o monta. Astfel nu vei mai avea probleme cu valurile provenite de la rularea acesteia.

Instalare și configurare bandă LED smart WiZ

În funcție de locul în care va fi instalată banda, există diverse lucruri la care ar trebui să fii atent. Acestea sunt bune practici când vine vorba de orice bandă LED, nu doar aceasta de la WiZ.

Asigură-te că suprafața unde vei lipi banda LED este curată și degresată. Eu de obicei folosesc alcool izopropilic sau acetonă împreună cu bețișoare de urechi sau o cârpă fină pentru a curăța foarte bine locul în care voi lipi banda.

În cazul în care banda LED va fi montată cu LED-urile în jos, mereu aleg să folosesc un profil de aluminiu în care voi monta banda. Aceste profiluri se găsesc în general la magazinele de bricolaj și costă 10-50 lei, în funcție de lungime și tipul profilului.

Pentru blatul de la bucătărie am folosit un profil de colț de 2050mm pe care îl poți găsi aici. Montajul propriu zis se face cu ajutorul a trei cleme de fixare (care vin împreună cu profilul), iar profilul se montează în aceste cleme. Ai nevoie doar de o șurubelniță și un creion pentru a marca unde vor fi montate.

Am ales varianta acestui profil pentru că acesta are și dispersor, care face lumina emisă de LED-urile benzii inteligente să fie și mai plăcută. Asta pe lângă avantajul evident de răcire a benzii led, dar și aspectul mult mai plăcut.

Note icon
Din păcate majoritatea dispozitivelor inteligente sunt compatibile doar cu rețelele WiFi de 2.4GHz. Nu trebuie să îți faci probleme cu privire la acest lucru decât dacă ai o singură rețea WiFi și aceea este de 5GHz. Totuși, majoritatea routerelor wireless de 5GHz, creează de obicei două rețele cu același nume – una pentrh 2.4GHz, cealaltă de 5GHz.

Instalarea fizică a benzii LED WiZ

Deși instalarea fizică a benzii pare destul de simplă și impune conectarea benzii la controller și controller-ul la adaptorul de rețea, se pare că unele persoane au avut unele probleme cu această procedură. De aceea aleg să explic puțin mai pe larg cum se instalează corect banda LED WiZ.

Întradevăr, schema de montare poate fi ușor contraintuitivă. Spun asta pentru că mufa controller-ului are o săgeată care indică polaritatea (plus +) benzii, dar pe verso. S-ar putea ca următoarele iterații să nu mai aibe această problemă, dar până atunci poți vedea despre ce vorbesc în următoarele două imagini.

Polaritatea benzii LED smart WiZ
Schema de motaj și alimentare
Sursa: Manual de instalare bandă LED WiZ Connected
Note icon
Atenția! Conectarea greșită a acestei mufe poate duce la accidente și arderea benzii LED.

Am ținut neapărat să menționez asta pentru că am văzut o grămadă de comentarii cu privire la această problemă. Majoritatea oamenilor aveau aceeași problemă, conectau aceste două mufe invers, astfel banda lor led se ardea și nu se mai putea face nimic.

Cum configurezi banda LED smart WiZ în aplicația WiZ Connected?

Sincer, în căutările noastre inițiale nici măcar nu am luat în calcul această bandă LED inteligentă WiZ. Asta pentru că nu poate fi configurată în aplicația Tuya sau Smart Life și nu aș fi vrut să am încă o aplicație de control al casei pe telefon.

Cu toate astea, în această gamă de preț (170-200 lei) nu găsești nimic mai bun, din păcate. Dar asta este doar o fiță de a mea, calitatea produselor ar trebui să fie primul lucru după care ne ghidăm, nu aplicația de unde o vei folosi.

Înainte de a trece la treabă, îți recomand să instalezi aplicația WiZ Connected folosind butoanele de mai jos.

Descarcă de pe Google Play Descarcă de pe Apple Store

Adăugare bandă LED smart în aplicația WiZ Connected

După ce ai instalat și deschis aplicația WiZ Connected ai de ales între a te alătura unei case sau a crea o casă nouă. Dacă nu ai alte dispozitive WiZ va trebui să creezi o casă.

Acum putem trece la partea de instalare a benzii LED smart în aplicație prin apăsarea butonului Adaugă dispozitiv (Add a device) > Bec (Light) > Conectare inteligentă (Smart pairing) > Start.

După ce selectezi Smart pairing, va trebui să completezi numele rețelei WiFi și parola. Mi se pare extrem de stupid că nu există o listă cu rețelele wireless descoperite și trebuie să o scrii tu manual. Alternativa ar fi conectarea manuală, dar și acolo trecem prin același proces.

Înainte să apeși Start, îți recomand să faci exact același lucru pe care ți-l recomandă și aplicația. Mă refer la stins/aprins banda LED. Acest lucru se poate face cel mai rapid scoțând banda din priză și băgând-o înapoi.

Adăugare bandă LED inteligentă în aplicația WiZ Connected

Acum noua ta bandă led este disponibilă în aplicația WiZ Connected și poate fi controlată direct de pe telefonul tău, atâta timp cât există o conexiune la internet atât acasă cât și pe telefon.

Cum adaugi banda LED inteligentă Google Home?

Indiferent că ai ales un ecosistem bazat pe Google Home sau Alexa, această bandă LED inteligentă WiZ poate fi integrată în ambele ecosisteme.

Ce îmi place foarte mult este că nu va fi nevoie să integrezi fiecare dispozitiv în parte. Integrezi contul, iar noile dispozitive WiZ vor apărea automat în aplicația Google Home.

Procesul este foarte rapid și ușor de urmat, însă sunt necesari doi pași pentru această integrare.

Pasul 1. Pentru a începe din ecranul principal al aplicației WiZ Connected apasă pe Setări (Settings) din dreapta jos. Apoi selectează Integrări (Integrations), selectează Google și bifează Acces to Home. Vei primi un cod autogenerat, însă aparent nu mai ai nevoie de el în continuare, poți să-l ignori.

Activare acces la Google Home din aplicația WiZ Connected

Pasul 2. Deschide aplicația Google Home pe telefonul tău și apasă simbolul plus din stânga sus. Selectează primul buton, Configurare dispozitiv (Set up device), în pasul următor selectează Funcționează cu Google (Works with Google).

Îți va apărea o listă cu o grămadă de producători compatibili. Poți folosi formularul de căutare din partea de sus a paginii pentru a căuta după WiZ. Din motive necunoscute de mine, WiZ va fi în partea de jos a listei. După ce selectezi WiZ, rămâne doar să apeși butonul Agree and Link.

Integrare WiZ Connected în aplicația Google Home

În acest moment, toate dispozitivele din aplicația WiZ Connected ar trebui să apară și în Google Home. Nu știu dacă acest feature exista sau este introdus recent, însă banda LED smart WiZ a fost adăugată corect în camera Kitchen din Google Home. Exact cum era setată și în aplicația WiZ Connected.

Câteva exemple de comenzi vocale pe care le poți folosi împreună cu aceste dispozitive direct de pe boxa ta Google Nest:

Note icon
Hey Google, turn on the LED Strip.
Hey Google, set the LED Strip color to warm white.
Hey Google, set the LED Strip brightness to 50%.

Cum adaugi banda LED smart în Alexa?

Setarea integrării cu Alexa este mult mai ușoară față de cea cu asistentul de la Google. Din ecranul principal al aplicației WiZ apasă pe Setări(Settings) în partea dreaptă jos a ecranului, apoi selectează Integrări(Integrations), iar în cele din urmă Alexa.

În următoarele două click-uri vei termina integrarea. Apasă butonul Conectează contul(Link my account) iar aplicația Alexa se va deschide. Din noul ecran, tot ce trebuie să mai faci este să apeși Link din dreapta jos.

Integrare WiZ in Amazon Alexa

Din acest moment poți folosi boxa smart Alexa pentru a controla dispozitivele tale inteligente marca WiZ. Câteva exemple de comenzi vocale poate fi:

Note icon
Alexa, turn on the LED Strip.
Alexa, set the LED Strip color to cold white.
Alexa, set the LED Strip brightness to 25%.

Cum este banda LED inteligentă WiZ Connected?

Per total sunt foarte mulțumit de cum se comportă banda LED smart de la WiZ. Sunt destul de surprins pentru că deși am instalat probabil sute de metri de bandă LED, aceasta pare cea mai trainică și cu culorile cele mai plăcute.

Când spun trainică, mă refer chiar la sensul acestui cuvânt. Chiar pare o bandă de calitate, se simte că este mai dură. Din greșeală chiar am și călcat pe ea în timp ce o montam în profilul de aluminiu.

Ai câteva culori presetate din care poți alege, dar ai posibilitatea și să îți alegi culori personalizate în funcție de ce îți place ție. De asemenea, ai și efecte(flash, fade-in/out, etc) pe care le poți aplica profilurilor de culoare.

Compatibilitate și funcții bandă LED smart WiZ

Această bandă led inteligentă WiZ este compatibilă cu o listă mult prea lungă de sisteme și servicii. Cred că cel mai important lucru de menționat aici este Google Assistant, Alexa și Siri Shortcuts.

Ar mai merita menționate serivicii precum IFTTT, Samsung Smartthings și chiar sisteme mai mici precum Homey. Deși sunt mai multe integrări disponibile, aș prefera să nu le enumăr aici pentru că pe viitor s-ar putea să fie indisponibile.

Accesorii bandă led WiZ

WiZ Connected are o gamă destul de largă de produse inteligente, majoritatea fiind chiar în zona asta de iluminat (becuri și benzi LED). Totuși, văd că în ultima vreme își extind portofoliul și cu prize inteligente și chiar telecomenzi smart pentru iluminat.

Extensie bandă led de un metru

Totuși, pentru această bandă LED inteligentă, cred că cel mai comun accesoriu este extensia benzii. Extensiile vin cu o lungime de un metru(100cm) și costă între 50 și 70 lei, iar banda poate fi extinsă până la maxim 10 metri.

Locul în care am montat noi această bandă are fix 2 metri, astfel noi nu am achiziționat nici o extensie deocamdată. Totuși, când am văzut cât de bine arată aceasta montată, luăm în calcul să o extindem cu cel puțin încă un metru – adică tot spațiul disponibil, chiar și după ușă.

Extensie bandă LED smart WiZ
Extensie bandă LED smart WiZ

Extensie de un metru pentru banda LED inteligentă WiZ Connected. Se pot folosi maxim 8 extensii cu adaptorul din pachet, adică 10 metri de bandă.

Telecomandă inteligentă WiZ

Un alt accesoriu super util pentru becurile inteligente este telecomanda lor inteligentă. Aceasta are un preț de aproximativ 50-60 lei. Aceasta funcționează foarte asemănător cu variatorul Philips Hue, doar că are ceva mai multe funcții.

Pe lângă funcțiile clasice de aprins și stins banda LED, ai și un buton pentru modul de noapte, patru programe personalizate și un variator pentru puterea luminii.

Telecomandă smart WiZ
Telecomandă smart WiZ

Telecomanda inteligentă WiZ Connected te va face să uiți de întrerupătorul clasic, aceasta este folosită pentru controlul becurilor sau benzilor smart de la WiZ.

Concluzii bandă LED inteligentă WiZ Connected

Cred că după toate cele scrise aici ți-ai dat seama că sunt foarte mulțumit de această bandă inteligentă. Asta pentru că îmi oferă tot ce ar trebui să ofere o bandă LED.

Deși inițial mă deranja puțin ideea de a avea încă o aplicație pe telefon, s-a dovedit că aplicația dezvoltată de Philips pentru aceste echipamente smart este chiar foarte faină.

În încheiere aș vrea să menționez ce mă bucură cel mai mult la această bandă LED inteligentă:

  • Controlul de pe telefon sau telecomandă inteligentă
  • Calitate fizică extraordinară față de competiție – bandă groasă și rezistentă
  • Putere ridicată față de orice altă bandă din acest preț – WiZ 1600lm vs. aprox. 800 lm (concurență)
  • Lumina colorată este vie și puternică
  • Posibilitățile de
Bandă LED inteligentă WiZ
Bandă LED inteligentă WiZ

Cea mai luminoasă bandă LED din această categorie de preț. Culori vii și lumină puternică la un preț mai mult decât accesibil pentru cele mai frumoase efecte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *