Acasa » Ghiduri » Platforme pentru automatizarea casei

Platforme pentru automatizarea casei

de Andrea Raduly
5 min.

Atunci când ne hotărâm să ne transformăm casa, într-o casă inteligentă există doua variante la care să apelăm. Fie apelăm la o companie care să facă totul în locul nostru, fie facem totul singuri.

Dacă alegem să facem totul de unii singuri, atunci aceste platforme pentru automatizarea casei, sunt primul lucru la care trebuie să ne gândim. Ce sunt aceste platforme pentru automatizarea casei și ce variante avem, vă voi prezenta în cele ce urmează.

Primul pas în transformarea casei într-o casă inteligentă

Prima variantă la care am putea apela, este alegerea unei companii care să vină și să instaleze absolut tot ce aveți nevoie în casă și să vă ofere propria lor platformă.

Această primă variantă, este dedicată în special oamenilor care nu au timp să se ocupe de instalarea și integrarea tuturor dispozitivelor în sistemul casei inteligente.

Acest proces este unul anevoios, deoarece este necesară dedicarea timpului pentru căutarea diverselor informații. Atunci când faceți asta de unul singur, este foarte important să verificați compatibilitatea tuturor dispozitivelor pe care doriți să le instalați.

A doua variantă presupune alegerea unei platforme pentru automatizarea casei precum: Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Homekit, Samsung SmartThings, Wink sau diverse alte mici platforme.

Această nevoie a unei platforme se explică prin aceea că toate dispozitivele inteligente, să fie integrate într-un sistem și să poată să comunice ușor între ele.

Platformele gigant și care sunt cele mai utilizate de oameni sunt: Google Assistant, Amazon Assistant și Apple Homekit. Toate aceste trei platforme dețin un asistent virtual care te poate ajuta foarte mult în controlarea casei tale prin intermediul comenzilor vocale.

Acest lucru reprezintă un mare avantaj, deoarece nu trebuie să purtați telefonul dupa dumneavoastră ori unde mergeți doar pentru a seta o comandă pe telefon.

Această a doua opțiune este de regulă pentru oamenii mai pricepuți în ale tehnologiei. De altfel, este și varianta cea mai căutată mai ales pentru că este mai puțin costisitoare.

Dacă vă încadrați în această a doua categorie, v-am pregatit și un ghid pentru începatori.

Google Assistant, Amazon Assistant sau Apple Homekit?

Ca și funcționalități, toate cele trei oferă aceleași caracteristici fundamentale pentru casa smart. Dacă aveți un hub și mai multe dispozitive inteligente, cu suport pe platforma dorită atunci veți putea accesa controalele de bază, pentru toate echipamentele conectate, printr-o aplicație sau prin comenzi vocale.

Toate cele trei au un asistent virtual, o boxă inteligentă care reprezintă partea hardware și o aplicație pe telefon sau tabletă prin care controlați dispozitivele din casă.

Google Assistant

  • Asistent virtual: Google Assistant
  • Boxă inteligentă: Google Home
  • Aplicație: Google Assistant disponibilă pe iOS și pe Android.

Pentru persoanele care folosesc produse care au sistemul de operare Android, atunci Google Assistant este cel mai probabil alegerea cea mai convenabilă pentru ei. De asemenea, există un sortiment larg de dispozitive inteligente compatibile cu această platformă.

Vocea asistentului virtual este întâlnită nu doar în boxele inteligente, dar și pe telefoanele cu Android, ceea ce poate reprezenta un plus față de Alexa. Cu toate acestea, vocea Alexei poate fi auzita și pe telefon prin intermediul aplicației.

Amazon Assistant

  • Asistent virtual: Alexa
  • Boxă inteligentă: Amazon Echo
  • Aplicație: Amazon Alexa disponibilă pe iOS și pe Android.

Dintre toate cele trei, Amazon Assistant oferă cele mai multe dispozitive inteligente compatibile cu platforma lor, inclusiv produse ale unor companii terțe.

Dintre toate cele trei, Amazon Assistant este cea mai populară platformă în rândul oamenilor. Acest lucru se datorează faptului că Alexa deține mai mult de 100.000 de abilități pe care le poate face.

Apple Homekit

  • Asistent virtual: Siri
  • Boxă inteligentă: Homepod
  • Aplicație: Home disponibilă doar pe iOS.

Apple Homekit este o alegere în mare parte pentru iubitorii și utilizatorii de produse Apple.

Dintre toate cele trei, aceasta este cea mai puțin folosită. Motivul este legat de faptul că această platformă are mai puține dispozitive inteligente compatibile decât competitorii săi.

Pot folosi mai multe platforme de automatizare a casei în interiorul acesteia?

Acestea fiind spuse, poate apărea întrebarea: ”Pot folosi mai multe platforme în interiorul casei?” Da, cu siguranță puteți folosi mai multe platforme, cu mențiunea că este foarte important să aveți grijă ca dispozitivele pe care le folosiți să funcționeze cu platformele pe care le folosiți.

Există multe dispozitive care nu funcționează cu anumite platforme din cauza standardelor diferite de comunicare dintre ele.

Cu toate acestea, există și o veste bună pentru cei care sunt în procesul de automatizarea a casei. Google, Amazon, Apple și Zigbee au făcut o alianță, prin formarea unui grup care să dezvolte și să promoveze noi standarde de conectivitate, pentru dispozitivele inteligente.

În timp ce dispozitivele inteligente sunt abundente, lipsa unui standard de conectivitate la nivel de industrie, îi lasă pe oameni derutați atunci când încearcă să înteleagă ce dispozitive funcționează cu fiecare ecosistem.

Proiectul își propune să îi ajute pe producători să construiască dispozitive care să fie compatibile cu serviciile de casă și voce precum: Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assistant și altele.

Asta înseamnă că odată ce cumpărați noi produse pentru casa smart, acestea ar trebui să funcționeze pe toate platformele care au făcut alianța. Acest lucru este posibil, deoarece s-au pus de acord asupra standardelor universale de comunicare.

În concluzie, alegerea platformei pentru automatizarea casei depinde în special de dispozitivele pe care le dețineți și de dispozitivele pe care intenționați să le folosiți.

Cu siguranță utilizatorii Apple vor alege Apple Homekit, cei care preferă sistemul de operare Android sau pur și simplu sunt fani ai produselor Google, atunci Google Assistant va fi alegerea lor.

Pe de altă parte cei care își doresc o casă total integrată într-un sistem de automatizare, Alexa este alegerea perfectă datorită compatibilității ridicate cu multe dispozitive.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *