Trenduri smart home in 2021
Acasa » Ghiduri » Trenduri smart home în 2021

Trenduri smart home în 2021

de Andrea Raduly
5 min.

Ce trenduri smart home în 2021 vor exista? Tehnologia casei inteligente este mereu în continuă dezvoltare, dar fiecare an aduce cu sine un anumit trend reprezentat de nevoile oamenilor.

În timp ce asistenții virtuali au avut o creștere constantă, ca fiind unul din cele mai căutate dispozitive inteligente, celelalte dispozitive precum: becuri inteligente, încuietori inteligente sau chiar aspiratoare robot, au prins tot mai mult avânt.

Aceste dispozitive sunt tot mai accesibile în rândul oamenilor. Trendul general este legat de dezvoltarea unor dispozitive și funcții care să ușureze tot mai mult viața oamenilor.

Considerând perioada critica prin care am trecut, foarte mulți dintre noi am petrecut foarte mult timp acasă. De aceea, considerăm că trendurile smart home în 2021 vor fi legate în special de ridicarea confortului de acasă.

Securitatea casei și a vieții private

Confidențialitatea a fost dintotdeauna un punct de interes a tehnologiei smart home. Din cauza boxelor inteligente sau a camerelor de supraveghere, mulți dintre noi suntem sceptici în ceea ce privește confidențialitatea noastră.

Având în vedere că au existat destule cazuri de home hacking, multe dintre companiile din acest domeniu, au acordat și vor acorda un interes tot mai ridicat spre aceste probleme.

Din acest motiv, considerăm că anul 2021 va fi caracterizat de soluționarea acestor probleme.

Exemplele de hacking sunt legate de înregistrarea cu ajutorul camerelor de supraveghere sau ascultarea cu ajutorul boxelor inteligente, atunci când nu este permis acest lucru de utilizator.

Acest lucru reprezintă un real disconfort doar gandindu-ne că cineva ne „supraveghează” în intimitatea casei noastre.

O soluție în acest sens la care au apelat producătorii de camere video a fost aplicarea unei bariere fizice în fața lentilei de la camera de supraveghere. Atunci când bariera este aplicată, codarea video cât și cea audio sunt dezactivate. Obturatorul fizic se deschide doar cu acordul dumneavoastră, ceea ce nu va face decât să vă creeze o liniște legată de intimitatea dumneavoastră.

Un alt lucru la care ne așteptăm în 2021, este să vedem tot mai multe sisteme de securitate caracterizate de recunoaștere facială, a amprentelor sau a vocii.

Un alt trend legat de securitate la care să ne așteptăm în 2021 este legat de integrarea dronelor în sistemul de securitate. Ca să întelegeți mai bine, dacă anumiți senzori sunt declanșați, o dronă poate zbura în aria respectivă și să vă ofere acoperire live.

Mobilă smart

Toate dispozitivele inteligente au fost create tocmai pentru a ne face viața mai ușoară. Ingeniozitatea nu are limite și tocmai din acest motiv, au apărut pe piață, piese de mobilă inteligente. Anul 2021 va fi cu siguranță caracterizat de tot mai multe de astfel de piese inteligente.

Există deja pe piață paturi inteligente care au mai multe roluri printre care:

  • rolul de a umări tiparele de somn, prin monitorizarea ritmului cardiac și respirator
  • ajustarea fermității saltelei
  • control climatic
  • somiere reglabile.

În categoria mobilă smart, mai putem menționa birouri care redau muzica preferată sau lămpi care vă pot încărca și telefonul. Astfel de lămpi cu încărcare wireless le puteți găsi chiar și la Ikea.

Dispozitivele touchless câștigă tot mai mult teren

Dispozitivele touchless câștigă tot mai mult teren

În urma anului pandemic, cu siguranță dispozitivele touchless vor fi tot mai populare, în rândul oamenilor. Un exemplu bun în acest sens, sunt soneriile video la care oamenii efectiv nu trebuie să apese pe niciun buton. Acest lucru este chiar benefic, deoarece se limitează răspândirea bacteriilor și germenilor de la vizitator la vizitator.

Chiar și multe afaceri la care accesul la muncă este esențial, au recurs la o asemenea soluție. Controlul accesului fără contact direct ajută companiile să păstreze oamenii în siguranță.

Din cauza îmbolnăvirii a tot mai mulți oameni, multe dintre afacerile existente au fost inchise. Tocmai pentru a evita acest lucru, cu siguranță se vor recurge la astfel de metode de preventie.

Dezvoltarea asistenților virtuali

Inițial, rolul asistenților virtuali era destul de limitat. De la redarea unei melodii sau să spună cum va fi vremea, în prezent au ajuns să fie tot mai legați de diverse funcții ale casei inteligente.

Chiar în 2021 se va lansa și proiectul celor de la Amazon, Apple și Google numit ”Project Connected Home over IP”. Ideea proiectului este crearea unei platforme smart home deschisă, în care fiecare asistent virtual să fie compatibil cu oricare dispozitiv nou smart home.

Mai multe informații legate de platformele smart home le puteți găsi aici.

Categoriile de dispozitive care vor intra în cadrul proiectului sunt:

  • electrice și de iluminare (becuri, prize, corpuri de iluminat)
  • încălzire, ventilație și aer condiționat
  • controlul accesului (încuietori, uși de garaj)
  • siguranță și securitate (senzori, sisteme de securitate)
  • tv-uri

Grija pentru sănătate de acasă

Grija pentru sanatate de acasa

Grija pentru sănătate de acasă va fi un alt trend crescător tot din cauza consecințelor pandemiei. Limitarea și restricționarea accesului în multe locații, chiar și în sălile de fitness au dus la o viață sedentară și implicit nesănătoasă.

De aceea, multe dintre companii au lansat noi instrumente de fitness care să facă antrenamentele la domiciliu mai ușoare și mai distractive. Acestea afișează ritmul cardiac, caloriile arse și multe altele.

Mai mult de atât, au fost dezvoltate tv-uri care un incorporate web-cam-uri care să urmărească antrenamentele.

În concluzie, putem conchide că pe principiul cauza-efect apar an de an noi trenduri în ceea ce privește casa inteligentă. Considerăm că grija pentru sănătate de acasă, creșterea securității casei, dispozitivele touchless sau chiar mobila smart vor fi trenduri smart home în 2021.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *