Bec inteligent sau întrerupător inteligent
Acasa » Ghiduri » Bec inteligent sau întrerupător inteligent?

Bec inteligent sau întrerupător inteligent?

de Andrei Russo
11 min.

Dacă vrei să-ți controlezi luminile de pe telefon sau cu ajutorul vocii ai două variante: bec inteligent sau întrerupător inteligent. Dar care este cea mai bună variantă sau care sunt principalele diferențe?

În acest ghid te voi îndruma spre cea mai bună variantă pentru nevoile tale. Ambele au puncte tari și puncte slabe, însă doar una va fi câștigătoare.

despre intrerupatoarele inteligente

Despre întrerupătoarele inteligente

Întrerupătoarele inteligente sunt foarte facile și de multe ori mai accesibile față de un bec inteligent. Ar trebui să menționez încă de la început că din punct de vedere al controlului ambele funcționează cam la fel. Desigur, fiecare variantă are avantaje față de cealaltă.

Întrerupătoarele inteligente sunt mai ieftine

Dacă bugetul este principalul lucru de care vrei să ții cont, întrerupătoarele inteligente s-ar putea să fie pentru tine. În general, un întrerupător smart pleacă de la aproximativ 50 Lei, dar poate ajunge la câteva sute.

Chiar dacă funcționalitățile sunt aceleași, contează și materialul, culoare sau chiar funcțiile smart oferite. La fel ca la un întrerupător normal, ai de ales dintr-o gamă foarte variată de modele. Putem aminti aici întrerupătoare inteligente cu aspect clasic, cu touch, din sticlă sau metal și multe alte combinații.

Din punct de vedere a tehnologiilor folosite, întrerupătoarele pot folosi WiFi, ZigBee, Z-Wave sau chiar Bluetooth sau IR. Deci poți fi sigur că găsești unul pe placul tău.

Avantajele întrerupătoarelor smart

💡 Unul dintre cele mai mari avantaje ale întrerupătoarelor inteligente este faptul că poți folosi aproape orice bec. Deci dacă ești fidel unui brand de becuri și chiar nu vrei să renunți la ele, poți să le folosești de un întrerupător smart inteligent pentru a le controla.

💲 După cum deja am menționat, prețul este mai mic față de un bec inteligent. Acesta este un argument de luat în calcul când vine vorba de alegerea unui produs.

🚦 Pot controla mai multe becuri din aceeași sau diferite camere. Fie că sunt întrerupătoare duble sau cu funcții avansate, acestea pot fi configurate să comute mai multe becuri. De exemplu, dacă în dormitor ai o lampă cu un bec smart și un întrerupător legat la un bec normal, poți seta ca întrerupătorul să comute ambele becuri când este acționat. Acest lucru poate fi făcut direct din aplicația dedicată sau cu ajutorul IFTTT.

🔅 Multe dintre întrerupătoarele inteligente suporta funcția de reglare a reglare a intensității luminoase. Totuși, pentru a o putea folosi trebuie să ai becuri LED care să poată fi dimabile. Majoritatea becurilor high-end suportă această funcție. De obicei găsești informația asta pe ambalajul becului.

🗣️ Poți să le conectezi în ecosistemul tău preferat și să le controlezi vocal. La fel ca orice alt dispozitiv inteligent, asistenții virtuali Google Assistant sau Alexa pot controla întrerupătoarele smart. Mai mult, le poți include în rutinele tale zilnice.

🛌🏼 Întrerupătoarele inteligente pot fi și portabile. De exemplu, întrerupătorul Philips Hue poate fi montat atât pe perete cât și luat din suport și folosit de oriunde din casă.

📶 Poți folosi întrerupătoare inteligente cap de scară. Cu câteva setări în aplicația acestora sau IFTTT, poți aprinde becurile de la un întrerupător și să le stingi de la altul.

Dezavantajele întrerupătoarelor inteligente

Deși nu sunt foarte multe de zis aici, avem și câteva dezavantaje care te-ar putea încurca mai mult decât te-ar putea ajuta.

Cel mai important lucru de luat în calcul este montajul. În cazul multor întrerupătoare inteligente, acestea vor înlocui vechiul întrerupător non-smart. Lucru care aduce două dezavantaje majore.

Primul dezavantaj ar fi faptul că ai nevoie de un electrician specializat care să monteze întrerupătorul. Se lucrează la tensiuni mari care îți poate pune viața în pericol dacă nu știi exact ce faci.

Al doilea dezavantaj este de natură tehnică și locală. În România standardul nu prevede montarea unui fir de nul în doză. Cele mai multe întrerupătoare inteligente au nevoie de acest nul în doză. Dar există și variante care nu necesită acest nul și se alimentează direct din firele existente.

Există puține întrerupătoare inteligente care pot controla și culoarea iluminatului. Iar cele existente sunt destul de scumpe și depășesc prețul unui bec smart. Iar pentru iluminat colorat oricum ai nevoie de becuri rgb compatibile. Deja e prea mare bătaia de cap.

despre becuri inteligente

Despre becuri inteligente

Am abordat de multe ori acest subiect pe acest blog și sunt o grămadă de lucruri de spus despre becurile smart.

Citește și: Ce sunt becurile inteligente?

În principiu este mai ușor să cumperi și să montezi un bec inteligent decât un întrerupător. În funcție de nevoile tale, s-ar putea că asta să fie și cea mai bună opțiune.

Becurile inteligente sunt mai fiabile

După cum spuneam, instalarea și setarea unui bec inteligent nu diferă foarte mult de un bec clasic. În plus față de un întrerupător smart, ai mai mult control atât din aplicații cât și vocal asupra iluminatului.

Controlul culorii luminii este mai facil, iar aceste becuri sunt mai ușor de integrat în rutinele tale zilnice. Rutine care pot implica atât intensitatea cât și culorile sau jocurile de lumini.

Avantajele becurilor inteligente

👩🏼‍🔧 Marele avantaj este ușurința instalării. Nu ai nevoie de cineva pentru a-ți instala un bec inteligent în casă. Bine, poate doar de o scară.

🔴 Majoritatea becurilor inteligente sunt RGB. Poate 99% din timp vei folosi doar iluminatul clasic alb. Dar poza aia de vrei să o faci pentru Instagram altfel va arăta când totul în jurul tău este roșu aprins.#nofilter

🗣️ La fel ca întrerupătoarele inteligente și becurile smart pot fi integrate în ecosistemul preferat. Astfel, poți crea automatizări, rutine și chiar să le controlezi de pe telefon sau vocal.

🌈 Scenele sunt mai animate. Îți poți construi scene cu diverse setări pentru activitățile tale preferate. Îți place să citești? Poți să-ți creezi o scenă cu o lumină mai caldă și relaxantă pe care o poți iniția de pe telefon sau boxa ta inteligentă.

💡 Pot fi controlate de oriunde din lume din aplicația dedicată dau ecosistemul ales. La fel ca întrerupătoarele inteligente, dacă ai plecat în vacanță și nu ești sigur că ai stins toate luminile, o poți face de pe telefon.

💲 Becurile inteligente sunt în mare parte LED. Asta atrage un consum mult mai scăzut de energie electrică și facturi mai mici.

🛍️ Ai multe opțiuni când vine vorba de becuri inteligente. Poți alege dintr-un număr enorm de becuri produși de diverse companii. Dar aici s-ar putea să îți dai singur cu tesla-n c🐑. Voi detalia la dezavantaje de ce.

Dezavantajele becurilor inteligente

Întrerupătorul trebuie să rămână mereu în poziția pornit. Deși asta nu este în general o problemă, va trece ceva vreme până te obișnuiești. Totuși, poți seta becurile inteligente să se aprindă și acționând întrerupătorul. Acest lucru duce la un alt dezavantaj.

Dacă folosești becul inteligent WiFi cu un întrerupător clasic, timpul de conectare la WiFi și server este destul de lung. Astfel, după ce ai aprins becul din întrerupător va trebui să aștepți cam 30-45 secunde până acesta va putea fi controlat din telefon sau vocal.

Pot fi destul de scumpe dacă alegi să schimbi toate becurile din casă. Dacă un bec inteligent ieftin și de o calitate mai slabă costă aproximativ 50-60 lei. Becurile mai serioase costă ceva mai mult. Iar în funcție de dimensiunea casei, trecerea la becuri smart poate fi destul de costisitoare.

Brand-urile importante nu produc becuri inteligente pentru toate soclurile populare. Cele mai comune socluri ale becurilor inteligente sunt E14 și E27.

Citește și: Cum sa alegi un bec smart de la o companie no-name?

Un alt dezavantaj ar putea fi multitudinea de opțiuni când vine vorba de becuri. Da, știu că am spus că e un avantaj, dar poate fi și un dezavantaj. Cum?

Dacă începi acest proces de schimbare a becurilor cu unele inteligente și o faci treptat, te vei răzgândi de 1000 de ori, vei găsi multe neajunsuri becurilor deja cumpărate și vei vrea să încerci și altele. Iar la sfârșit vei avea N becuri și N aplicații de control. Dacă becurile pot fi controlate din aplicația Tuya, să zicem că ai scăpat de grija asta.

intrerupator inteligent si bec inteligent

De ce nu ambele? Întrerupător inteligent + bec inteligent?

Cu siguranță și asta este o variantă foarte bună de luat în calcul. În fond, unele dintre cele mai bune becuri, Philips Hue, fac deja asta.

Doar că, evident că există un dar, vei avea nevoie de întrerupătoare smart care să poată controla becuri inteligente. Din nou este vorba de compatibilitate și trebuie să fii atent când cumperi atât un bec, cât și un întrerupător sau telecomandă inteligentă.

Acum că am trecut prin cam toate aspectele care pot influența achiziția unui bec sau întrerupător inteligent, hai să trecem la niște concluzii.

Când alegi întrerupătoare inteligente?

Majoritatea îți va recomanda întrerupătoare inteligente. Pe bună dreptate, par mai convenabile atât din punct de vedere financiar, cât și practic.

Eu aș alege întrerupătoare inteligente dacă aș avea o lustră cu mai multe becuri sau spoturi într-o cameră.

Un alt loc bun pentru întrerupătoarele smart ar fi locurile intens circulate din casă. Noi avem un asemenea comutator în hol și bucătărie. A fost o alegere cu cap pentru că becurile au ceva componente și mini computere în componență. Nu știu cum rezistă acestea dacă le tot comuți de multe ori pe zi. În plus, este mai comod să ai un întrerupător într-o astfel de zonă.

Același argument poate fi folosit și pentru baie. Să fie serioși, când și de ce ai avea nevoie de lumină colorată sau jocuri de lumini în baie? Chiar vreau să știu, aștept comentarii. Dar umiditatea crescută din baie ar putea afecta becurile inteligente.

Ca o mică sumarizare, eu aș alege, și am ales, întrerupătoare smart pentru becurile fixe. Nu e neapărat relevantă camera, ci poziția becului.

cand alegi becuri inteligente

Când alegi becuri inteligente?

Ținând cont de ce am spus deja despre întrerupătoare, încă mai avem loc și pentru becuri smart. Le putem folosi oriunde, dar că sfat, îți recomand să le folosești in locuri mai mici.

Eu am un bec inteligent deasupra biroului. Pot fi fancy și să mă dau mare la call-urile zilnice de la serviciu. Îi schimb culoarea, luminozitatea și chiar și jocurile de lumini când și cum vreau. Totul foarte ușor de pe telefon sau vocal.

Dacă vrei să fii atent cu sănătatea ta și a ochilor tăi, becurile inteligente sunt pentru tine. Poți crea foarte multe scenarii în care lumina să se schimbe automat în funcție de vremea de afară sau lumina ambientală. Astfel vei avea constant același grad de lumină în cameră, iar ochii tăi nu vor avea de suferit.

Vrei să ai parte de divertisment la tine în living sau dormitor? Poți configura becurile inteligente să își schimbe culoarea în funcție de ce urmărești pe TV. Ceva în genul ambilight de la Philips, doar că în toată casa. Asta poate fi foarte plăcut și relaxant într-o seară liniștită de weekend.

Deci becuri inteligente sau întrerupătoare inteligente?

Ca să nu o mai lungim, ambele au avantaje și dezavantaje. În funcție de buget și nevoi vei face această alegere.

Ca o scurtă sumarizare, dacă vrei să folosești becurile preferate non-smart, dar să aibă capabilități smart, cumpără întrerupătoare inteligente.

Dar dacă vrei becuri colorate cu jocuri de lumini și toate nebuniile pământului, îți recomand cu căldură becurile inteligente.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *