Cum alegi un dispozitiv inteligent de la un brand necunoscut
Suntem pierduți într-o piață plină de brand-uri necunoscute. Dar cum alegi un dispozitiv inteligent de la un brand necunoscut care să nu ne creeze probleme?
În acest articol vă voi împărtăși toate cunoștințele mele, acumulate după ani de cumpărat diverse lucruri. De multe m-am bucurat, de altele nu m-am atins și încă zac în cutia lor.
Cum alegi un dispozitiv inteligent de la un brand necunoscut?
Nu sunt genul care să se uite foarte mult la brand. De cele mai multe ori mă interează partea funcțională a unui produs. Așa am ajuns să am o grămadă de dispozitive și gadget-uri de la firme necunoscute dar foarte bune. Din păcate, reversul medaliei este că am și o grămadă de lucruri pe care nu le pot folosi.
Ce trebuie să verificăm la un brand nu foarte popular?
După cum zicea, piața de dispozitive inteligente este suprapopulată de gadget-uri chinezești. Cele mai multe seamănă între ele și par că sunt aceleași produse rebranduite. Chiar așa și este, majoritatea sunt aceleași produse rebranduite.
Compatibilitatea și controlul
Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri în cazul unui brand no name. Este ideal să poți controla dispozitivul și dintr-o altă aplicație, alta decât cea recomandată.
Un exemplu concret poate fi becul inteligent sau întrerupătorul inteligent de la Hama. În manualul de instrucțiuni, producătorul recomandă folosirea aplicației lor, Hama Smart Solution. Dar ce facem dacă Hama opresc dezvoltarea aplicației și pică partea de cloud? Cum mai folosim noi aceste dispozitive inteligente?
În exemplul de mai sus este destul de ușor. Eu am verificat înaintea cumpărării dacă aceste dispozitive pot fi controlate din aplicația Tuya sau SmartLife. De ce atât de specific? Pentru că, realist vorbind, o grămadă de companii folosesc aceste aplicații. Dacă printr-o minune dezvoltatorii ar abandona aceste aplicații, cu siguranță cineva o va cumpăra și va continua într-un mod sau altul dezvoltarea.
Suport și portofoliu
Pentru a ne da seama de ”seriozitatea” unui brand, putem verifica portofoliul acesteia. Totuși, asta nu ne va spune neapărat ceva concret despre brandul în sine. Este la fel de bine sau rău ca un brand să producă un câteva dispozitive sau câteva sute de dispozitive.
În principiu, ce ar trebui să faceți este să intrați pe site-ul oficial al comaniei și să verificați cu ce se mai ocupă aceasta. Este importantă vechimea companiei, experiența și chiar și locația. Locația este relativ importantă pentru că altfel ai încredere într-o companie din China, fără nici un fel de date de contact, față de o companie Europeană sau Americană. Chiar dacă ambele oferă un produs identic.
Legat de suport, este destul de ușor să apelezi la o companie cu o întrebare poate chiar banală. Astfel ne vom da seama dacă compania producătoare chiar își dă interesul să ne ajute în cazul în care avem o problemă. De exemplu, eu am scris un mail către Hama în care am întrebat dacă este vreo problemă dacă folosesc aplicația Tuya în locul celei oficiale.
Totuși, de cele mai multe ori, problemele tehnice se vor rezolva doar în garanție. De aceea vă recomand să cumpărați produse doar din magazine, astfel veți benefia și de garanție în cazul în care apar probleme.
Tehnologiile folosite
În funcție de nevoile și dispozitivele existente, trebuie să fim tot timpul atenți la tehnologia dispozitivelor. Dacă este primul tău dispozitiv inteligent, probabil cea mai înteleaptă alegere este un dispozitiv WiFi. Acesta nu are neovie de prea multe setări și se poate pune în funcțiune foarte repede.
Dacă deja ai ceva dispozitive inteligente prin casă și deja dispui de un hub inteligent te poți orienta și către dispozitive ZigBee sau Z-Wave. În Europa sunt ceva mai populare dispozitivele ZigBee decât Z-Wave.
Citește și: Ce este ZigBee?
Contează brand-ul unui dispozitiv inteligent?
Dacă mă întrebați pe mine, nu are nici o relevanță. Asta nu înseamnă că trebuie să cumpărăm doar dispozitive chinezești, ieftine. Eu până acum nu am avut probleme cu nici un dispozitiv inteligent, fie el de la un brand serios sau unul no-name. De exemplu, termostatul inteligent BHT-002 își face treaba cu brio și nu m-a dezamăgit nici un moment.
Avantaje dispozitive inteligente de la branduri no-name
De cele mai multe ori, principalul avantaj al unui dispozitiv inteligent este prețul. Prețul unui bec inteligent de la un brand mai mic sau no-name poate fi și de 5-10 ori mai mic comparativ cu un bec inteligent Philips Hue.
Poate unii nu văd acest avantaj, însă din punctul meu de vedere conectivitatea și controlul din aplicația Tuya sau Smart Life este un avantaj. Dacă ai mai multe dispozitive, este mult mai ușor să le controlezi din aceeași aplicație.
Disponibilitatea este un alt avantaj. De cele mai multe ori, piața abundă în dispozitive inteligente de la branduri no-name. Avantajul nostru este că ne putem alege dispozitivul cu un raport calitate/preț cât mai ridicat.
Dezavantaje dispozitive inteligente de la branduri no-name
Deși nu este un caz general, de multe ori brandurile no-name nu oferă dispozitive de o calitate foarte bună. Norocul nostru este că putem returna produsele dacă acestea nu ni se par calitative. Însă calitatea este un lucru foarte important și poate preveni de la mici neplăceri (de exemplu: erori de conectare și control) până la accidente grave.
Suportul nu este unul foarte strălucit de obicei. De multe ori riscăm să rămânem cu un dispozitiv inutilizabil dacă producătorul decide să nu mai investească în această direcție. Totuși, avem alternative folosind alte aplicații.
În concluzie, cred că pentru dispozitive simple, cum ar fi un bec sau un întrerupător inteligent, putem alege un brand mai necunoscut. Totuși, nu aș alege un dispozitiv incompatibil cu aplicația Tuya sau Smart Life.
Pentru dispozitive mai serioase de care depinde poate chiar și viața naostră(senzori de gaz, inundație, etc.), nu aș merge pe un dispozitiv de la o companie necunoscută.