
Ce este un bec inteligent?
Becurile inteligente au ajuns să fie un real trend și împânzesc tot mai mult casele oamenilor. Motivul este ușor de înțeles și este legat de funcțiile smart pe care le aduc cu sine. Chiar și noi am început automatizarea casei cu un bec inteligent. Inițial, a fost vorba doar despre o simplă curiozitate referitoare la ce anume poate să îl facă să fie un bec inteligent. Ulterior, a fost un drum scurt până când am ajuns să adăugăm tot mai multe dispozitive inteligente în casă.
Ce este un bec inteligent și ce face?
Un bec inteligent are exact aceeași funcție ca și un bec obișnuit, dar care vine cu niște avantaje suplimentare. Avantajul suprem este că le poți controla oricând și oriunde direct de pe telefon sau de pe tabletă.
Pe piață există o varietate de modele și multe dintre aceste modele oferă propria lor platformă(cum ar fi Tuya sau SmartLife) de control al becului. Dacă ai mai multe becuri compatibile, acestea pot fi controlate toate din aceeași aplicație. Dacă totuși nu vrei să te oprești doar la schimbarea iluminatului în casă și dorești să adopți mai multe dispozitive inteligente, atunci e cazul să alegi un ecosistem.
Această nevoie a unui ecosistem se explică prin aceea că toate dispozitivele inteligente, să fie integrate într-un sistem și să poată să comunice ușor între ele. Poți alege dintre ecosisteme precum: Google Assistant, Amazon Assistant, Apple Homekit, Samsung SmartThings, Wink sau altele.
Mai mult de atât, dacă ai și o boxă sau un display inteligent poți controla becul și prin comenzi vocale. De multe ori este chiar convenabil. Poate ai mâinile ocupate sau pur și simplu să nu te mai controbaiești dupa telefon.

Dacă becul este reglabil, poți controla intensitatea luminii în funcție de preferințe. De asemenea, există și becuri colorate. Astfel, cu doar cu cateva click-uri poți alege orice culoare dorești în camera ta pentru o atmosferă cât mai încântătoare.
Dacă ai nevoie de un bec cu o intensitate luminoasă mai puternică, atunci trebuie să te uiți la lumeni. Cu cât acest atribut este mai mare, cu atât este și intensitatea luminii mai mare.
Citește și: Cele mai bune becuri inteligente compatibile cu Google Home și Alexa
Pe lângă toate avantajele pe care le oferă, este bine de menționat că există și un dezavantaj. Acesta este legat de faptul că trebuie să ai în vedere ca întrerupătorul să fie lăsat deschis pentru ca becul să poată fi controlat vocal sau din aplicație. La început poate fi un dezavantaj pentru că îți vine natural să închizi întrerupătorul dar cu timpul o să devină o obișnuință.
Tipuri de becuri inteligente
În funcție de metoda de conectare a becurilor există trei tipuri de becuri: conectare prin Bluetooth, prin Wi-fi sau ZigBee și Z-Wave. Fiecare dintre acestea prezintă atât avantaje cât și dezavantaje.
Becuri Bluetooth
Becurile cu conectare prin Bluetooth au avantajul că sunt mai ieftine. Cu toate astea, îți pot complica puțin viața. Becurile trebuie să fie mereu împerecheate cu telefonul, astfel acestea pot fi controlate doar atunci când telefonul se află în zona de acoperire.
De aici îți dai seama și de dezavantajul cel mai mare că becurile bluetooth nu pot fi controlate de la distanță.
Becuri WiFi
Becurile cu conectare prin Wi-Fi este o altă metodă populară. Becurile acestea se conectează la internet prin intermediul routerului. Având în vedere că se conectează la internet prin router, ele nu au nevoie de un hub. Așadar scapi de un cost suplimentar pentru achiziționarea unui hub.
Dezavantajul ce reiese de la aceste becuri este viteza de răspuns redusă. Dacă ai în casă mai multe dispozitive conectate la internet prin router, atunci acest lucru poate cauza anumite întârzieri. Totuși nu este nimic de speriat, acționarea becului se face cu doar câteva milisecunde întârziere.
Becuri ZigBee și Z-Wave
Becurile care folosesc protocoalele ZigBee și Z-Wave sunt considerate printre cele mai bune și cele mai de încredere. Motivul este legat de faptul că viteza de răspuns este mult mai rapidă. Ele se conectează la internet prin intermediul unui hub și atunci nu crează posibile întârzieri ca la becurile cu wi-fi. Acest lucru crează o conexiune mai stabilă datorită timpului rapid de conectare la hub.
Dezavantajul este evident costul suplimentar pentru achiziția unui hub. Acest cost se poate justifica dacă ai de gând să folosești mai multe becuri inteligente în casă.
Avantajele becurilor inteligente
- economie la factura de energie electrică – majoritatea becurilor inteligente sunt LED și consumă foarte puțin
- pot fi controlate atât cu un întrerupător normal cât și cu unul smart
- pot fi controlate de oriunde din lume direct de pe telefon sau de pe tabletă
- în cazul becurilor RGB poți modifica culoarea manual de pe telefon sau automat cu ajutorul scenelor, rutinelor sau scenariilor personalizate
- pot fi programate să se aprindă/stingă la intervale de timp personalizate sau în funcție de alte evenimente din ecosistemul casei
- pot fi configurate în IFTTT pentru diverse scenarii care vă pot ușura viața.
Așa cum am menționat, aceste becuri vă oferă o anumită economie, datorită faptului că majoritatea sunt Led și consumă puțin. Pe lângă acest lucru, există posibilitatea să pleci în grabă de acasă și să își dai seama că ai uitat vreun bec aprins. Faptul că îl poți stinge de oriunde, din nou te ajută la economia facturii.
O altă caracteristică importantă este că dacă ai mai multe becuri, le poți grupa și controla pe toate deodata. Spre exemplu, noi in dormitor avem doua becuri inteligente. Unul în centru camerei pe care l-am numit „Bed light” și unul deasupra biroului numit „Desk light”. Pe acestea două le-am grupat sub denumirea de „Bedroom light”. În felul acesta, le putem controla specific pe unul din ele dar și pe amândouă deodată.
Dacă nevoia ta este de a controla becurile de acasă atunci îți ajunge să achiziționezi becuri Bluetooth, fiind mai ieftine. Becurile Wi-fi își fac foarte bine treaba și ele, însă dacă ai o casă plină cu tot felul de dispozitive conectate la router, atunci vă recomandăm achiziționarea unor becuri ZigBee și Z-Wave. În felul acesta te bucuri pe deplin de toată experiența pe care le oferă, fără niciun fel de probleme.