
Ce este IFTTT?
Ce este IFTTT? Probabil că vă întrebați mulți dintre voi. Cu atâtea site-uri web și aplicații în lumea asta, cel mai probabil ai experimentat și tu la un moment dat dificultăți în gestionarea lor. Din fericire, există un site web și o aplicație care acționeaza ca un instrument de automatizare pentru toate lucrurile conectate la internet. Este vorba de IFTTT.
Ce este IFTTT?
IFTTT este o aplicație și un site web care are rolul de a aduna la un loc, mai multe elemente, pentru ca acțiunile dorite să fie realizate automat. Aceste elemente pot fi: dispozitive, platforme, aplicații inteligente, sau site-uri web.
Poți alege dintr-o serie de multe elemente incluzând: Facebook, Twitter, Nest, Fitbit, Dropbox, Evernote, Amazon Alexa sau Google Assistant.
IFTTT se traduce prin ”If this, than that” și reprezintă ”Daca X, atunci Y”. IFTTT este o formă foarte ușoară de a automatiza task-uri de zi cu zi, direct de pe telefon.
Applets cum sunt denumite în aplicație, sunt sarcinile care sunt realizate dupa ce conectezi diverse servicii. Prin intermediul aplicației, poți să pornești sau să oprești un Applet, din cele existente puse la dispoziția utilizatorului. Pentru alte nevoi, altele decât cele de acolo, poți chiar să îți creezi propriul Applet.
Aplicația este disponibilă atât pentru utilizatorii Android cât și pentru iOS. Îți faci un cont gratuit și ești gata să îți automatizezi nevoile.
Există o gamă suprinzătoare de applet-uri disponibile, cu automatizări recomandate pentru utilizatorii noi. Gama include applet-uri de la diferite platforme precum: iOS, Android sau asistenți vocali.

Cum funcționează?
Secțiunea ”This” din IFTTT este reprezentată de factorii declanșatori care se numesc ”triggers”. Pot exista o sumedenie de ”triggers”, în funcție de ce te interesează. Câteva exemple: primirea unui mesaj, trimiterea unui e-mail, urcarea unei poze pe Facebook, ieșirea din casă, comandarea unei pizza și lista poate continua.
Secțiunea ”That ” din IFTTT reprezintă ceea ce trebuie să se întâmple în cazul în care se declanșează un trigger.
În ceea ce privește platformele, IFTTT se potrivește foarte bine cu Google Assistant, Amazon Alexa și Samsung SmartThings. Momentan, IFTTT suportă sute de servicii începând de la Facebook, până la becurile inteligente de acasă.
Aplicația IFTTT este în general folosită în cazul acțiunilor repetitive și care pot salva foarte mult din timp. Să presupunem că ai un magazin online și de fiecare dată când primești o comandă, trebuie să scrii un mesaj de confirmare. Prin aplicația asta poți foarte ușor să setezi ca mesajul să fie trimis automat. Sau pentru un plus de fun, de fiecare dată când primești o comandă să se aprindă becul în culoarea roșie.
O altă utilitate pe care o mai are această aplicație și care este des întâlnită, poate fi și în cazul automatizărilor din casă.
Iată așadar, câteva idei care mi-au plăcut foarte mult și pe care le poți folosi cu ajutorul IFTTT:
💡Atunci când ajungi la muncă să ți se dea telefonul pe mute
💡Atunci când se apropie taxiul comandat, becul inteligent din casă să licărească în mai multe culori
💡Să adauge automat muzica la care ai dat like pe YouTube într-un playlist de-al tău de pe Spotify.
💡Culoarea becurilor din casă să se modifice în verde, atunci când ai ratat un apel pe telefon.
💡Să primești un e-mail dacă vor fi averse de ploaie în zona în care te afli
💡Pozele în care ești etichetat pe Facebook să fie automat salvate în cloud
💡Să primești o notificare care să îți amintească să bei apă.

IFTTT și automatizarea casei
Ce este IFTTT în automatizarea casei tale? IFTTT poate fi un ajutor de nădejde, deoarece premisa de la care s-a plecat a fost că automatizând diverse procese de acasă, viața ta poate deveni mai simplă și mai eficientă.
Dacă ai Alexa sau Google Home, IFTTT va îmbunătăți considerabil experiența casei inteligente deoarece aveți multe opțiuni bazate pe capacitățile lor de recunoaștere vocală. O să îți ofer câteva exemple pentru a înțelege mai bine și poate chiar să te inspiri.
- Poți face tranziția la modul de noapte prin estomparea luminilor din casă și setarea termostatului la o temperatură ideală.
- Camerele de supraveghere de la intrare să facă câte o poză, de fiecare dată când cineva necunoscut este în fața ușii și să trimită poza pe e-mail.
- Să oprești wifi-ul sau alte dispozitive atunci când pleci de acasă pentru a mai economisi puțină energie.
- Dacă deții electrocasnice smart, poți afla statusul acestora. Spre exemplu, când s-a terminat ciclul mașinii de spălat.
- Cu ajutorul becurilor inteligente să îți faci niște repere vizuale la sfârșitul timpului coacerii unei prăjituri ce stă în cuptor sau fierberii unui ou.
- După ce a sunat alarma de trezire, să se aprindă și becul în cameră.
În concluzie, IFTTT este un serviciu care le permite oamenilor să stabilească condiții printre aplicații și alte dispozitive pentru ca dispozitivele de automatizare ale casei să facă acțiuni intuitive.