Ce este Sonoff?
Acasa » Ce este? » Ce este Sonoff?

Ce este Sonoff?

de Andrei Russo
6 min.

În procesul de automatizare a casei auzim de tot felul de dispozitive. Unele arată futurist, iar altele arată ciudat, cum este cazul Sonoff. Dar ce este Sonoff? Sonoff este un alt sistem dedicat pentru controlul și automatizarea casei noastre inteligente.

De ce este Sonoff diferit?

Dispozitivele inteligente Sonoff sunt puțin mai atipice. Chiar dacă Sonoff produce și întrerupătoare și prize inteligente normale. Compania oferă și o gamă destul de largă de relee inteligente. Acestea pot fi folosite în nenumărate aplicații într-o casă inteligentă.

Vom vorbi și despre prizele și întrerupătoarele convenționale imediat. Dar aș vrea să încep cu ce este diferit. Mă refer aici la dispozitivele modulare care pot transforma orice priză sau întrerupător existent într-unul smart.

Voi lua drept exemplu releul inteligent Sonoff Mini R2. Este un dispozitiv foarte mic, de aproximativ 42 x 42 x 20mm care poate fi ascuns în spatele unui întrerupător clasic. Dar ce face mai exact acest releu? Pe scurt, cu ajutorul acestui dispozitiv inteligent putem controla iluminatul de oriunde din lume. Și în același timp putem folosi și întrerupătorul classic. Nu se alterează funcționalitățile sub nici o formă.

Note icon
Atenție! Sonoff Mini R2 se conectează direct la rețeaua electrică(230V). Vă recomandăm să apelați la un specialist pentru a vă monta acest dispozitiv.

Înainte de a cumpăra unul dintre aceste dispozitive modulare ar trebui să vă asigurați că aveți un cablu de nul în locul în care acesta va fi instalat.

Ce este Sonoff de fapt?

Dispozitivele inteligente Sonoff sunt bazate în mare parte pe Arduino. Astfel, ne oferă o grămadă de flexibilitate și chiar posibilitatea de a modifica firmware-ul cu unul personalizat de noi. Fac din nou referire la dispozitivele modulare, care de obicei vor fi ascunse în spatele pereților sau în doza aparatului. Chiar dacă arată diferit, atât dispozitivele modulare cât și cele normale funcționează la fel.

Ce dispozitive inteligente produce Sonoff?

După cum am menționat deja, Sonoff are o gamă largă de dispozitive inteligente. Pe lângă clasicele prize și întrerupătoare inteligente, avem și produse modulare sau adaptoare, chiar și becuri și benzi led inteligente. Sonoff nu a stat departe nici măcar de home security, astfel putem găsi tot felul de senzori și camere pentru o casă inteligentă sigură.

Cele mai comune și folosite dispozitive modulare sunt în general releele. Mă refer aici în special la Sonoff Basic, care este un releu simplu cu un singur canal la un preț de aproximativ 35-40 lei. Acesta poate fi folosit pentru automatizarea sau controlul iluminatului sau a prizelor.

Al doilea dispozitiv care este foarte util pentru cei care vor să transforme un întrerupător clasic simplu într-unul smart este Sonoff Mini R2. Acesta poate fi folosit chiar și pentru întrerupătoare cruce sau cap de scară.

Pe lângă acestea, care m-au interesat în mod direct, Sonoff produce o grămadă de senzori de temperatură și umiditate sau chiar monitorizare consum electric.

Cum controlezi dispozitivele Sonoff?

Sunt mai multe moduri în care putem controla aceste dispozitive inteligente. Sonoff produce dispozitive care folosesc diverse tehnologii, cum ar fi WiFi, ZigBee sau chiar Bluetooth.

Dispozitivele Sonoff WiFi și Bluetooth

Dispozitivele Sonoff WiFi pot fi controlate cu ajutorul aplicației eWeLink disponibilă pe Android și iOS. Aplicația este asemănătoare cu cele cu care ne-am obișnuit deja, cum ar fi Tuya sau Smart Life.

La fel ca cele mai mari sisteme pentru case inteligente, și dispozitivele eWeLink pot fi integrate în Google Home sau Amazon Alexa. Ceea ce ne va permite pe viitor să controlăm dispozitivele vocal.

Dispozitivele Sonoff nu sunt compatibile cu aplicația Tuya sau SmartLife. De aceea veți fi nevoit să folosiți aplicația eWeLink. Puteți totuși să integrați dispozitivele în Google Home sau Alexa și să le controlați pe toate de acolo.

Descarcă de pe Google Play Descarcă de pe Apple Store

Dispozitivele Sonoff ZigBee

Este de la sine înțeles că aceste dispozitive vor avea nevoie de un hub inteligent pentru a fi controlate. Sunt nenumărate avantaje pentru a folosi un hub inteligent. Însă totul depinde de ce doriți să realizați în casa dumneavoastră.

Pentru două trei dispozitive, nu merită investiția într-un hub sau bridge și se pot folosi variantele WiFi/Bluetooth. Însă dacă aveți în plan să automatizați toate prizele și iluminatul, este o idee foarte bună să mergeți pe varianta ZigBee.

Citește și: Ce este ZigBee?

Control cu ajutorul telecomenzilor

Sonoff oferă și varianta de control cu ajutorul unei telecomenzi inteligente. Aceasta poate fi una portabilă, sub formă de breloc, sau aplicată pe perete. Controlul cu ajutorul unei telecomenzi este posibil pentru că unele din dispozitivele Sonoff folosesc și RF pe 433MHz.

Cum alegem un dispozitiv inteligent Sonoff?

La fel ca în cazul oricărui dispozitiv inteligent, îl luăm pentru a rezolva o nevoie. Cum avem atâtea opțiuni, ar fi foarte bine să vă informați atent cu privire la dispozitiv.

Înainte de achiziție, verificați cu anteție tehnologiile pe care funcționează dispozitivul dorit. După cum deja am menționat, acestea pot fi disponibile atât pe WiFi sau Bluetooth, dar și ZigBee.

Când vorbim despre dispozitivele modulare, este foarte important să avem nul în doză, la fel cam ca la orice întrerupător inteligent. În cazul în care nu există un nul în doza întrerupătorului, acesta ar putea fi montat (teoretic) și în doza de distribuție.

Dispozitivele normale, cum ar fi adaptoarele, prizele sau întrerupătoarele inteligente sunt asemănătoare cu cele deja existente. Totuși, și acestea pot fi controlate ZigBee sau WiFi. Iar când vorbim despre întrerupătoare, acestea au nevoie de un nul suplimentar care de obicei nu se află în doză și trebuie tras separat.

Dispozitivele ZigBee sunt potrivite pentru securitate și control. Cele produse de Sonoff sunt destul de puține pentru moment. Dar printre ele putem găsi: întrerupătoare, prize, senzori de temperatură și umiditate, senzori de mișcare și chiar camere de supraveghere.

Nu uitați că majoritatea dispozitivelor produse de Sonoff sunt conectate direct la rețea. Vă recomandăm să apelați la un profesionist pentru instalarea acestora. Montarea în mod greșit poate provoca scurtcircuite și vă puteți electrocuta în timpul instalării.

Ce este Sonoff, diferențe față de Tuya/SmartLife

Cu siguranță vor fi oameni care vor aprecia mai mult aplicația Tuya sau SmartLife datorită obișnuinței. Sincer, și eu am început să mă simt deranjat de multitudinea aplicațiilor smart home. Dar, partea bună este că toate acestea pot fi integrate în sistemul nostru preferat.

Fie că vorbim de Google Home, Amazon Alexa sau chiar Samsung SmartThings, dispozitivele Sonoff pot fi controlate de oriunde.

Pe lângă diferențele ale interfețelor, nu sunt foarte multe lucruri diferite la funcționalitățile aplicației. Dacă chiar vreți să faceți o automatizare între dispozitivele Tuya și dispozitivele Sonoff, o puteți face cu ajutorul IFTTT.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *