Cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart
Acasa » Tutoriale » Cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart

Cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart

de Andrei Russo
7 min.

În momentul în care începem să ne adăugăm dispozitive inteligente în casă ne lovim de mai multe probleme. În acest articol vom vorbi despre cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart. Același lucru este perfect valabil și pentru alte aplicații cum ar fi Smart Life și Hama Smart Solution, dar probabil și alte aplicații.

Este bine de știut că aceste aplicații sunt perfect compatibile între ele. Astfel, de cele mai multe ori un dispozitiv inteligent este compatibil cu oricare din aceste aplicații. După cum veți vedea în acest articol, eu am folosit un bec inteligent Hama pe care l-am conectat în trecut la aplicația Hama Smart Solution.

Citește și: Aplicația Tuya Smart – cum îți poate face casa mai inteligentă

Cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să descarci aplicația din Google Play Store sau Apple App Store.
După instalare, va trebui să vă creați un cont în această aplicație folosindu-vă de o adresă de email validă. Fiind vorba despre o aplicație pe care o veți folosi cu dispozitive din casă, va trebui să țineți minte email-ul și parola setate.

Lăsați aplicația deschisă și treceți la următorii pași pentru a conecta dispozitivul la aplicația Tuya Smart, Smart Life, Hama Smart Solution sau orice altă aplicație compatibilă.

1. Conectarea aplicației la WiFi

Deși teoretic acesta este al doilea pas, puteți face aceste lucruri și după resetarea dispozitivulul și a-l pune în pairing mode.

 1. Selectați ”Add Device” sau simbolul plus din dreapta sus din ecranul de pornire al aplicației.
  Ecran pornire Aplicatie Tuya Smart
 2. Selectați tipul dispozitivului – eu aici am ales Light source (WiFi) pentru că becul meu are doar WiFi și vreau să îl conectez direct, nu prin hub.
  Selectare dispozitiv Tuya Smart
 3. Selectați tipul rețelei (2.4GHz și 5GHz) și introduceți parola pentru conectarea la WiFi
  Conectare aplicație Tuya Smart la Wifi

2. Pregătirea dispozitivului și punerea în modul împerechere

În funcție de dispozitivul ales, va trebui să citiți manualul de utilizare și să puneți dispozitivul în modul împerechere. După cum am spus, în acest articol voi configura un bec smart Hama. Pentru a pune acest bec în modul împerechere (pairing mode) trebuie aprins/stins din întrerupător de 3 ori într-un interval de 5 secunde. Veți ști că becul este în modul împerechere când se aprinde și stinge intermitent.

Bec LED Smart HAMA 176547
Bec LED Smart HAMA 176547

Bec LED economic cu iluminare RGB și posibilitatea integrării și controlării prin Google Assistant sau Amazon Alexa.

După ce dispozitivul este în modul împerechere, confirmați bifând ”Confirm indicator rapidly blink” și apăsați ”Next”.

3. Conectați dispozitivul inteligent la aplicația Tuya Smart

Acesta este ultimul pas al ghidului. Așteptați până aplicația găsește dispozitivul, iar acesta va apărea pe în ecranul de pornire al aplicației.

Conectare dispozitiv inteligent la aplicația Tuya Smart Aplicația Tuya Smart

Asta este tot. Singurul lucru pe care vreau să-l menționez este că pasul doi poate fi înlocuit de funcția ”Auto Scan”. Urmați pasul 2.1., iar la pasul 2.2. selectați ”Auto Scan” din partea de sus a ecranului și așteptați până aplicația descoperă dispozitivul. Apoi apăsați pur și simplu pe ”Next”.

După cum vedeți, eu am adăugat întrerupătorul inteligent Hama în aplicația Tuya Smart. La fel am procedat și pentru termostatul inteligent. Tot procesul a fost foarte rapid, lunându-mi maxim 10 minute să reconfigurez toate cele 3 dispozitive.

Întrerupător Smart Hama
Întrerupător Smart Hama

Scapă de grija că ai uitat luminile aprinse prin casă și bucură-te de control total al casei tale.

Conectare aplicație Tuya Smart în contul de Google Home

Pentru a ne bucura de toată puterea pe care o au toate aceste dispozitive inteligente, trebuie să le integrăm și în ecosistemul casei noastre inteligente.

Deși pare un proces destul de complicat datorită importanței, este foarte ușor să facem acest lucru din doar două click-uri. Serios, doar două click-uri.

Deschideți aplicația Google Home. Aceasta este destul de inteligentă pentru a descoperi că aveți o nouă aplicație compatibilă instalată și vă recomandă să faceți link între conturi. Dați click pe ”Connect Tuya Smart” și acceptați termenii și condițiile apăsând pe ”Agree and link”. Asta este tot. Toate dispozitivele configurate în aplicația Tuya Smart vor apărea automat în ”casa” virtuală din Google Home.

Sperăm că am reușit să vă ajutăm să înțelegeți cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart. După cum vedeți, tot procesul este foarte ușor, rapid și intuitiv. Totuși, dacă aveți întrebări sau întâmpinați probleme, vă așteptăm în secțiunea de comentarii.


Cum controlezi un dispozitiv de pe mai multe telefoane cu Tuya sau Smart Life

Cu siguranță mulți dintre noi folosesc mai mult de un telefon/tabletă în viața de zi cu zi. Sau poate vrem să oferim acces unei alte persoane la dispozitivele din casa noastră.

Ideal ar fi să putem controla toate dispozitivele inteligente de oriunde și de pe orice telefon/tabletă. Acest lucru este total posibil și se poate realiza în mai multe moduri.

1. Conectarea directă

Cel mai facil lucru dacă folosiți mai multe dispozitive este să vă conectați cu același email/parolă pe al doilea telefon. Astfel, instantaneu vor apărea dispozitivele conectate și în cel de al doilea telefon.

Tot ce trebuie să faceți este să vă instalați aplicația Tuya Smart sau SmartLife pe telefon/tabletă și să vă autentificați cu același cont pe care îl folosiți pe telefonul principal.

2. Invitarea unui membru în aplicația Tuya Smart sau SmartLife

Dacă totuși nu dumneavoastră sunteți cel de al doilea utilizator al casei și doriți să invitați o altă persoană, acest lucru se face foarte ușor.

 1. Din ecranul principal al aplicației Tuya Smart sau SmartLife selectați numele casei din stânga sus
  Selectare casă în aplicația Tuya Smart sau SmartLife
 2. Selectați „Home Management”(Administrare casă)
  Administrare casă în aplicația Tuya Smart sau SmartLife
 3. Selectați casa unde doriți să îi oferiți acces persoanei
  Selectare casă curentă
 4. Invitați persoana apăsând pe butonul „Add Member” (Adăugare Membru)
  Aici aveți mai multe posibilități de invitare, cel mai ușor fiind prin link sau email. Link-ul poate fi trimis direct pe WhatsApp, Messenger sau chiar SMS.
  Adaugare membru în aplicația Tuya Smart sau SmartLife

În momentul în care persoana acceptă invitația va avea acces instantaneu la toate dispozitivele inteligente din aplicația Tuya sau SmartLife. Va avea exact aceleași posibilități ca proprietarul casei. Singurul lucru pe care nu-l va putea face este ștergerea dispozitivelor.

3. Prin intermediul Google Home

Deși nu ține neapărat de cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart sau Smart Life, un dispozitiv inteligent poate fi controlat de pe mai multe telefoane cu ajutorul Google Home.

Tot ce trebuie să faceți este să adăugați dispozitivul în Google Home. Din acel moment, toate dispozitivele vor putea fi controlate de pe oricâte telefoane/tablete doriți. Singura cerință este să fiți logat cu același email pe toate telefoanele/tabletele.

Am explicat detaliat aici cum adaugi un dispozitiv din Tuya Smart sau SmartLife în Google Home. Chiar dacă în acest exemplu este vorba despre un bec, se aplică pentru orice tip de dispozitiv.

În Google Home puteți invita câte persoane doriți direct din setări. Acestea vor avea control total asupra dispozitivelor, mai puțin posibilitatea de a șterge dispozitivele.


14 comments

  • Salut Marius!

   Ar ajuta să ne dai mai multe informații despre senzor (marcă/model).

   În principiu, dacă acesta este compatibil cu Tuya Smart, conectarea ar trebui să fie foarte simplă:
   1. Deschizi aplicația Tuya Smart și apeși pe plusul din dreapta sus pentru a adăuga un nou dispozitiv. Selectezi unul din listă sau alegi ”Auto scan”
   2. Pui dispozitivul în modul împerechere(pairing) conform instrucțiunilor
   3. Aștepți ca dispozitivul să fie descoperit de aplicația Tuya
   4. După ce a fost descoperit, click pe el și finalizează configurarea conform articolului de mai sus

   Dacă nu îți iese, te rog să revii cu mai multe informații despre dispozitivul care îți dă bătăi de cap 😊

 1. Buna ziua ,dispozitivul PNI CT400,functioneaza cu aplicatia Tuya Smart,doar prin wi-fi,intrebarea mea este…prin date mobile ma pot conecta. si daca da ,cum ,asa ar fi ..conectare de la distanta.multumesc anticipat de raspuns.

  • Salut Eugen!

   Toate dipozitivele pe care le conectezi la aplicația Tuya Smart pot fi controlate de la distanță atât din aplicație cât și din ecosistemul folosit(Google Home, Amazon Alexa sau Apple HomeKit).

   Nu trebuie făcut nimic special, pur și simplu trebuie configurat dispozitivul în aplicația Tuya Smart așa cum am explicat în articol, iar apoi termostatum menționat (PNI CT400) va apărea în aplicație indiferent unde te afli.

 2. Salut.Pot controla acelasi dispozitiv de pe doua telefoane folosind aplicatia Smart Life?Cum se poate face?

  • Salut Cătălin,

   Poți controla un dispozitiv de pe mai multe dispozitive în două moduri:
   1. Te conectezi cu același email și parola pe al doilea dispozitiv
   2. Dacă este vorba de o altă persoană, o poți invita din setări. Din meniul principal al aplicației Tuya sau SmartLife, din partea stânga sus selectezi casa și “Home Management/Administrare Case”, selectezi din nou casa(în cazul în care sunt mai multe), iar apoi “Add Member/Adaugă Membru”

   În al doilea caz vei primi un cod pe care îl poți distribui pe mail, SMS, WhatsApp sau cum îți dorești tu.

   Am adăugat procesul în acest articol: Cum controlezi un dispozitive de pe mai multe telefoane/tablete cu Tuya sau Smart Life

 3. am un termostat smart life si nu pot intra in setari ca imi cere o parola si nu o gasesc nicaeri, cine ma poate ajuta?
  un nr de tel sau email?

 4. Bună ziua.
  Există posibilitatea de a asocia evenimente în vreo aplicație?
  Adică, atunci când cuplează termostatul centralei termice, să decupleze cele 2 prize alocate ventilatoarelor cu recuperare de căldură? Sau poate chiar ventilatoarele, că sunt wireless.
  Menționez că nu am achiziționat prizele smart, iar termostatul centralei e relativ vechi, nu mă deranjează să îl înlocuiesc.

  Vă mulțumesc.

  • Salut Radu,

   Sigur că se pot crea aceste automatizări despre care menționai. Am explicat tot procesul în acest articol.

   Totuși pentru a putea face ce vrei tu vei avea nevoie de un termostat inteligent (o variantă ieftină poate fi BHT-002). În plus, vei mai avea nevoie de minim o priză inteligentă compatibilă cu aplicația Tuya. Poți lega și mai multe prize inteligente de această automatizare.

   Dacă mai ai întrebări, suntem aici să te ajutăm :).

   Spor la treabă!

 5. Buna.
  Nu pot controla termostatul centralei de la distanță.
  Am intrat de pe date mobile însă dispozitivul apare offline și starea acestuia este „dezactivat”

  Ce trebuie setat și cum anume pt a putea accesa termostatul și când sunt în afara casei?
  Mulțumesc.

  • Bună Iulia!

   Nu trebuie să faci nimic special pentru a putea controla termostatul de la distanță. Totuși, pentru a te putea ajuta ne-ar ajuta mai multe informații despre termostatul pe care îl deții.

   Ne poți spune, te rog, următoarele:

   • Ce termostat folosești? (marcă și model)
   • În ce aplicație ai configurat termostatul?
   • Îți apare offiline doar în Tuya / Smart Life sau și în Google Home sau Alexa?
   • Poți controla termostatul când ești acasă?

   Mulțumim!

 6. Salut, am si eu un senzor de temperatura pe wifi care functioneaza cu aplicatia Tuya Smart foarte bine ! Problema e ca si senzorul si telefonul trebuie sa fie in aceeasi retea adica cand sunt acasa se inteleg foarte bine cu internetul de la router, cand plec si telefonul intra pe date mobile nu mai comunica desi senzorul ramas acasa ramane legat la Internet ! Se poate face ceva sa pot citi datele si cand nu sunt acasa ? O alta aplicatie poate ? Mersi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *