Ce este un smart tv?
Acasa » Ce este? » Ce este un smart TV?

Ce este un smart TV?

de Andrea Raduly
7 min.

Poate vă aduceți aminte cu nostalgie de perioada televizoarele cu tub. Cel mai probabil, mulți dintre noi am renunțat la astfel de televizoare, deoarece au apărut între timp altele mai bune. Cu siguranță, și-au făcut treaba la vremea respectivă, însă apărând pe piață televizoarele subțiri și mult mai performante, nu au avut cum să concureze cu așa ceva.

Existând pe piață o multitudine de televizoare, avem deja și anumite pretenții. Atunci când alegem unul, ne uităm de regulă la: mărime, diagonală, rezoluție, tehnologia display-ului și design.

Știm foarte bine că tehnologia este în continuă mișcare, așa că între timp au apărut televizoare și mai performante care ne pot ușura viața și care pot fi controlate și vocal. Este vorba de smart tv-uri.

Ce este un smart TV și ce beneficii vă aduc în plus față de un televizor normal, vom discuta mai pe larg în cele ce urmează.

Beneficii smart tv

Ce este un smart TV?

Un smart TV este un televizor care este conectat la internet și care oferă o diversitate de aplicații. Printre acestea se numără, aplicații de streaming: Netflix, HBO GO, Youtube, aplicații pentru social media: Facebook, Twitter, aplicații pentru muzică: Spotify sau diverse jocuri.

Cantitatea și diversitatea de aplicații diferă de la producător la producător. Partea dezavantajoasă este că unele aplicații de streaming precum: Netflix sau HBO GO percep o taxă lunară pentru a putea fi folosite.

Pentru a se conecta la internet, televizorul trebuie conectat fie la rețeaua Wi-Fi, fie prin cablul Ethernet la router.

Mai mult de atât, unele smart tv-uri au și rolul de smart hub. Asta înseamnă că puteți controla cu ajutorul lor și becurile, termostatele sau orice alt dispozitiv conectat din casă.

Ce poate face un smart TV?

Principala abilitate a unui smart tv față de un televizor normal, este conectivitatea la internet și accesul la diverse aplicații prestabilitite sau posibilitatea descărcării lor.

Printre ultimele inovații când vine vorba de un smart tv, este integrarea asistenților virtuali precum: Amazon Alexa sau Google Assistant. Poate vi se pare ciudat să vorbiți cu un televizor, cerându-i diverse lucruri, dar acest lucru este posibil. Au exact aceeasi funcționalitate ca și boxele inteligente.

În funcție de televizor, au încorporat microfonul fie în telecomandă, fie direct în televizor. Poate vă întrebați ce comenzi îi puteți adresa televizorului. Vă prezint următoarele exemple:

”Turn on the TV”

”Play the second episode of Game of Thrones”

”Mute the volume”

”Turn on Youtube”

Acestea sunt doar câteva exemple de control al televizorului, însă dacă au încorporat un asistent vocal precum Alexa sau Google Assistant, aria comenzilor se lărgește. Îi puteți cere orice fel de informații care se regăsesc pe internet.

O altă caracteristică a televizoarelor smart este funcția ”Screen Mirroring”, în traducere ”Oglindire”. Această funcție presupune partajarea conținutului de pe telefonul mobil, pe ecranul televizorului. Scopul este să vedeți un anumit conținut de pe telefon, pe un ecran mai mare.

Multe dintre televizoarele smart au funcția de navigare pe internet. Asta înseamnă că puteți căuta pe internet orice informație vă interesează. Având în vedere că totuși nu aveți o tastatură să înlesnească procesul de căutare, procesul poate fi puțin dificil.

Din acest motiv, aveți doua variante: fie conectați o tastatură la televizor, fie folosiți funcția de ”Screen Mirroring”. Căutați conținutul pe care îl doriți pe telefon și apoi îl partajați pe televizor.

Gama de smart tv-uri

Printre producătorii care se regăsesc la noi în țară și care oferă smart tv-uri menționăm: Samsung care de altfel are gama cea mai variată de televizoare, Sony, Philips, Toshiba, LG. Fiecare dintre acești producători oferă propriul lor sistem de operare, motiv pentru care pot avea caracteristici diferite.

Spre exemplu, Samsung are sistemul de operare Tizen, LG are WebOs, Sony are Android Tv, și Toshiba are Amazon Fire Tv.

Merită să cumpăr un smart TV?

Dacă aveți nevoie de un televizor nou și vă întrebați ce televizor să cumpărați, atunci da, merită să achiziționați un smart tv. Costul unui smart tv este mai ridicat față de un televizor obișnuit și motivul este evident. În schimb, prin prisma beneficiilor enumerate mai sus, un smart tv poate fi o achiziție care să vă facă plăcere. Motivul este că aveți totul la îndemână doar la câteva click-uri distanță.

Pe de altă parte, este important de menționat că un smart tv nu înseamnă că este neapărat mai bun decât un televizor obișnuit. De aceea, dacă dețineți deja un televizor și sunteți mulțumit de calitatea și caracteristicile pe care le are, există o alternativă la un smart tv. Alternativa este achiziționarea unui media player. Scopul lor este streaming-ul conținutului media de pe principalele platforme de online.

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre astfel de media playere, am facut și o comparație între Xiaomi Mi TV Stick vs Chromecast.

La ce să ne uităm atunci când alegem un smart TV

Platforma folosită

În primul rând atunci când ne gândim să alegem un smart TV, este important sa fim atenți la platforma pe care o folosește. Este important ca platforma să fie cât mai simplă și mai intuitivă, să nu ne dea bătăi de cap.

Spre exemplu, Tizen de la Samsung este cunoscuta pentru ușurința și fluiditatea ei. WebOs de la Lg, în schimb este foarte apreciata pentru telecomanda care poate fi folosita exact ca un mouse. Mutarea cursorului pe ecranul televizorului va face foarte plăcută folosirea lui.

În ceea ce privește Android OS, aceasta este foarte populară datorită faptului că mulți oameni au pe telefon un sistem de operare Android. Și atunci, implicit sunt mai familiarizați cu acest sistem de operare.

Control prin voce televizor

Control prin voce

Un alt lucru la care sa fim atenți și care credem că esti folositor, este posibilitatea de control prin voce. Cu toate că toate televizoarele dețin o telecomandă prin care putem controla televizorul, controlul prin voce poate fi foarte confortabil. În plus de asta, știm foarte bine că neîncrederea apare atunci când nu găsim telecomanda dar el/ea spune sigur nu s-a așezat pe ea. Asta ca o glumă în paranteză, evident.

Rezoluția și tehnologia display-ului

Un alt lucru important este rezolutia ecranului. Aceasta poate fi: HD, Full HD sau 4K Ultra HD. Evident, 4K Ultra HD este rezolutia cea mai bună. Este de patru ori mai performantă decât rezoluția Full HD.

De asemenea, mai putem vorbi și de tehnologia display-ul ii care poate fi: LCD (Display cu cristale lichide), LED (Diode emițătoare de lumină) sau OLED (Diode emițătoare de lumină organice). Dintre acestea, tehnologia OLED este în prezent cea mai bună deoarece are o acuratețe a culorilor foarte ridicată.

Dezavantajul cel mai mare când vine vorba de smart tv-uri, este cel legat de preț. Prețul de regulă este unul ridicat. Totuși, dacă sunteți în căutarea unui nou televizor, atunci merita să investiți într-un smart TV datorita beneficiilor pe care le aduce.

Pe când daca aveți deja un televizor bun și vreți să îl transformați într-un smart TV, puteți foarte ușor să recurgeți la un media player deoarece costul acestuia este mai mic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.