Ce este un smart tv?
Acasa » Ce este? » Ce înseamnă smart TV?

Ce înseamnă smart TV?

de Andrea Raduly
8 min.

Smart tv-urile nu sunt o invenție nouă, ele existând încă de câțiva ani. Însă, cu timpul ele au devenit mult mai performante și mai inteligente. Ce înseamnă un smart tv și cum se deosebește de un tv obișnuit, este ceea ce vreau să povestim astăzi.
Poate îți aduci aminte cu nostalgie de perioada televizoarele cu tub care efectiv ocupau un spațiu imens. Când au apărut cele cu ecran subțire, mulți dintre noi am renunțat la cele vechi, primele fiind evident și mult mai performante.

Existând pe piață o multitudine de televizoare, avem deja și anumite pretenții. Atunci când alegem unul, ne uităm de regulă la: mărime, diagonală, rezoluție, tehnologia display-ului și design.

Știm foarte bine că tehnologia este în continuă mișcare, așa că între timp au apărut televizoare și mai performante care ne pot ușura viața și care pot fi controlate și vocal. Este vorba de smart tv-uri.

Beneficii smart tv

Ce este un smart TV?

Un smart TV este un televizor care este conectat la internet și care oferă o diversitate de aplicații. Printre acestea se numără, aplicații de streaming: Netflix, HBO GO, Youtube, aplicații pentru social media: Facebook, Twitter, aplicații pentru muzică: Spotify sau diverse jocuri.

Cantitatea și diversitatea de aplicații diferă de la producător la producător. Partea dezavantajoasă este că unele aplicații de streaming precum: Netflix sau HBO GO percep o taxă lunară pentru a putea fi folosite.

Pentru a se conecta la internet, televizorul trebuie conectat fie la rețeaua Wi-Fi, fie prin cablul Ethernet la router.

Mai mult de atât, unele smart tv-uri au și rolul de smart hub. Asta înseamnă că poți controla cu ajutorul lor și becurile, termostatele sau orice alt dispozitiv conectat din casă.

Ce poți face cu un smart TV?

Principala abilitate a unui smart tv față de un televizor normal, este conectivitatea la internet și accesul la diverse aplicații prestabilitite sau posibilitatea descărcării lor.

Printre ultimele inovații când vine vorba de un smart tv, este integrarea asistenților virtuali precum: Amazon Alexa sau Google Assistant. Poate sună ciudat să vorbești cu un televizor, cerându-i diverse lucruri, dar acest lucru este posibil. Au exact aceeasi funcționalitate precum o au cele mai bune boxe inteligente.

În funcție de televizor, au încorporat microfonul fie în telecomandă, fie direct în televizor.
Uite câteva comenzi care pot fi foarte utile:

”Turn on the TV”

”Play the second episode of Game of Thrones”

”Mute the volume”

”Turn on Youtube”

Acestea sunt doar câteva exemple de control al televizorului, însă dacă au încorporat un asistent vocal precum Alexa sau Google Assistant, aria comenzilor se lărgește. Îi poți cere orice fel de informații care se regăsesc pe internet.

O altă caracteristică a televizoarelor smart este funcția ”Screen Mirroring”, în traducere ”Oglindire”. Această funcție presupune partajarea conținutului de pe telefonul mobil, pe ecranul televizorului. Scopul este să vezi un anumit conținut de pe telefon, pe un ecran mai mare.

Multe dintre televizoarele smart au funcția de navigare pe internet. Asta înseamnă că poți căuta pe internet orice informație te interesează. Unele televizoare smart dispun de telecomenzi care au pe spate întreaga tastatura pentru a o putea utiliza cât mai ușor.

Dar, daca nu ai o telecomandă de genul acela, ai doua variante: fie conectezi o tastatură la televizor, fie folosești funcția de ”Screen Mirroring”. Cauți conținutul pe care îl vrei pe telefon și apoi îl partajezi pe televizor.

Gama de smart tv-uri

Printre producătorii care se regăsesc la noi în țară și care oferă smart tv-uri menționăm: Samsung care de altfel are gama cea mai variată de televizoare, Sony, Philips, Toshiba, LG. Fiecare dintre acești producători oferă propriul lor sistem de operare, motiv pentru care pot avea caracteristici diferite.

Spre exemplu, Samsung are sistemul de operare Tizen, LG are WebOs, Sony are Android Tv, și Toshiba are Amazon Fire Tv.

Merită să cumpăr un smart TV?

Dacă ai nevoie de un televizor nou și te întrebi ce televizor ar fi cel mai bun, atunci da, merită să mergi pe varianta unui televizor smart. Costul unui smart tv este mai ridicat față de un televizor obișnuit și motivul este evident. În schimb, prin prisma beneficiilor enumerate, un smart tv poate fi o achiziție care să îti facă plăcere. Ai totul la îndemână doar la câteva click-uri distanță.

Pe de altă parte, este important de menționat că un smart tv nu înseamnă că este neapărat mai bun decât un televizor obișnuit. De aceea, dacă ai deja un televizor și ești mulțumit de calitatea și caracteristicile pe care le are, există o alternativă la un smart tv. Alternativa este achiziționarea unui media player. Scopul lui este streaming-ul conținutului media de pe principalele platforme de online.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre astfel de media playere, am facut și o comparație între Xiaomi Mi TV Stick vs Chromecast.

Cum alegi cel mai bun smart TV

Înainte de orice achiziție, este bine totuși să te informezi asupra ofertelor de pe piață. De aceea, vreau sa atrag atenția asupra câtorva lucruri la care să fii atent.

Platforma folosită

În primul rând atunci când ne gândim să alegem un smart TV, este important să fim atenți la platforma pe care o folosește. Este important ca platforma să fie cât mai simplă și mai intuitivă, să nu ne dea bătăi de cap.
Deși aceste sisteme de operare au caracteristici similare, ele diferă între ele prin felul în care arată interfața, ce aplicații sunt acceptate și cât de intuitivă este navigarea.

Spre exemplu, Tizen de la Samsung este cunoscută pentru ușurința și fluiditatea ei. WebOs de la Lg, în schimb este foarte apreciata pentru telecomanda care poate fi folosita exact ca un mouse. Mutarea cursorului pe ecranul televizorului va face foarte plăcută folosirea lui. WebOs este de altfel o platformă eficientă și rapida, făcând foarte ușoară navigarea.

În ceea ce privește Android OS, aceasta este foarte populară datorită faptului că mulți oameni au pe telefon un sistem de operare Android. Și atunci, implicit sunt mai familiarizați cu acest sistem de operare. Cu toate astea, am întâlnit și multe plângeri legate de diverse erori.

Control prin voce televizor

Control prin voce

Un alt lucru folositor, din punctul meu de vedere, este posibilitatea de control prin voce. Cu toate că toate televizoarele dețin o telecomandă prin care putem controla televizorul, controlul prin voce poate fi foarte confortabil. În plus de asta, știm foarte bine că neîncrederea apare atunci când nu găsești telecomanda și partenerul deși spune ca nu s-a așezat pe ea, îl pui totuși să se ridice.

Rezoluția și tehnologia display-ului

Un alt lucru important este rezoluția ecranului. Aceasta poate fi: HD, Full HD sau 4K Ultra HD. Evident, 4K Ultra HD este rezolutia cea mai bună. Este de patru ori mai performantă decât rezoluția Full HD.

De asemenea, mai putem vorbi și de tehnologia display-ul ii care poate fi: LCD (Display cu cristale lichide), LED (Diode emițătoare de lumină) sau OLED (Diode emițătoare de lumină organice). Dintre acestea, tehnologia OLED este în prezent cea mai bună deoarece are o acuratețe a culorilor foarte ridicată.

Dezavantajul cel mai mare când vine vorba de smart tv-uri, este cel legat de preț. Prețul de regulă este unul ridicat. Totuși, dacă ești în căutarea unui nou televizor, atunci merita să investești într-un smart TV datorită beneficiilor pe care le aduce.
Cu toate astea, nu doar funcția smart influențează costul unui televizor. Mărimea si rezoluția tv-ului determină și ele costul acestuia. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât și costul crește. Acest lucru se aplică și la tv-urile non-smart.
Dacă nu știi ce mărime ai nevoie, gândește-te în primul rând la locul unde îl vei pune. Fie că îl vei pune pe masă sau pe perete. Oricât de mult ți-ai dori un televizor imens, s-ar putea ca spațiul disponibil să nu îți permită acest lucru.

Pe când dacă ai deja un televizor bun și vrei să îl transformi într-un smart TV, poți foarte ușor să mergi pe varianta unui media player deoarece costul acestuia este mai mic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *