Xiaomi Mi TV Stick vs. Chromecast cu Google TV
Dacă de curând am pus mâna pe un Xiaomi Mi TV Stick, renunțând parțial la ”bătrânul” Chromecast 3. În acest articol aruncăm în ring două dispozitive foarte asemănătoare: Xiaomi Mi TV Stick vs. Chromecast cu Google TV.
Despre ambele media playere am scris review-uri și vă recomand să le citiți dacă doriți să aflați mai multe despre acestea. În aceste review-uri am explicat detaliat la ce este bun fiecare din aceste dispozitive:
Diferențe între Xiaomi Mi TV Stick vs. Chromecast cu Google TV
Sunt destul de multe diferențe între aceste două dispozitive, pornind de la hardware până la software. Vom începe treptat cu aspectul și vom trece la diferențele tehnice ușor-ușor.
Diferențe fizice
Se vede cu ochiul liber că aceste media playere arată diferit. Totuși, ca funcționalități sunt destul de similare.
Chromecast cu Google TV are o formă ovală, atât player-ul cât și telecomanda. În timp ce Xiaomi Mi TV Stick este exact ce spune numele, un stick puțin mai mare, dreptunghiular.
Aș zice că avantajul Chromecast-ului este că poate fi folosit în TV-urile montate pe perete, unde este mai puțin spațiu de lucru. Însă același lucru este valabil și pentru Xiaomi Mi TV Stick datorită extensiei cablului HDMI cu care vine în pachet.
Ca dimensiuni, sunt destul de apropiate. Nu că ar conta cu adevărat. Până la urmă nu le vei vedea niciodată, fiind tot timpul în spatele TV-ului.
Diferențe hardware
Fiind doi producători diferiți, dar și categorii de preț diferite, sunt câteva diferențe majore. În primul rând, noul Chromecast este mai capabil datorită procesorului mai puternic, așa că poate rula video până la 4K cu suport HDR+.
Pe partea de stocare, ambele playere au aceeași capacitate, 8GB, din care vreo 4.5GB disponibili. Deși sună puțin, eu încă nu am avut probleme cu stocarea. Nu cred că va avea cineva probleme cu stocarea pentru că nu prea ai ce aplicații să instalezi. Iar în zilele noastre, aproape tot conținutul este online, deci nu ocupă spațiu pe discul nostru.
Când vine vorba de RAM, Chromecast are dublu față de Xiaomi Mi TV Stick, adică 2GB față de 1GB. Trebuie să ținem cont că ambele playere rulează nativ Android TV. Acest sistem de operare este special conceput pentru TV-uri și TV Box-uri, și nu are nevoie de la fel de mult RAM ca un telefon sau tabletă cu Android. Personal, eu nu m-am lovit de nici o problemă cauzată de memoria RAM scăzută. Vom intra în mai multe în detalii în secțiunea software.
Minusul player-ului Xiaomi este conectivitatea fizică. Acesta are un port Micro USB, față de USB tip C al noului Chromecast. La fel cum am zis și în review-ul Xiaomi Mi TV Stick, nu afectează cu nimic funcționalitatea. Însă am luat în calcul să vizionez un film de pe un stick/HDD extern. Este posibil, doar că nu este cea mai fericită combinație. Vei avea nevoie de un cablu OTG și un USB hub(eventual cu alimentare separată).
Xiaomi Mi TV Stick | Chromecast cu Google TV | |
CPU | Quad core Cotex A53 | Quad core Cortext A55 @ 1908Mhz |
GPU | ARM Mali-450 | – |
RAM | 1 GB | 2 GB |
ROM | 8 GB | 8 GB |
Porturi | HDMI x 1, Micro USB x 1 | HDMI x 1, USB tip C x 1 |
Conectivitate | Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2.4GHz/5GH | Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac @ 2.4/5 GHz |
Video | 1920 x 1080 FHD@60fps | 4K Ultra HD @ 60fps High dynamic range (HDR10, HDR10+) |
Audio | Dolby Audio și DTS | Dolby Digital, Dolby Digital plus, Dolby Atmos |
Dimenisuni | 92.4 x 30.2 x 15.2mm | 162 x 61 x 12.5 mm |
Greutate | 28.5g | 56.7g |
Puteți găsi o comparație directă a procesoarelor acestor playere aici.
Diferențe între telecomenzi
Ca funcționalitate, evident că ambele telecomenzi sunt foarte asemănătoare. Ambele au cam aceleași butoane și funcționează în același mod. Telecomanda TV Stick-ului de la Xiaomi pare puțin mai ”ieftină”, dar chiar este mai ieftină. Nu este ceva deranjant, doar că plasticul nu este la fel de premium ca telecomanda de Google.
Ce nu am reușit pe nici una din aceste telecomenzi a fost să reprogramez butoanele. Asta mă supără pe mine pentru că aș vrea să pot schimba butonul ”Prime Video” de pe telecomanda Xiaomi. Nu folosesc acest serviciu și aș prefera să deschid YouTube cu acest buton.
Butonul Google Assistant funcționează la fel pe ambele telecomenzi. Dacă aveți mai multe dispozitive adăugate în Google Home, le puteți controla vocal cu ajutorul telecomenzii.
Ambele telecomenzi funcționează cu 2 baterii AAA, Xiaomi Mi TV Box nu are bateriile în pachet, în timp ce Chromecast-ul vine cu baterii incluse.
Noul Google Chomecast îți transformă TV-ul într-unul smart în adevăratul sens al cuvântului.
Diferențe software
Dacă tot comparăm Xiaomi Mi TV Stick vs. Chromecast cu Google TV, cred ca este foarte important să menționăm toate diferențele software. Acestea nu sunt foarte multe, însă este bine de știut în ce ne băgăm.
Android TV 9 vs. Android TV 10
O diferență majoră între aceste două dispozitive este sistemul de operare. Xiaomi Mi TV Stick este dotat cu Android TV versiunea 9. În schimb, noul Chromecast rulează Android TV 10.
Înainte de a compara diferențele dintre aceste două sisteme de operare, este bine de știut că ambele media playere rulează Android TV nativ. Majoritatea media player-elor chinezești rulează versiunea normală de Android modificată să arate ca Android TV.
Acesta este un detaliu important, Android TV este special conceput să fie operat cu o telecomandă. De asemenea, singurul minus ar fi că nu ai acces la toate aplicațiile disponibile pe telefon/tabletă, ci doar cele optimizate pentru TV.
Principalul avantaj este că nu vom avea probleme de compatibilitate cu aplicațiile instalate. Nu va trebui să ne chinuim să apăsăm butoane cu ajutorul unui mic cursor.
Diferențele dintre Android TV 9 și Android TV 10 sunt în mare parte vizuale. Dar sunt și optimizări care ajută dispozitivul să se miște mai bine cu resurse puține. De aceea am explicat care este diferența între Android TV și un Android modificat.
Android TV, indiferent de versiune, este un sistem de operare gândit special pentru TV-uri și dispozitive mai ”slabe”. Astfel acestea rulează mult mai bine cu resurse mult mai puține.
Comparând cu un TV Box chinezesc pe care l-am avut în trecut, care avea 4GB RAM și un procesor ceva mai puternic decat Cortex A53 a lui Xiaomi Mi TV Stick. Acesta din urmă se mișcă mult, mult mai bine. Ăsta fiind și motivul pentru care recomand cu toată încrederea media playerele cu Android TV și nu Android normal.
Media player cu Android TV 9 nativ și funcție de Chromecast inclusă.
Xiaomi Mi TV Stick vs. Chromecast cu Google TV – care este mai bun?
Răspunsul simplu, ambele sunt media playere moderne și puternice, concepute pentru același scop. Scopul fiind streaming-ul conținutului media de pe principalele platforme online. Ambele playere sunt compatibile cu majoritatea aplicațiilor importante cum ar fi Netflix, Prime, YouTube, Twitch, Spotify, etc.
Singura limitare a palyer-ului de la Xiaomi este rezoluția maximă de 1920×1080 @60fps (FullHD), în timp ce noul Chromecast poate reda până la FullHD. Deși Xiaomi Mi TV Stick are această limitare, poate fi folosit și pe TV-uri 4K. Imaginea va fi scalată de la FullHD la 4K și se va pierde puțin din calitate, însă nu este o pierdere gravă.
Cu ambele playere am făcut aproximativ aceleași teste și am obținut aproximativ aceleași rezultate pe FullHD. Singurul lucru pe care l-am observat la Xiaomi este că uneori sacadează în Plex. Nu este deranjant, nu se oprește aplicația, doar că tranzițiile nu sunt la fel de fluide ca pe Chromecast. Probabil aici ar fi nevoie de mai multă memorie RAM.
Funcția de Chromecast
Probabil mulți utilizatori Google Chromecast folosesc această funcție. Ambele playere au această funcție și puteți trimite conținut direct de pe telefon. De asemenea, ambele dispozitive pot fi configurate în Google Home și controlate vocal.
Concluzii Xiaomi Mi TV Stick vs. Chromecast cu Google TV
În concluzie, ambele playere oferă performanțe asemănătoare pe TV-uri FullHD. Și recomandarea mea este bazată strict pe preț. Dacă bugetul permite, aș merge pe Chromecast cu Google TV care costă aproximativ 350 lei. În cazul unui buget mai restrâns, aș merge pe Xiaomi Mi TV Stick la aproape jumătate din preț (170-200 lei).
Noul Google Chomecast îți transformă TV-ul într-unul smart în adevăratul sens al cuvântului.
Am ales să compar Xiaomi Mi TV Stick vs. Chromecast cu Google TV pentru că am vrut să ofer o variantă de buget a unui player foarte capabil. Dacă nu sunteți fani Google, puteți merge și pe varianta Xiaomi. Puteți alege un Xiaomi Mi TV Box S, care este varianta mai scumpă și mai potentă. Aceasta este dotată cu 2GB RAM și suportă și redarea conținutului 4K @60fps. Cu toate acestea, este ceva mai scumpă.
Media player cu Android TV 9 nativ și funcție de Chromecast inclusă.
La chromecast poți instala programe provenite din sursă externă? Deci de pe stick de exemplu…
Da, se pot insta aplicații ca pe orice alt dispozitiv cu Android. Dar vei avea neapărat nevoie de un hub care să aibă mai multe porturi disponibile.