Review Google Chromecast 3
Acasa » Recenzii » Review Google Chromecast 3

Review Google Chromecast 3

de Andrei Russo
10 min.

Deși deținem un TV smart destul de nou, nu suntem neaparat fani ai TV-urilor smart. De cele mai multe ori nu avem chef să navigăm prin meniul TV-ului pentru a rula un clip pe Youtube sau Netflix. În acest review Google Chromecast 3 vei afla tot ce poate face cu el și de ce îl preferăm în detrimentului Smart TV-ului.

Google Chromecast 3
Google Chromecast 3

Vizionează clipuri video, seriale sau ascultă muzică direct pe TV-ul non-smart, direct de pe telefon.

Ce poate face Google Chromecast 3?

Trebuie să înțelegem încă de la început că acest dispozitiv nu se poate compara cu un TV Box sau un media player clasic. Primul lucru pe care trebuie să îl știi este faptul că Chromecast are un singur buton, folosit pentru a-l reseta. Controlul Chromecast-ului se face exclusiv de pe telefon, din aplicația Google Home.

Chiar dacă nu este un TV Box sau un media player, se descurcă de cele mai multe ori mai bine în cazul rulării clipurilor video. Fiind un dispozitiv foarte simplu, nu are ce să consume resursele pe care și le dedică total task-ului.

Citește și: Prezentare Google Chromecast – diferențe între versiuni

Conectare și configurare Google Chromecast 3

După cum tocmai am zis, vorbim despre un dispozitiv foarte simplu dotat cu un singur port micro USB și o mufă HDMI. Singura cerință necesară este ca TV-ul să fie dotat cu un port HDMI și să aveți o rețea WiFi în locul în care va fi instalat Chromecast-ul.

Conectarea propriu zisă se face folosind adaptorul de rețea din cutie și cablul USB pentru a conecta Chromecast-ul la o priză sau un port USB al TV-ului. Apoi pur și simplu conectezi mufa HDMI a dispozitivului la portul HDMI al TV-ului. Aprinzi TV-ul și selectezi ca sursă portul HDMI unde este conectat Chromecast-ul.

Deși ambalajul contează foarte mult în alegerea produsului, Google nu excelează neapărat la acest capitol. În schimb, produsele de la Google excelează la capitolul uzabilitate. Un detaliu care poate fi trecut cu vederea este un clip pe cablul USB. Acesta are rolul de a ține cablul mai scurt în cazul în care priza este mai aproape de Chromecast.

Dupa ce ai finalizat instalarea fizică a dispozitivului, deschizi aplicația Google Home și urmezi pașii recomandați pentru a termina configurarea. Tot procesul durează câteva minute și este foarte intuitiv. După ce procesul de instalare și configurare este finalizat, poți începe să folosești noul Chromecast.

Nu s-ar numi review Google Chromecast 3 dacă nu am explica exact ce poate face acest dispozitiv. Pe scurt, Chromecast are două funcționalități mari și late: rulare conținut de pe internet și screen mirroring.

Chromecast: rulare conținut audio/video

Aceasta este principala funcționalitate a acestui dispozitiv, rularea conținutului de pe telefon/PC sau internet. O grămadă dintre cele mai comune aplicații pentru smartphone au suport pentru rulare via Chromecast.

Aici găsiți o listă cu toate aplicațiile compatibile cu Google Chromecast. Printre acestea merită menționate: Youtube, Netflix, Twitch, HBO Go, Hulu, Prime Video, Spotify, Twitch, Facebook, etc. Pe lângă aceste aplicații, puteți rula conținut direct de pe telefonul mobil sau PC cu un singur click.

Rularea conținutului de pe telefon este foarte facilă, fiind nevoie de doar un click pentru a porni clipul pe TV. Primul pas este să deschidem aplicația preferată pe telefon (în acest caz voi vorbi despre Youtube). Eu de obicei mă conectez la Chromecast când deschid aplicația. Pentru a face acest lucru trebuie să apăsăm pe iconița ”cast” din bara de sus a aplicației. E bine de știut că acest pas nu este obligatoriu. Dacă cumva urmărești deja un clip pe telefon și vrei să îl muți pe TV, trebuie apăsată exact aceeași iconiță din player-ul aplicației.

În prezent, cele mai multe playere și de pe Android și iOS au suport pentru a rula conținutul pe Chromecast. Astfel, poți rula chiar și clipuri înregistrate cu telefonul. Acest lucru este posibil cu majoritatea aplicațiilor de rulare video de pe telefoane. Totuși, preferata mea este VLC for Android, la fel și în cazul PC-ului.

Chromecast: screen mirroring

O parte puțin ciudată la Google Chromecast este că nu are nevoie de o aplicație dedicată. Se ”controlează” direct din aplicația Google Home și tot de aici puteți activa și screen mirroring. O funcție foarte utilă dacă ai de făcut o prezentare, sau să împărtășești informații care nu pot transmise direct prin cast.

După cum te aștepți, chiar și acest proces este super ușor de setat. Primul pas este deschiderea aplicației Google Home pe telefon și să dați click pe Chromecastul dorit (în caz că aveți mai multe). Iar al doilea, și ultimul, pas este să apeși butonul din partea de jos a ecranului ”Cast my screen”. Atât de simplu este, în acest moment ecranul telefonului va apărea și pe TV.

Limitări și performanță

Fiind un review Google Chromecast 3, trebuie să vorbesc puțin și despre limitările și performanța acestui dispozitiv. Chiar dacă ar putea fi ușor comparat cu alte dispozitive care rulează clipuri video, nu voi face acest lucru. Asta pentru că nu se poate compara direct cu niciunul din nici un punct de vedere.

Nu sunt foarte multe limitări despre care putem vorbi în cazul Google Chromecast 3. Cea mai notabilă limitare care s-ar putea să afecteze uni utilizatori este lipsa suportului 4K. Pentru a rula conținut 4K prin intermediul Chromecast aveți nevoie de Google Chromecast Ultra. Cu toate acestea, Chromecast 3 poate fi folosit și pe TV-uri 4K. Imaginea va fi mărită și s-ar putea pierde puțin din calitatea materialelor rulate. Asta pentru că Google Chromecast 3 poate rula video la o rezoluție maximă FullHD (1920×1080).

Din punct de vedere al performanței, pot spune ca Chromecast 3 este super rapid. Comparat cu cast-ul către Smart TV care dura aproximativ 1 minut până se făcea conexiunea, deschidea aplicația și porni clipul. La Google Chromecast 3, tot acest proces durează sub 10 secunde. Iar în funcție de distanța până la router, conexiunea rămâne de cele mai multe ori stabilă. În cazul meu, distanța până la router este destul de mică (aproximativ 4m) și nu am avut niciodată probleme cu rularea conținutului video 1080p.

Google Chromecast 3 suportă o grămadă de codec-uri audio și video precum: H.264 1080p, H.264 720 x 480, MPEG-4, VP8 video și AAC-LC, AC3, eAC3 (Dolby Digital Plus), FLAC, MP3, PCM/WAV, Vorbis.

Integrare Google Chromecast 3 în casa noastră inteligentă

După cum deja am scris, Chromecast nu are nevoie de o aplicație separată pentru a putea fi controlat. Toate setările se fac din aplicația Google Home.

Ceea ce nu am menționat până acum este pregătirea dispozitivului pentru a rula conținut audio/video. Dacă în cazul majorității dispozitivelor, acestea trebuie aprinse în prealabil, în cazul Chromecast 3 nu este nevoie. În momentul în care selectați Chromecast-ul dorit din lista de dipozitive de pe telefon, acesta va porni automat.

Controlează TV-ul cu Chromecast

Până și eu am fost sceptic că voi putea aprinde/stinge TV-ul folosind Chromecast-ul din dotare. Am fost cu adevărat surprins că este posibil acest lucru și nu trebuie nici un setup special.

Totuși, pentru ca această funcționalitate să funcționeze corect, TV-ul trebuie să fie dotat cu standard-ul CEC. Această funcționalitate a fost adăugată de câțiva ani TV-urilor și monitoarelor și permite controlarea acestora prin intermediul portului HDMI. Pentru a putea aprinde/stinge TV-ul prin intermediul Google Home, trebuie doar să activezi CEC din setările TV-ului.

Atenție însă, acest standard poate avea denumiri diferite în funcție de marca TV-ului. Mai jos este o listă cu cele mai comune mărci de TV-uri care și-au înregistrat stadardul CEC cu o altă denumire:

 • Hitachi: HDMI-CEC
 • LG: SimpLink
 • AOC: E-link
 • Onkyo: RIHD
 • Panasonic: HDAVI Control, EZ-Sync sau Viera Link
 • Philips: EasyLink
 • Pioneer: Kuro Link
 • Samsung: Anynet+
 • Sharp: Aquos Link
 • Sony: BRAVIA Sync, BRAVIA Link, Control for HDMI
 • Toshiba: CE-Link or Regza Link

După activarea CEC în setările TV-ului, puteți folosi expresii de genul ”Hey Google, turn on the Bedroom TV” – unde Bedroom TV este numele dat Chromecast-ului în Google Home. Un alt plus al acestei opțiuni este faptul că poți porni clipuri de pe telefonul mobil chiar dacă TV-ul este stins. Acesta aprinzându-se automat și rulând clipul trimis.

Review Google Chromecast 3: original vs. fake

După cum ne-am obișnuit deja, există o gramadă de copii ieftine ale acestui dispozitiv. Îți recomand cu toată căldura să stai cât mai departe de acestea pentru că nu sunt ceea ce este Chromecast.

Cum recunoaștem fake-urile față de originale?

În primul rând, pentru a evita orice confuzie sau greșeală de cumpărare, îți recomand cumpărarea dispozitivelor doar din magazine cunoscute. Astfel, vei putea returna produsul dacă acesta nu este conform.

Dacă totuși nu găsești dispozitivul într-un magazin și decizi să îl cumperi la mâna a doua sau dintr-un magazin nu foarte cunoscut, trebuie să fii atent la următoarele:

 • Pe ambalaj trebuie neapărat să scrie Google Chromecast și să apară logo-ul Google
 • În cazul Google Chromecast 3, dispozitivul este gri, cu o textură cauciucată și logo-ul Google (un G) pe mijlocul dispozitivului
 • Google Chromecast 3 are un singur port microUSB și o mufă HDMI – nu are USB Type C, nici cititor de carduri, nici orice altceva, ci doar un singur port
 • Google Chromecast 3 are un singur buton cu led, pozițonat lângă portul micro USB
 • Pachetul Google Chromecast 3 conține: dispozitivul în sine, adaptor de rețea, cablu USB. Iar dacă este cumpărat din România, veți primi și un adaptor de rețea UK->EU.

Cea mai importantă diferență dintre Google Chromecast 3 și dispozitivele fake este modul de rulare a conținutului. În timp ce Chromecast-ul se conectează direct la WiFi și știe exact ce are de făcut, fake-urile sunt pur și simplu un dipozitiv de screen mirroring.

Google a creat chiar și o pagină unde explică foarte bine diferențele dintre dipozitivul original și produsele contrafăcute. Poți consulta această pagină aici.

Raport calitate/preț Google Chromecast 3

Am încercat în acest review Google Chromecast 3 să prezint toate plusurile și minusurile acestui dispozitiv. În ultima parte, aș dori să vorbim puțin despre raportul calitate/preț, care este unul foarte bun. Cu mai puțin de 200 lei îți poți transforma actualul TV într-unul smart conectat la tot ecosistemul casei inteligente.

Din punctul meu de vedere este un preț foarte bun pentru un dispozitiv care ne va crește confortul. În plus, prin integrarea în casele noastre inteligente, îl putem folosi pentru unele automatizări.

Google Chromecast 3
Google Chromecast 3

Vizionează clipuri video, seriale sau ascultă muzică direct pe TV-ul non-smart, direct de pe telefon.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *