Idei de utilizare a prizelor inteligente
Acasa » Ghiduri » Idei de utilizare a prizelor inteligente

Idei de utilizare a prizelor inteligente

de Andrea Raduly
7 min.

Ideile de utilizare ale prizelor inteligente pot fi foarte multe dacă știm cum să le folosim.

Prizele inteligente sunt niște dispozitive foarte populare, însă de cele mai multe ori sunt folosite pentru pentru a porni sau opri anumite lămpi din casă. De fapt, aceste prize au o sumedenie de întrebuințări și pot fi foarte folositoare atunci când vrem să ne automatizăm casa.

Utilizarea unor astfel de prize îți oferă posibilitatea să controlezi de la distanță, aparatele din casă conectate la această priză. Controlul se face cu ajutorul unei aplicații de pe telefon și care să aibă o conexiune la internet.

În cele ce urmează vreau să îți prezint și alte idei legate de utilizarea prizelor inteligente pentru că sunt cele mai accesibile sisteme smart cu care poți automatiza și monitoriza casa ta inteligentă.

Note icon
Verifică în prealabil ca priza inteligentă pe care o dorești, să poată suporta sarcina electrică a aparatelor pe care dorești să le conectezi la ea.
Prizele inteligente transformă aparate obișnuite în aparate smart

Așa cum ți-am promis, iată 8 idei inteligente de care te poți bucura prin utlizarea prizelor inteligente.

Transformă aparate obișnuite în aparate smart

Există pe piață foarte multe electrocasnice smart: aparate pentru gătit, mașini de spălat rufe sau aparate frigorifice. Acestea pot fi controlate direct de pe telefon sau tabletă. Dezavantajul major este că acestea sunt mai scumpe decât aparatele obișnuite.

Partea bună este că există soluții și pentru cei cu un buget mai mic. Așadar, aici intră în joc prizele inteligente care sunt soluția pentru ușurarea vieții lor. Tehnic vorbind, prizele inteligente sunt niște comutatoare care permit pornirea sau oprirea curentului electric cu ajutorul unui smartphone.

Înainte de toate, este foarte important de știut că prizele inteligente funcționează doar cu aparate care au buton fizic de on/off.

Una dintre necesitățile noastre cele mai arzătoare pentru care am ales să ne cumpăram astfel de prize, a fost legat de utilizarea mașinii de spălat.

De multe ori când puneam la spălat, se întâmpla să plecăm de acasă. În momentul în care ne întorceam, rufele, nefiind scoase imediat din mașină, își pierdeau din prospețime și aveau un miros stătut. Detest efectiv mirosul rufelor stătute și atunci o priză de genul acesta a fost o soluție pentru noi.

Așa că, înainte să plecăm de acasă, încărcăm mașina cu rufe pe care o conectăm la o priză inteligentă. Șmecheria, în schimb este că o deconectăm de la curent, dar mașina de spălat o punem pe pornire. Înainte cu ceva timp să ne întoarcem acasa, pornim priza inteligentă de pe telefon. În felul acesta, mașina de spălat va fi alimentată cu curent și va porni.

Utilizarea prizele inteligente în folosirea rutinelor

Dacă te folosești și tu cu mândrie de un asistent virtual precum: Google Assistant sau Amazon Alexa, o priză smart este foarte eficientă să o folosești, în cadrul rutinelor.

Cu alte cuvinte, atunci când asistentului tău îi transmiti o rutină de tipul ”Buna dimineața”, pe lângă task-urile deja stabilite, poți integra în rutină și pornirea unui fierbător de apă pentru prepararea ceaiului preferat.

Într-o rutină de seară poți de asemenea să îi spui asistentului tău să stingă lămpile din casă. Deși nu sunt smart, fiind conectate la o priză inteligentă, ele se vor comporta ca atare.

Note icon
Ai grijă să verifici întotdeauna compatibilitatea prizei cu asistentul virtual folosit.

Controlarea camerelor de supraveghere cu ajutorul prizelor inteligente

Motivele pentru care oamenii aleg să își automatizeze casa, sunt legate și de aspecte de siguranță și securitate. Din acest motiv, ei recurg la instalarea camerelor inteligente de supraveghere. Cu toate astea, poate fi total nefolositor să le lasi să înregistreze non-stop. Aici intervin prizele inteligente în salvarea ta, deoarece când nu mai vrei să înregistreze poți opri alimentarea prizelor. Poate că nu ai nevoie ca acestea să înregistreze atunci când sunteți acasa, ci doar când ești plecat.

Economie și siguranță prin intermediul prizelor inteligente

Economie și siguranță prin intermediul prizelor inteligente

Dacă ții foarte mult la siguranța casei, atunci o astfel de siguranță se poate dobândi prin montarea prizelor smart. Acestea dețin un senzor, care atunci când temperatura este prea mare, se deconectează automat de la alimentarea curentului electric.

Aceste prize inteligente sunt benefice și în momentele în care poate din grabă, ai uitat ceva în priză.

Prizele inteligente sunt create să fie cât mai eficiente și să nu consume în plus. Aparatele electronice conectate din casă consumă energie electrică, chiar și atunci când nu sunt utilizate în mod activ. În acest caz, poți folosi o priză inteligentă care permite oprirea la intervale regulate de timp, sau la cerere a diverselor dispozitive conectate. Acest lucru îți va permite să faci o oarecare economie.

Păcălirea hoților cu ajutorul prizelor inteligente

Cu toții cred că am văzut cel puțin o dată în viață, celebrul film ”Singur Acasa”, în care micul Kevin le făcea diverse farse celor doi hoți care voiau să îi jefuiască casa.

Într-una din scene, Kevin a încercat să îi păcălească că nu ar fi fost singur acasă, cu ajutorul unei înregistrari dintr-un film.

Prin urmare, dacă pleci de acasă sau în vacanță, inspiră-te și tu de la celebrul Kevin. Conectează-ți lămpile din casă la priză inteligentă și așa nu vei da impresia hoților că este goală casa.

Utilizarea prizele inteligente și controlul parental

Cine ar fi zis că voi da chiar și un sfat de parenting în cadrul unui articol despre lucruri smart. Trasarea unor limite la copii, uneori poate să fie greu de înteles și de acceptat pentru ei. Dacă ești părinte și te afli și tu într-o asemenea perioadă cu copii, apelează și tu la prizele inteligente. În cazul acesta le poți folosi pentru a opri televizorul sau consola de jocuri atunci când consideri că este necesar. Aceasta variantă o poți avea și pentru a opri routerul și a opri accesul copiilor la internet.Consider că această idee poate fi folosită cu succes pentru a evita folosirea excesivă a jocurilor sau internetului de către copii.

În condițiile în care nu este nimeni acasă alături de copii, controlul parental este destul de redus. Așă că doar printr-un singur click pe telefon te poți asigura că lucrurile stau așa cum îți dorești tu.

Încărcarea dispozitivelor la o priză inteligentă

Încărcarea dispozitivelor la o priză inteligentă

Ne încărcăm zilnic telefoanele, tabletele, laptopurile, adesea peste noapte, în timp ce dormim. Cu toate acestea, știm că supraîncărcarea dispozitivelor, pot provoca daune și scurtă durată de viață a bateriei.

Utilizarea prizelor inteligente în combinație cu încărcătoarele îți permit să setezi timpul necesar de încărcare, evitând riscurile asociate cu supraîncărcarea.

Udarea plantelor din grădină

Poate credeai că prizele inteligente pot fi folosite doar în casă, însă nu este așa, le poți folosi cu ușurință și în grădină.

Dacă ai un sistem de udare a plantelor care folosește o pompă de apă, poți automatiza sistemul utilizând o priză inteligentă. Conectezi pompa de apă la o priză inteligentă, apoi o programezi când și cât timp să funcționeze.

După cum ai observat există multe posibilități de utilizare a prizele inteligente. De la idei ingenioase până la idei practice, prizele inteligente sunt foarte utile pentru ușurarea vieții de zi cu zi.

Tu ce alte idei faine mai ai pentru utilizarea prizelor inteligente?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *