Ce este Google Assistant?
Ce este Google Assistant? O întrebare la care ne-am gândit cu toții când am început procesul de automatizare al casei noastre. Google Assistant este asistentul virtual creat de Google. Este preinstalat pe toate telefoanele cu Android, dar se poate instala și pe dispozitivele cu iOS. El este invocat atunci când spui: ”Ok Google” sau ”Hey Google”, urmat de comanda vocală. La momentul scrierii acestui articol, asistentul virtual de la Google nu este disponibil în limba română.
Ce poate face Google Assistant?
Aproape orice! Îți poți comanda casa inteligentă atât din interiorul casei cu Google Home, cât și de la distanță. De asemenea, îți ține evidența calendarului, sau chiar te poate trezi la ora stabilită.
Există și câteva ”programe” prestabilite pentru anumite momente ale zilei. De exemplu, dacă îl saluți dimineața cu expresia ”Ok Google, Good morning!” vei primi toate informațiile programate pentru ziua în curs, un buletin meteo și ultimele știri. Evident, toate aceste informații sunt cerute de tine, în momentul în care creezi aceste rutine.
O altă rutină asemanătoare este și pentru ”Ok Google, Good night!”. Răspunzând cu un rezumat pentru ziua următoare și câteva întrebări configurabile.
Toate aceste rutine pot fi personalizate după placul și nevoile noastre direct din setările Google Assistant.
Dacă ar fi să rezumăm tot ce este Google Assistant și ce poate face, ar arăta cam așa:
- Controlează casa ta inteligentă
- Accesează informațiile din calendar și ecosistemul Google
- Caută în locul nostru restaurante, zboruri și chiar știri
- Controlează muzica din casă
- Rulează conținutul preferat de pe Youtube sau Netflix pe Chromecast
- Setează timere și alarme
- Trimite SMS-uri sau chiar mesaje pe WhatsApp
- Citește notificări
- Și chiar se joacă cu tine
Pe ce dispozitive se poate folosi Google Assistant?
Aici este o listă lungă de dispozitive pe care se poate rula Google Assistant. Inițial, Google Assistant a fost lansat pe telefoanele Google Pixel și boxele Google Home. În prezent, ghidul virtual de la Google este disponibil implicit pe orice dispozitiv cu Android. Aici putem include chiar și smartwatch-urile cu Wear Os, Android TV și Auto, chiar și pe Nvidia Shield.
Asistentul virtual aparține Google Home, însă de-a lungul timpului a fost adoptat ca asistent virtual de către mai mulți producători de electronice, cum ar fi: Panasonic, Sony și LG.
Chiar dacă asistentul rulează pe telefonul sau boxa noastră inteligentă, asta nu înseamnă că nu îl putem folosi și cu alte dispozitive. De exemplu, chiar dacă nu ai un sistem smart integrat în casa ta, poți controla un bec inteligent cu ajutorul asistentului, fără alte dispozitive necesare.
Asistentul pe telefon
După cum am spus de câteva ori, asistentul creat de Google vine implicit pe toate telefoanele cu Android. Astfel, ne putem bucura de AI-ul Google Assistant out of the box. Totuși, dacă cumva telefonul nu vine cu aplicația Google Assistant instalată, o puteți face voi din magazinul Play.
Același asistent virtual poate fi instalat și pe telefoanele sau tabletele care rulează iOS și se poate descarca din Apple Store. Din păcate, încă mai sunt unele mici probleme pe iOS și asistentul nu este la fel de funcțional ca pe telefoanele Android.
Un beneficiu major al utilizării asistentului pe telefon este folosirea acestuia cu Google Maps. Nu trebuie să mai atingeți telefonul niciodată în timpul condusului. Asistentul virtual vă va răspunde la toate întrebările și chiar va citi notificările. De asemenea, poate căuta un punct de interes pe ruta actuală și seta ca destinație.
Google Home
Google Home este casa lui Google Assistant. Aici trăiește și își face de cap asistentul virtual creat de Google. Chiar dacă este același asistent, uneori rezultatele și acțiunile rulate în ecosistemul Home au o rată de răspuns mai bună.
Ce este Google Assistant fără Google Home în casa ta inteligentă?
Deși înțelege și poate executa majoritatea comenzilor, Google Home aduce un nou înțeles casei inteligente. Veți avea acces la toate dispozitivele smart din casă și veți putea afla informații în timp real cu privire la acestea.
Smartwatch-uri cu Wear OS
Wear OS este o variație a celebrului sistem de operare Android care rulează în special pe ceasurile inteligente. Asistentul de pe Wear OS este la fel de puternic ca cel de pe telefoanele cu Android. Puteți spune aceleași comenzi și vă puteți bucura de el fără bătăi de cap. Pur și simplu îl invocați cu expresia ”Ok Google” sau ”Hey Google”.
Android TV
Trăind într-o eră în care aproape tot din jurul nostru devine inteligent, nici TV-urile nu au stat departe. Chiar dacă putem folosi Chromecast pentru a ”învia” un TV vechi, mai mulți producători au încorporat Google Assistant în sistemul de operare al TV-ului. Astfel, TV-ul poate fi integrat mai rapid în ecosistemul ales în casă și va putea fi controlat cu ajutorul Google Home.
Chiar dacă nu este neapărat un TV, Nvidia Shield TV suportă nativ Google Assistant. Putând fi folosit pentru a urmări serialele preferate pe Netflix sau HBO Go, sau chiar controla TV-ul în sine.
Google Assistant pe TV-urile care rulează Android poate fi folosit pentru a schimba volumul, canalele și chiar dispozitivul de intrare.
Android Auto
Dacă ai o mașină dotată cu Android Auto, poți folosi asistentul virtual nativ. Dacă nu ai o mașină cu Android Auto, nu este o problemă atât de mare, fiind disponibil pe mai multe dispozitive aftermarket.
Totuși, dacă nu vreți să instalați un nou sistem pe mașină, puteți folosi telefonul conectat prin Bluetooth sau portul AUX(prin cablu) la sistemul audio al mașinii.
Cu ce este Google Assistant compatibil?
Din moment ce Google Assistant este vocea Google Home, acesta este compatibil cu o grămadă de servicii externe. Google susține că asistentul lor virtual este compatibil cu mai mult de 50.000 de dispozitive inteligente de la peste 5.500 brand-uri.
Puteți găsi aici o listă cu toate brand-urile cu care Google colaborează. Toate accesoriile și dispozitivele din această listă pot fi controlate de Google Assistant. Iar dacă totuși nu ați găsit ceva care să se ridice la nivelul nevoilor, asistentul virtual este compatibil și cu IFTTT.
Deci ce este Google Assistant? Putem spune că este vocea care va da viață casei tale inteligente. Îți poate controla atât dispozitivele inteligente din casă, cât și calendarul sau programările de peste zi.