Programare iluminat cu Google Assistant
Știm deja că putem programa stingerea luminilor cu Alexa, dar oare putem programa iluminatul cu Google Assistant și boxele noastre Google Home?
La fel de bine știm că Google se strofocă ca asistentul lor virtual să îl depășească pe cel de la Amazon pe boxele inteligente. Însă, din punctul meu de vedere, ambele companii eșuează lamentabil pentru că nu pun destul de mult accent pe îmbunătățiri.
Poți programa iluminatul cu Google Assistant?
Exact ca și în cazul Alexei, și Google Assistant are câteva opțiuni cel puțin interesante când vine vorba despre programarea iluminatului inteligent. Dacă Alexa poate programa chiar și sistemele audio, Google Assistant poate controla orice dispozitiv inteligent conectat.
Din punctul meu de vedere, la acest capitol Google câștigă detașat față de rivala Alexa. Voi detalia toate aceste informații pe parcurs.
Care sunt posibilitățile?
Începem simplu și trebuie să înțelegem de la început că în cazul ecosistemului Google, controlul iluminatului este ceva mai precis și ai mai mult control față de ce oferă Alexa. Astfel, avem următoarele posibile controale:
- control orar al iluminatului
- timer pentru stingerea/aprinderea luminilor
- setarea programărilor pe o perioadă de șapte zile
- ștergerea programărilor
Ce limitări are programarea iluminatului cu Google Assistant?
Adevărul este că nu prea există limitări care să ne incomodeze. Cu toate acestea, am mai văzut discuții pe diverse forumuri legate de probleme la programarea anumitor dispozitive, dar nu și la iluminat. Astfel, nu este nimic care să ne oprească să programăm iluminatul.
Cum programezi iluminatul cu ajutorul Google Assistant?
Totul procesul este foarte facil. Deși, recunosc, mi-ar fi plăcut un loc în aplicație unde să pot vedea toate programările făcute. Din păcate acest lucru nu este posibil.
Adăugarea sau ștergerea unei programări se face exclusiv vocal. Putem face asta de pe orice dispozitiv care are Google Assistant instalat și configurat.
Programare iluminat cu Google Assistant
Partea cea mai bună este că putem face niște artificii foarte utile în viața de zi cu zi. Îți voi da un exemplu, dar nu trebuie să te limitezi doar la acesta. Folosește-ți creativitatea pentru a găsi cele mai bune soluții pentru tine.
Așadar, pentru a programa iluminatul cu Google Assistant există două posibilități. Prima despre care vom vorbi este cea de aprindere a luminilor la o anumită oră din zi.
Poți menționa chiar și o zi pentru această acțiune, iar dacă nu o faci, programarea se va seta pe cea mai apropiată zi posibilă. Comanda vocală pentru o astfel de programare este:
Turn [on/off] the [nume bec/cameră] at [ora]
Iar de aici poți începe să creezi niște scenarii foarte faine și utile. Poți, de exemplu, seta două acțiuni zilnice care să aprindă și să stingă lumina de pe hol când ajungi acasă dacă ai un program fix.
De asemenea, aceste acțiuni pot fi și repetitive în diferite zile ale săptămânii sau zi de zi. Un exemplu poate fi stingerea și aprinderea automată a luminilor exterioare la apus și răsărit. Iar comanda ar fi:
Turn [nume bec/camer[] [on/off] everyday at [ora dorită/at sunset/at sunrise]
Setare timer pentru aprinderea/stingerea luminilor
Un alt tip de programare, asemănător cu ce face Alexa este setarea unui timer. Astfel, luminile noastre se vor aprinde/stinge după intervalul prestabilit. De exemplu, poți aprinde/stinge luminile dintr-o încăpere, sau o lumină specifică folosind comanda următoare:
Turn [on/off] the [nume bec/cameră] in [N] minutes
O altă funcționalitate grozavă a timer-ului este că poți comanda Google Assistant să comute un bec pentru o anumită perioadă. În plus, poți combina comenzile de mai sus. De exemplu:
Turn [on/off] the [nume bec/cameră] for [N] minutes
În plus, la comanda de mai sus, poți adăuga când să se întâmple acțiunea. Această setare poate fi într-o zi specifică, sau peste X minute. Tot ce trebuie să îi spui asistentului virtual este:
Turn [on/off] the [nume bec/cameră] for [N] minutes [at [ora dorită] | in [X] minutes]
Programare iluminatului într-o zi specifică
Aici Google Assistant chiar este un game changer și permite programarea iluminatului pe o perioadă de șapte zile din momentul creării. Astfel, poți aprinde sau stinge un bec inteligent la o anumită oră cu următoarea comandă:
Turn [on/off] the [nume bec/cameră] [zi] at [oră]
Totuși, atenție la menționarea orei, dacă aceasta lipsește din comandă, programarea se va face în ziua menționată, la miezul nopții. Chiar nu recomand să uiți de oră, din proprie experiență îți spun că este sinistru să se aprindă lumina într-o joi la 00:00 😂.
Ștergerea programărilor de iluminat cu Google Assistant
Nevoile noastre se schimbă zi de zi. Astfel s-ar putea ca peste o perioadă să ne deranjeze un timer repetitiv și să ne dorim să-l elimnăm sau dezactivăm. Google s-a gândit și la asta, iar cu o simplă comandă poți șterge toate programările unui bec smart.
Un exemplu pentru o astfel de comandă poate fi:
Remove the schedule for [nume bec]
Toate aceste funcționalități au fost adăugate de aproximativ un an și jumătate, însă Google, pentru un motiv sau altul nu le-a făcut publice. Același lucru se întâmplă pentru toată partea software din ecosistem. Cu toate astea, mă bucur că oamenii le descoperă și le împărtășesc cu noi.
Întrebări și răspunsuri
- Poți programa luminile cu Google Assistant?
- Da, există următoarele controale: control orar al iluminatului, timer pentru stingerea/aprinderea luminilor, setarea programărilor pe o perioadă de 7 zile, ștergerea programărilor.
- Se pot programa luminile în funcție de apus/răsărit?
- Da, acest lucru este posibil prin comanda: ”Turn on/off (nume bec/cameră) everyday at sunset/sunrise.”