hub Broadlink RM4 Mini
Acasa » Recenzii » Review hub Broadlink RM4 Mini

Review hub Broadlink RM4 Mini

de Andrei Russo
8 min.

Telecomandă inteligentă și hub Broadlink RM4 Mini, de ce ai avea nevoie de așa ceva? Pe scurt, pentru că îți poți controla aproape orice are telecomandă din casă. De la televizor sau aer condiționat până la difuzoare de aroma terapie și benzi led no name.

Ambalaj și prima impresie

Știu că există acea vorbă faimoasă ”nu judeca o carte după copertă”, însă eu fac asta. De cele mai multe ori într-un ambalaj de proastă calitate găsim un produs de proastă calitate. Nu este un adevăr universal valabil, dar dacă o companie nu dă doi bani pe ambalaj, de ce s-ar chinui cu produsul împachetat?

În cazul acestui hub Broadlink RM4 Mini nu este cazul unui ambalaj de proastă calitate. Eu am cumpărat comboul cu senzor de umiditate și temperatură, iar ambalaje sunt decente. În cutie găsim hub-ul Broadlink RM4 Mini, cablul de alimentare, manualul de utilizare și un accesoriu pentru prinderea hub-ului pe perete.

hub Broadlink RM4 Mini
Telecomandă inteligentă/hub Broadlink RM4 Mini

În cazul senzorului de temperatură și umiditate Broadlink, acesta fiind un simplu cablu de alimentare cu un senzor pe el, în cutie găsim: cablul cu senzor inclus și manualul de utilizare.

Senzor de temperatură și umiditate Broadlink
Senzor de temperatură și umiditate Broadlink

După cum am spus și în introducere, acest hub este de fapt o telecomandă inteligentă. Pe lângă posibilitatea adăugării celor mai comune dispozitive în aplicația dedicată. Broadlink poate învăța funcționalitatea oricărei telecomenzi care funcționează prin IR (infraroșu). Acest lucru rezultă într-un număr foarte mare de dispozitive care pot fi controlate direct de pe telefonul nostru.

Am atașat două screenshot-uri din aplicația Broadlink pentru a vă putea face o idee despre câte tipuri de dispozitive puteți conecta la acest hub.

Noi avem un difuzor de aromaterapie simplu pe care îl controlam prin telecomanda lui. Acum, probabil că vom pierde telecomanda pentru că îl putem controla direct de pe telefon sau vocal cu ajutorul Google Assistant.

La fel am făcut și cu o bandă led de la LiDL, pe care o controlam cu telecomanda din pachet. După ce am învățat telecomanda benzii, nu mai am nevoie de telecomanda originală.

Pe lângă funcția pentru care a fost inventat, fiind un dispozitiv smart, are și alte funcționalități inteligente. Unul dintre lucrurile mele preferate este că putem face scenarii și automatizări direct în aplicație, fără a mai fi nevoie de IFTTT. Partea bună este că Google Assistant sau Alexa va ști să ruleze aceste scenarii dacă îi cerem asta.
Momentan eu am doar un scenariu configurat, dar despre asta vă voi povesti puțin mai jos.

Ar fi foarte fain ca orice dispozitiv să facă tot ce ne dorim, dar de cele mai multe ori nu este posibil. Am întâmpinat și câteva ”probleme” de construcție care din păcate nu au rezolvare.

Cel mai enervant lucru pentru mine este că nu putem accesa valorile senzorului de temperatură și umiditate în Google Home. Lucru care pur și simplu mi-ar fi făcut viața mai ușoară. Totuși îl putem folosi aceste valori in scenarii și IFTTT.

O atlă problemă despre care am citit, însă nu am putut să o testez, este cu unele aparate de aer condiționat. Ce-i drept, am găsit această problemă pe Reddit când făceam research pentru a cumpăra hub-ul. Din câte mi-am dat seama este o problemă de frecvență și se manifestă cel mai mult la dispozitivele din Statele Unite.


Broadlink RM4 Mini
Broadlink RM4 Mini

Controlează orice TV sau aparat cu telecomandă din casă direct de pe telefon.


Instalarea telecomenzii este facilă și noua aplicație Broadlink este destul de ușor de folosit. Din câte am înțeles, în trecut era nevoie de trei aplicații pentru a putea face tot ce ai nevoie, însă acum există una și bună.

Pentru început, trebuie să instalați aplicația Broadlink din Play Store pentru telefoanele cu Android sau App Store iPhone-uri și să vă faceți un cont în aplicație. Procedura de cont nou este foarte rapidă, doar introduceți adresa de email și veți primi un cod de confirmare pe mail.

Pentru a adăuga un nou dispozitiv apăsați pe plusul din dreapta sus și selectați ”Add Remote”, apoi selectați hub-ul în care vreți să adăugați telecomanda. Având unul singur, l-am selectat pe acesta. Iar la următorul pas trebuie să selectați tipul telecomenzii. Eu am testat doar telecomenzi IR (infraroșu) și RF (radiofrecvență). Dar dacă aveți un dispozitiv Roku, îl veți putea controla cu hub-ul Broadlink RM4 Mini.

În acest exemplu, eu voi adăuga un televizor no-name pentru a vă putea arăta cum se învață o telecomandă în aplicație. Așadar, după pașii de mai sus trebuie să selectăm tipul dispozitivului pe care vrem să-l adăugam și eventual să îl căutăm într-o listă propusă de ei.

Dacă nu găsiți marca în această listă, apăsați pe ”Can’t find my brand, learn the remote right away” și vă va apărea un ecran cu o telecomandă cu butoane gri.

Pentru a învăța telecomanda TV-ului este nevoie să apăsați o tastă în aplicația Broadlink, iar apoi să apăsați tasta respectivă și pe telecomanda TV-ului îndreptată spre hub. De exemplu, apăsați pe săgeata din stânga în aplicație, iar când aplicația ne cere să învățăm tasta, apăsăm aceeași tastă de pe telecomanda fizică. Dacă totul a mers bine, aplicația vă va sugera să testați dacă tasta înregistrată funcționează cum trebuie. Continuați cu fiecare tastă în parte.

Știu că pare un proces greu și obositor, dar trebuie făcut doar o singură dată. Puteți face backup și restore al telecomenzilor salvate în cazul în care vă schimbați telefonul.

La fel ca la aproape orice alt fel de dispozitiv inteligent, conectarea și sincronizarea cu orice alt ecosistem este una super rapidă și facilă.
Din meniul inițial al aplicației apăsați pe ”Me” din colțul dreapta jos, iar apoi ”Add voice assistance”, selectați serviciul dorit și confirmați că doriți să conectați conturile.


Scenarii și automatizări

Am pomenit mai devreme despre scenarii și automatizări. Mi-ar fi plăcut ca dezvoltatorii aplicației să își fi dat puțin silința și să facă scenariile ceva mai ușor de configurat.

În exemplul următor eu am adăugat un scenariu pentru a programa TV-ul.
Pentru a adăuga un nou scenariu apăsați pe plusul din dreapta sus -> ”Add scene” -> selectați General Scene și adăugați toate informațiile cerute icon, nume scenă și execuție din Cloud).

În continuare va trebui să adăugați un dispozitiv apăsând pe ”+ Add device”, în cazul meu ”Bed TV”, și să adăugați fiecare tastă pentru scenariul dorit.

După cum vedeți în imaginile de mai jos, la mine a fost nevoie să apăs pe ”Menu”, de patru ori tasta jos, de două ori tasta dreapta și o dată exit. Asta pentru a putea programa TV-ul să se stingă într-o oră.

După cum ziceam, mi se pare destul de complicat să adaugi scenarii de genul acesta. Aș fi preferat să apăs pe taste secvențial în timp ce văd și pe TV rezultatul tastelor. În schimb, trebuie să folosești telecomanda TV-ului pentru reproduce și memora toți pașii scenariului.

Oricum mă bucur că am această posibilitate, oricât ar fi ea de grea. Acum pot să îi spun asistentului virtual ”Schedule turn off on Bed TV” iar acesta îl va programa să se stingă într-o oră.

În aceași manieră puteți jongla cu diferite automatizări, de exemplu, dacă temperatura senzorului scade sub o anumită valoare să se aprindă un bec sau orice alt dispozitiv compatibil.

Raport calitate/preț și concluzii

În concluzie pot spune că sunt mulțumit de această telecomandă inteligentă. Eu am cumpărat-o mai mult ca un moft, dar după o săptămână de utilizare mă simt chiar mulțumit de achiziție.

Mi-am configurat destul de multe accesorii și le pot controla foarte rapid direct de pe telefon. Îmi place că este un dispozitiv mic, foarte util și relativ ieftin. Pentru aproximatv 80 lei îți poți controla aproape orice dispozitiv din casă fără prea mari bătăi de cap.

Broadlink RM4 Mini
Broadlink RM4 Mini

Controlează orice TV sau aparat cu telecomandă din casă direct de pe telefon.


2 comments

  1. Am cumpărat telecomanda universala RM4 la 200lei și nu pot controla rulourile exterioare de la ferestre. Sunt pe unde radio 433Mhz. Îmi arata ca vede dispozitivele și când apăs pe butoanele telecomenzii se aprinde ledul rosu pe aparat dar motoarele nu pornesc. Un sfat va rog frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *