Amazon Alexa in limba romana
Acasa » Asistenți virtuali » Amazon Alexa în limba română

Amazon Alexa în limba română

de Andrea Raduly
5 min.

Bătălia boxelor inteligente este una foarte mare. Cu toate că există mici diferențe între cele mai populare boxe: Google Home și Amazon Alexa, în final este o alegere de preferințe sau de obișnuință. Unii dintre noi avem Google Assistant și pe telefon și atunci există tendința de a alege Google Home datorită familiarității cu asistentul popular.

Dacă din anumite motive, ai ales o boxa Echo cel mai probabil te întrebi dacă Amazon Alexa îți poate vorbi în limba din țara ta de baștină. Rămai cu mine și îți voi spune tot ceea ce te interesează.

Funcționează Alexa în România?

Alexa este un asistent virtual dezvoltat de către cei de la Amazon. Ea gravitează în jurul boxelor inteligente de la Amazon: Echo, Echo Plus, Echo Studio, Echo Dot, sau variantele Echo Show care dispun și de un display.

Din fericire, găsim toate aceste boxe inteligente și în România. Ele se diferențiază în funcție de dimensiune, design și formă, calitatea audio sau prezența sau absența unui display pe care poți vizualiza diversele cerințe: rețete, vreme, poze.

Pentru a putea configura un astfel de dispozitiv, este nevoie mai întâi să instalezi și aplicația Amazon Alexa disponibilă atât pe Android cât și pe Ios. Acolo va fi nevoie să îți creezi un cont de Amazon.

Asistentul virtual Alexa se poate folosi chiar și fără un dispozitiv inteligent, însă nu te vei putea bucura de aceeași experiență ca cea a unei boxe inteligente.

Se poate activa boxa Alexa în limba română? 🇷🇴

Fiecare asistent virtual are anumite capabilități. Printre acestea, ei se mai mândresc cu o listă de limbi pe care le cunosc. Pentru a împăca pe toată lumea, ideal ar fi să le cunoască absolut pe toate. Realitatea este evident alta, este o chestiune ce implică foarte mult timp și munca în spate. Cu toate astea, Amazon Alexa dispune și ea de o lista de limbi pe care le cunoaște.

Deci, este Amazon Alexa în limba romana?

Ca să nu o mai lungesc, cu regret îți spun că acest asistent nu are aceasta funcționalitate. Într-un articol anterior am vorbit și despre Google Assistant în română care de altfel nici el nu dispune de această limbă. Cel mai probabil dacă unul dintre acești asistenți ar fi dispus și de limba romănă ar fi câștigat detașat față de celălalt.

Nevoia de confort este diferită pentru fiecare om în parte. De aceea, pentru unii dintre noi acest lucru poate reprezenta un pas înapoi.

Vorba că roboții ne vor lua locurile de muncă, eu zic ca este o afirmație exagerată. Pentru ca o inteligență artificială să poată învață o limbă nouă este necesar foarte mult timp.

Adaptarea asistenților vocali pentru a include mai multe limbi implică foarte mult timp, de la cercetare demografică, la colectarea datelor vocale, precum și testarea tehnologiei în mai multe limbi.

Până la adoptarea unei alte limbi, o limbă deja existentă face constant îmbunătățiri pentru a te întelege mai bine. Spre exemplu, dacă Alexa a înteles greșit o cerință de-a ta, informația este folosită pentru a îmbunătăți sistemul data viitoare.

Ce limbi suporta Amazon Alexa?

În prezent, Amazon Alexa dispune de următoarele limbi: engleză, franceză, germană, portugheză, spaniolă, hindi, italiană și japoneză. Pe lângă acestea mai suporta diferite dialecte ale limbilor: engleză, franceză și spaniolă.

În România, există toate limbile de mai sus disponibile, însă limba pe deplin suportată este limba engleză. Ce înseamnă pe deplin suportata, poate te întrebi.

Dacă la un moment dat, din anumite motive îți dorești să schimbi limba asistentului tau, să știi că pot exista câteva dezavantaje. Acestea constau în faptul că schimbarea limbii poate duce la limitarea anumitor capabilități, făcându-le nedisponibile. Engleza, în cazul acesta este limba asistentului care suportă toate funcțiile pe care le are.

Modul multilingv

modul multilingv amazon alexa

Dacă tot am fost nevoită să îți dau o asemenea veste cum că Amazon Alexa nu există în limba romănă, aș vrea totuși să vin cu un avantaj de care te poți folosi. Acesta este modul multilingv, adică comunicare cu Alexa prin două limbi selectate de tine. Prin urmare, Alexa îți va răspunde în limba cu care tu vorbești.

Din setările asistentului poți selecta dintr-o listă de limbi sau perechi de limbi. Exemplu: engleză-franceză, engleză-spaniolă, engleză-italiană etc. Toate acestea sunt împerecheate cu limba engleză. Mai mult de atât, nici nu este neapărat să cauți prin setări pentru a schimba acest lucru. Poți foarte simplu să spui: ”Alexa, speak English and Spanish. ”

Există mai multe motive pentru care o asemenea funcționalitate poate să fie utilă. Una dintre ele ar fi aceea că îți dorești să mai exersezi spaniola sau italiana, spre exemplu. Astfel că, este o ocazie bună să te împrietenești cu Alexa.

Cu toții avem prieteni sau cunoștiințe care sunt nativi unei alte limbi. Dacă ai astfel de vizitatori, prin alegerea modului multilingv îi poți crea o ședere mult mai plăcută. Sau poate ca pur și simplu te afli intr-o familie multiculturala.

Deși Amazon Alexa nu este în limba română, Amazon Alexa este un asistent virtual pe care te poți baza. Începând de la setarea alarmelor, redarea muzicii, oferirea de diverse informații generale, până la controlul dispozitivele inteligente din casa ta.

Efortul pe care ar trebui să îl faci comunicând într-o altă limbă, va fi răsplatit printr-o doză foarte mare de confort. Pentru a te convinge de asta, află mai multe informații despre ce este și ce poate face Amazon Alexa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *